Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Jrgen Verner Hansen 17/8-2017 SZ Meddelelse
Hvor er det trist, at en samling som Flemming Naabyes måske bliver hjemløs og går til grunde.

Kunne de entomologiske foreninger ikke gå sammen om at oprette et lille sommerfuglemuseum, måske i samarbejde med en rigmand iblandt os, der har plads, måske på en herregård eller lignende. På Egeskov er der jo plads til et veteranbilmuseum.

Jeg giver gerne en skærv årligt til driften. Der kunne arrangeres skiftende udstillinger fra samlingerne med oplysninger om alt muligt - og tingenes tilstand.

P.S. Webmaster kan flytte dette til Forum, hvis det ikke hører hjemme her, eller slette det, hvis det ikke hører hjemme nogen steder.


Skrevet d. 17/8-2017

Flemming Naabye 16/8-2017 Meddelelse
Efter 30 år skal jeg - med vemod - flytte fra Amstrup, og i min nye bolig er der ikke plads til min sommerfuglesamling!!

Jeg er bekendt med, at Zoologisk Museum p.t. ikke er interesseret i at modtage flere samlinger, og Naturhistorisk Museum i Aarhus har jeg fravalgt. Til dem formidlede jeg for år tilbage Erik Standbæks samling, og aftalen var, at kasserne skulle tømmes, sælges på auktion i Aarhus Entomologklub og familien skulle have provenuet. Jeg ved ikke om kasserne er blevet tømt, men familien har ikke set en krone. Det vil jeg ikke byde min familie.

Jeg søger derfor en køber til mit skab (specialfremstillet 3-fløjet egetræskab 127 x 56 x 181 cm) med 65 insektkasser (65 x 45 x 6 cm - topkvalitet, fremstillet af viceinspektør S.Johs. Larsen i Odense).

Sommerfuglene - ca. 10.000 macros fordelt på 907 arter, samlet gennem 65 år kan medfølge efter nærmere aftale. Jeg har en database med artsnavn, findested, UTM-kvadrat, fangstdato, fangstmåde og finder.

Er du interesseret i flere oplysninger (fotos o.s.v.) så kontakt mig på f.naabye@mail.tele.dk
Skrevet d. 16/8-2017

Knud Bech 13/8-2017 Meddelelse
HURRA

Så er 1 million indtastninger passeret i Bugbase. TAK for alle indtastningerne og fortsæt bare.
Skrevet d. 13/8-2017

Jrgen Verner Hansen 10/8-2017 SZ Dagsommerfugle
Odden, Strøby Egede. Et randøje kom og satte sig med pænt udbredte vinger. Den lignede en hyperantus, den fløj som en hyperantus, og den sagde som en hyperantus (dvs. ingenting, et vigtigt kendetegn). Men den havde hvide bagvinger???

Et øjeblik tænkte jeg: Ny art for Danmark. - Nej, det må være en aberration. Så fløj den op og forsvandt i den ret kraftige blæst. Jeg fik kun set den en ti sekunder. Nu ledte jeg efter den en lille times tid og fandt den også. De hvide bagvinger gik over i lys gulbrunt ind mod vingeroden. Jeg fik ikke set undersiden. Den fløj op igen og blæste væk.

Men jeg cyklede hjem til mine sommerfuglebøger med den tanke, at det måske alligevel ikke var en hyperantus. Jeg skulle tilbage til Torben W. Langers store sommerfuglebog fra 1958 for at finde forklaringen. Han skriver: "Af og til finder man, som hos så mange af de brune Satyrider, stykker med større eller mindre hvidlige vingepartier; der er imidlertid ikke tale om arvelig albinisme, men om en sygelig tilstand hos individet, fremkaldt af en unormal fugt- eller kuldepåvirkning af puppen i det følsomme stadium."

Jeg har set utallige hyperantusser i mit liv, men aldrig sådan en. Det er altså vejret skyld. - Altid vejret. Mine bagben er i denne sommer lige så hvide som dens bagvinger.


Skrevet d. 11/8-2017

Jrgen Krogh 5/8-2017 NEZ Dagsommerfugle
Jeg var ved at opbygge en solid sommerfugledepression: De seneste par uger har der på næsten alle kvarterets sommerfuglebuske ikke været bare een eneste dagsommerfugl! Men kuren for mig var en tur i dag til Bidstrupskovene mellem Roskilde og Ringsted. På en håndfuld skovenge var der masser af sommerfugle. På de store klynger af hjortetrøst var luften tyk af især takvinger, såsom atalanta, levana, io og paphia. Det blev til 19 arter, hvoraf de mest interessante var adippe (et par håndfulde), c-album, virgaureae, quercus og w-album. Ikke på niveau med tidligere sæsoner (f.eks noterede jeg 25 arter sidst i juli 2014), men ikke helt dårligt for denne 2017-sæson.Ikke langt fra Roskilde er der en kæmpe lucernemark, som jeg glæder mig til at holde lidt øje med i august-september....
Skrevet d. 5/8-2017

Christian Videnkjr & Martin Bjerg 31/7-2017 LFM Dagsommerfugle
Vi afsluttede lige sommerferien med en lille tur til det sydlollanske for at se, om der skulle være kommet Colias'er eller noget ind. Startede ved Hyldtofte, hvor der som det bedste fløj en lille halv snes selene, lidt semele og nogle almindeligheder. Eneste tegn på træk var lidt gammaugler, flere cardui og nogle kål. Både cardui'erne og kål'ene så nu så friske ud, at de nok var lokalklækkede.

