Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Allan Born Clausen 26/6-2017 NEZ Dagsommerfugle
Slangerup ås

Omkring observationerne af de mange admiraler den sidste måneds tid. For mig at se deler de sig i to grupper. Friske ny, der kunne være klækket af de efterhånden mange overvintrende. De flyver ret talrigt her sammen med friske urtica i dens forsommergeneration. Altså parallelt forløb. De øvrige, ca halvdelen, admiraler, er derimod godt slidte og ligner dem vi plejer at møde i forsommeren, når de er ankommet efter den lange tur op gennem Europa. Efter dem se vi jo normalt først afkommet, fine og friske, nå budelejaen står i flor sidst i juli og frem. Iøvrigt sammen med tidselsommerfuglene og anden sommer generation af urtica og C-album.

Eller hvad siger I er det helt ude i hampen eller måske snarere brændenælderne med disse odservationer.

Her på matriklen kan jeg derudover glæde mig over usædvanligt mange venatus,,godt med jurtina, de sidste 1 gen. icarus, pamphilus, hvide, og nu begyndende walbum og hyperantus
Skrevet d. 26/6-2017

Martin Bjerg 26/6-2017 NEZ Dagsommerfugle
Brugte noget af søndagen til at besøge skovmoserne ved Avnstrup ved Lejre for at tjekke for ino. Omkring 450 eksemplarer fordelt i seks pæne moser. Desuden en del selene, et par håndfulde adippe, lidt friskklækkede hyperantus og sylvanus, samt en del af de allesteds nærværende atalanta.
Skrevet d. 26/6-2017

Martin Bjerg 26/6-2017 LFM Dagsommerfugle
Var en tur på Høvblege i lørdags. I gråt og blæsende men rimelig lunt vejr lykkedes det at se et dusin friske arion. Derudover lidt minimus, sylvanus og jurtina, samt en del atalanta og massevis af purpuralis.

Var også lige rundt om Ulvshale. Blev ikke til så meget i regnen og blæsten; et par idas var det bedste.
Skrevet d. 26/6-2017

Per Stadel 25/6-2017 LFM Dagsommerfugle
Så også lidt fra det Mønske.

På Ulvshale flyver atalanta ret almindeligt overalt, hvor der er læ for den hårde vind, der i stødene nærmest er ved at blæse en om kuld.

I skoven flyver de første fine camilla, så bl.a. 4 individer, som havde travlt med et eller andet 3 m oppe i et tørstetræ. Det kan ikke være blomster, da tørsten har frugter nu. Ellers kunne jeg glæde mig over at finde amandus på strandoverdrevet, 5-6 friske individer blev set. Men dyrene er ikke meget for at lette i den vind.

Og selvfølgelig er der larver af atalanta næsten overalt, hvor nælderne står soleksponerede. De fleste larver er ca. 1 cm.
Skrevet d. 25/6-2017

Kurt Vangskjr 25/6-2017 NEZ Dagsommerfugle
i min have har jeg en mindre bevoksning af brændenælder der er fyldt op af urticae larver, anslået ca. 200.tidligere på ugen en tur i Gedesby, her var der ikke meget at komme efter, en enkelt aglaja, nogle få pamphilus og jurtina, en enkelt icarus, og endelig en hel del atalanta.
Skrevet d. 25/6-2017

Thomas Mller 25/6-2017 NEZ Dagsommerfugle
Nej, der er langt mellem indberetningerne i år..

Men her er så en: flere små mørke hurtigtflyvende sommerfugle i vores 'hegn' af opvoksende Elm og andre træarter. Det kan næsten kun være w-album, som har klaret krisen og er ved at blive talstærk og almindelig igen. Dejligt :)
Skrevet d. 25/6-2017

Michael Andersen 25/6-2017 NEZ Dagsommerfugle
Hundige syd for Kbh.Der var lige en admiral i haven.

For tre dage siden var der to Nældens takvinge, meget lyse.

Ellers ingen observationer af dagsommerfugle.
Skrevet d. 25/6-2017

Svend Kaaber 21/6-2017 EJ Dagsommerfugle
Situationsberetning fra Aarhus V. ved sommersolhverv 2017:

Det er den mærkeligste forsommer, jeg hat oplevet i mit lange liv som entomolog

og aktiv samler siden 1948,hvad angår dagsommerfuglefaunaen her i området. I de 14 år, vi har boet i området har jeg set i alt 26 arter i haven. I år er det foreløbig kun syv (P.rapae og napi, A.urticae, I.io, V.atalanta ,cardui og C.argiolus -næsten alle enkeltvis. I juni har vi næsten kun set admiraler i blomsterbedene. Er dette et lokalt fænomen? - eller er den påfaldende tavshed på hjemmesiden en stum bekræftelse af at året er meget art- og individfattigt. Jeg håber at blive klogere de næste dage. Venlig hilsen Sv.K.
Skrevet d. 21/6-2017

Jakob Arnholtz 18/6-2017 NWZ Dagsommerfugle
2 hippothoe hanner set og fotograferet på Skamlebæksletten i nordvestsjælland.

Dermed artens sidste tilholdssted i regionen, hvis den ikke længere flyver på Diesebjerg, og det frygter jeg desværre at den ikke gør, efter at have søgt i et par timer her hvor arten før i tiden kunne findes over stort set hele lokaliteten. Men mon dog ikke den også kan genfindes på nogle af de gamle lokaliteter i området som f. eks Veddinge Strand og andre passende steder?
Skrevet d. 18/6-2017

jeppe bouert 31/5-2017 NEJ Natsommerfugle
jeg er ikke sommerfuglekender, men set en duehale, m. stellatarum, i min have i Frederikshavn,hvor den som en kolibri fløj rundt ved mine aliumløg og sugede med sin lange snabel
Skrevet d. 10/6-2017

Roland Jacobsen 8/6-2017 NEZ Natsommerfugle
Masseoptræden af quercus og fascelina på Melby overdrev. På flere områder er pil og birk ædt væk og mange larver ligger døde rundt omkring
Skrevet d. 8/6-2017

Kent Bovin 26/5-2017 F Dagsommerfugle
Agernæs storskov: 1 cardui fouragerende, 1 levana æglæggende.

Bårdesø mose: 2 atalanta æglæggende.
Skrevet d. 5/6-2017

Ole Fogh Nielsen 4/6-2017 EJ Dagsommerfugle
Ry: 2 stk. tidselsommerfugl (V. cardui) set. Flere admiral (V. atalanta) æglæggende i nælder.
Skrevet d. 4/6-2017

Thomas Mller 4/6-2017 NWZ Dagsommerfugle
Er der nogen, der har været forbi Korevlerne/området ved 'Lyngerne' ved Højby/Vig i de seneste sæsoner? Jeg har ikke selv været der ret meget, så jeg kunne godt lide at vide, hvordan sommerfuglefaunaen har det derude - efter at de har indhegnet store dele og sat kreaturer til at afgræsse det. Angiveligt for at bekæmpe Rynkerose og til benefice for sommerfugle og andre insekter. (Jeg tvivler stærkt på effekten af førstnævnte, mens jeg frygter for effekten på sidstnævnte..)
Skrevet d. 4/6-2017

Flemming Vilhelmsen 0/0-0000 NEJ Natsommerfugle
En mindre ferietur til Nordjylland, hvor sommerfuglene ikke var det egentlige mål, gav alligevel en observation. Ved et besøg i skulpturparken i Hune sås i fint solskins vejr en M stellatarum og en H fuciformis om blomstrende dag-pragtstjerner.
Skrevet d. 3/6-2017

Martin Bjerg 2/6-2017 NWZ Dagsommerfugle
Til lykke med Disbjerg-armoricanus'erne. Den har tidligere (i 60'erne) været kendt fra Ordrup Næs en 3-4 km vestpå. Her er stadig enkelte områder, der ser passende ud. Lige nord for Disbjerg ligger det store Skamlebækområde, som også godt stedvis kunne ligne passende armoricanuslokalitet. Så mon ikke der skulle ledes lidt her også? Et eller andet sted er de jo kommet fra de små kræ, efter at Disbjerg med plejen åbenbart er blevet passende for arten igen. Og de er næppe lige fløjet de 20 km fra Eskebjerg.
Skrevet d. 2/6-2017

Jakob Arnholtz 23/5-2017 NWJ Dagsommerfugle
Så er det altså officielt.