Prøvede også lige rangerterrænnet ved Rødbyhavn. Ud over mange semele, del cardui og lidt argiolus kun almindeligheder. Så forresten også en af de der gule og sorte med haler forsvinde over træerne nordpå. Desuden er arealet godt nok ved at gro til nu. Fyrretræer og havtorn truer virkelig. Kunne nogle med lokalkontakter ikke få kommunen til at køre ud med noget maskineri? Alle specialiteterne på lokaliteten er jo ikke fyrreskovdyr, så væk skal træerne eller også forsvinder dyrene. Og det haster.

Vi afsluttede sent på eftermiddagen i lummert stille og dejligt vejr et nyt sted for os, nemlig diget ved Bredfjed. Her to aglaja, mindst et dusin selene, plus 50 semele, lidt agestis samt nogle almindeligheder.

Alt i alt en dejlig dag i en noget dagsommerfugle-tynd sommer.


Skrevet d. 4/8-2017

Svend Kaaber 2/8-2017 EJ Dagsommerfugle
Aarhus V, 2.august 2017

I dag ,hvor der kun har været få kortvarige byger og rimelig lunt(ca.23 grader) viste eftersommerens første dagpåfugleøje sig ved 15-tiden. Man må glæde sig over det lidt, der er fremme i år. Fortsat god sommer ønsker Svend Kaaber
Skrevet d. 2/8-2017

Kenneth Jensen 28/7-2017 EJ Dagsommerfugle
Så kan man vist se så mange blåhaler i Hvidding krat (med en god kikkert eller teleoptik) som man gider og har tålmodighed til. Masser af guirlander særligt i egene på den gamle hulvej. Ellers igen igen meget få dagsommerfuglearter i skoven - grønåret kål, skovrandøje, streg/skråstregbredpande, en del admiraler og en nældens takvinge var hvad det blev til. Hvor pokker er lille ildfugl blevet af i år - er det bare mig der ser rigtig få af dem i år???
Skrevet d. 28/7-2017

Jrgen Krogh 28/7-2017 NEZ Dagsommerfugle
I Hedehusene øst for Roskilde besøgte jeg byudviklingsområdet Nærheden. Et kvarters gang ved vandhuller i området gav 3 gange kål, io, atalanta, cardui, levana, c-album (2 helt friske), hyperantus, jurtina samt icarus. En lille brun sag fløj over et buskads før jeg kom tæt på, men lignede til forveksling en w-album. Fin hurtig lille sommerfugleoplevelse denne "sommer" 2017....
Skrevet d. 28/7-2017

Thomas Mller 28/7-2017 NWZ Dagsommerfugle
Så, nu ikke råbe i munden på hinanden ;) En camilla holder stadig til på grunden på dette fremskredne tidspunkt af sæsonen. Men de er jo også kommet sent i gang i år.
Skrevet d. 28/7-2017

Jrgen Verner Hansen 24/7-2017 SZ Natsommerfugle
På Odden, Strøby Egede i dag 4 filipendulae, 10 minos, heraf to gule eller i hvert fald orange, men kun en femplettet mod 6-7 stykker forleden dag. Håber ikke, nogen har været ude med giftglasset. Så skal de få med mig at bestille. Desuden phlaeas, icarus, lineola, et par gammaugler og syv urticae, de seks helt friske, den syvende en ældgammel overlever. Altid rart at møde sådan en. To levanaer og en atalanta i Solgårdsparken, Strøby Egede, og i Billesborg Indelukke tre quercus, der legede i et egetræ og angreb højtflyvende kålfugle.


Skrevet d. 24/7-2017

Jrgen Verner Hansen 19/7-2017 SZ Natsommerfugle
Der er tre arter køllesværmere ude at sværme på Odden, Strøby Egede. De to er jeg sikre på, filipendulae og minos, men der er også femplettede, deraf et par gule. Er det viciae eller lidt slidte lonicerae? Jeg er desværre ikke ekspert i køllesværmere, så hvis nogen skulle komme forbi ... De er ud mod stranden langs det lille ståltrådshegn ned mod det sydøstlige hjørne af engen.


Skrevet d. 20/7-2017

Kjeld Mathiasen 17/7-2017 Meddelelse
Har fundet masser af Blodpletlarver på Engbrandbægerplanter i en have i Sig by

ved Varde.
Skrevet d. 17/7-2017

Martin Bjerg 17/7-2017 LFM Dagsommerfugle
Brugte dagens sommervejr til en lille tur til Bøtø for at se "plejen" af morpheus-lokalitet. Tja ... det ser lidt voldsomt ud med knusningen af birkeskoven, (som genskyder som karse), men det går vel an sådan rent synsmæssigt. Synes derimod ikke, at det går an, at grøften, hvor arten i hvert fald lagde en del af sine æg og fandt en stor del af sin næring, var planet. Heldigvis er bagområdet intakt, så den klarer sig måske. Der var desværre næsten ingen morpheus at se; på tre timer fik jeg kun set 1, så måske var knusningen ikke nogen voldsomt elegant idé. Fik desuden set 1 camilla, 1 c-album samt lidt almindeligheder på rydningen og 1 aglaja og to tityrus på Diget.
Skrevet d. 17/7-2017

Kurt Vangskjr 17/7-2017 NEZ Dagsommerfugle
i dag i det lidt sparsomme solskin 1 c-album, dejligt da det er længe siden den er kommet forbi her i brønshøj
Skrevet d. 17/7-2017

Hanne Madsen 16/7-2017 NEJ Natsommerfugle
Blotplet larver (tyria jacobaeae) set ved Bigum, Tjele Langsø
Skrevet d. 17/7-2017

Jakob Arnholtz 14/7-2017 NWZ Dagsommerfugle
På en skoveng vest for Kårup skov ved Ordrup, ligger et par lyngklædte kæmpehøje, og ved nærmere eftersyn viste et par blåfugle sig at være idas. Dejligt at se arten hvor jeg ikke har set den før. Anderledes jammerligt står det til med virgaureae, som nu tilsyneladende er forsvundet fra Diesbjerg, hvor arten ellers har haft en stærk population. Hvis i kommer forbi Diesbjerg må i meget gerne se efter den lille røde skønhed, for jeg kan ikke få øje på den. Ellers trives arten på Skamlebæksletten.
Skrevet d. 15/7-2017

Thomas Mller 14/7-2017 NWZ Dagsommerfugle
Det var tæt ved, at jeg var ved at blive lidt trist.. Store bugnende, duftende sommerfuglebuske - men ikke en eneste sommerfugl på nogen af dem! Men hjemme på grunden i Rørvig var der så den sædvanlige patruljerende camilla - og sørme' også en iris på den store seljepil (som jeg har skånet netop til dette formål) formentlig i færd med at lægge æg. Så det blev alligevel en god dag! Og så kom der da også en Humlebisværmer - Hemaris fuciformis gætter jeg - på sommerfuglebusken.
Skrevet d. 14/7-2017

Jrgen Verner Hansen 13/7-2017 NEZ Dagsommerfugle
En stor koloni af hvide w'er (w-album) på Køge Ås. De sad tæt på tidslerne nær nogle lidt sølle elme. Har ikke set så mange siden Vollerslev 1979. Talte mindst 20.

Desuden camilla og paphia, der nu endelig er kommet frem.


Skrevet d. 13/7-2017

Maiken 11/7-2017 Meddelelse
5 smukke blodplet larver i indkørslen. Vendsyssel . Ville gerne vedhæfte billede.
Skrevet d. 11/7-2017

Erik Steen Larsen 7/7-2017 EJ Natsommerfugle
Så er Eupithecia pulchellata nået til Gram v/ Skanderborg.

Mathias Holm har fotograferet et eksemplar på F&N https://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?MessageID=1742750&ForumID=11

Nordligste danske observation - og et nøk videre fra Amstrup.
Skrevet d. 10/7-2017

Steffen Johansen 9/7-2017 NEZ Dagsommerfugle
Asserbo plantage. bag klitterne mellem Melby Overdrev og Stængehus, på timian 4 Markperlemorsommerfugl (aglaja) og 1 tidselsommerfugl (cardui)
Skrevet d. 9/7-2017

Kenneth Jensen 9/7-2017 EJ Dagsommerfugle
En smut i Hvidding krat. Imponerende så lidt der flyver ud over almindeligheder som eng- og græsrandøje, citronsommerfugl, stregbredpande, grønåret kålsommerfugl og adskillige admiraler! En seksplettet køllesværmer og dværgblåfugl kunne man da glædes over...Blåhalerne må være lige på trapperne. Der er efterhånden også en del bævreasp i krattet, og granerne der måske bortskyggede ilicis er fjernet, så der burde være flere arter! Der kan stadig godt bruges flere lysninger, selvom lysninger ser ud til at medføre en del ørnebregne.
Skrevet d. 9/7-2017

Svend Kaaber 8/7-2017 EJ Dagsommerfugle
Århus V,6.juli 2017.

På en af de hidtil få stille solskinsdage i haven oplevede vi årets første kålsommerfugletræk i den blomstrende lavendelhæk. Her var der hele dagen uafbrudt besøg af flokkevis af Lille kålfugl/Pieris rapae imod en enkelt eller et par stk. pr dag de foregående dage. Bortset fra det flyver der kun affløjne admiraler og nyklækkede Nældens takvinger for tiden.
Skrevet d. 