armoricanus flyver på Diesebjerg i nordvestsjælland omkring 16-18 km.(alt efter hvordan man beregner det) fra den nærmeste kendte lokalitet på Eskebjerg Vesterlyng. Det vil være rigtig godt hvis der bliver søgt efter arten på andre passende steder i området og mellem de to lokaliteter.God jagt!
Skrevet d. 28/5-2017

Klaus Hermansen 28/5-2017 Meddelelse
Den bredpande jeg har fået sendt er 100 % sikker armoricanus - der er meget, der tyder på, at armoricanus breder sig i DK, som det kendes fra Sverige, i disse år. En del af den svenske konklusion er, at det måske skyldes klimaændringer, men naturpleje er bestemt også vigtig (tilpas græsning uden det totalt nedgræsses).Så stort tillykke med Diesebjerg-armoricanus! :-)
Skrevet d. 28/5-2017

Jakob Arnholtz 23/5-2017 NWZ Dagsommerfugle
Og her et link til et billede af et højest armoricanuslignende dyr jeg har taget d. 23 maj På Diesebjerg i Nordvestsjælland.

https://www.flickr.com/photos/48090570@N03/34941105545/in/album-72157625087682622/
Skrevet d. 28/5-2017

Jakob Arnholtz 23/5-2017 NWZ Dagsommerfugle
Spændende at andre også lige nu har fundet armoricanus på Diesebjerg.Jeg har selv igår kontaktet Jan Ficher Rasmussen med et billede af et meget armoricanuslignende dyr, for at få en verificering før min observation fra d. 23 maj af armoricanus på Diesebjerg bliver officiel, og det er da også blevet videresendt til Martin Bjerg og Klaus Hermansen.Det bliver spændende at følge 2. generation til sommer.
Skrevet d. 28/5-2017

Jakob Arnholtz 23/5-2017 NWZ Dagsommerfugle
Spændende at andre også lige nu har fundet armoricanus på Diesebjerg.Jeg har selv igår kontaktet Jan Ficher Rasmussen med et billede af et meget armoricanuslignende dyr, for at få en verificering før min observation fra d. 23 maj af armoricanus på Diesebjerg bliver officiel, og det er da også blevet videresendt til Martin Bjerg og Klaus Hermansen.Det bliver spændende at følge 2. generation til sommer.
Skrevet d. 28/5-2017

Emil Bjerregrd 27/5-2017 NWZ Dagsommerfugle
Hej Jørgen,

Det var da lige godt utroligt med Pyrgus armoricanus på Disbjerg. Reelt set en sensation! Har du mulighed for at sende dit foto til mig på min mail, xanthomelas@live.dk
Skrevet d. 27/5-2017

Jrgen Krogh 27/5-2017 NWZ Dagsommerfugle
Tur på vestsjællandske overdrev:På Diesbjerg blev det til 14 arter, bl.a. megera (15-20 stk. hilltoppede omkring bakketoppen), cinxia, minimus, malvae samt armoricanus. Jeg kan ikke lige se om sidstnævnte er meldt derfra? Kendetegn på både over- og underside stemte, tog desuden foto.På Eskebjerg Vesterlyng blev det ligeledes til 14 arter. Her så jeg kun en enkelt megera, til gengæld var cinxia meget talrig. Desuden bl.a. malvae og armoricanus - samt rhamni overalt ....


Skrevet d. 27/5-2017

Steffen Johansen 27/5-2017 NEZ Dagsommerfugle
Melby Overdrev 26-05-2017. kort tur omkring den store p-plads. 15 okkergul pletvinge (cinxia) - 5 dværgblåfugl (minimus) - 2 lille ildfugl (phlaeas) og 1 alm. blåfugl (icarus)
Skrevet d. 27/5-2017

Per Stadel Nielsen 21/5-2017 LFM Dagsommerfugle
Og på Ulvshale i søndags var der to admiraler V. atalanta, som var meget interesserede i en stor gruppe nælder. Det lykkedes dog ikke at finde æggene, men der var også mange kvadratmeter nælder.

På Ulvshale Hede set en næsten sikker spættet bredpande P. malvae, men når man bare lige ser et kort glimt af en sortagtig og hvidplettet sommerfugl, der forsvinder som et lyn, et det lidt svært at være helt sikker. Der var ikke den dagflyvende ugle mi på stedet. En grundig eftersøgning efter dyret i området, gav desværre ikke resultat, men sådan er det jo ofte.
Skrevet d. 26/5-2017

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste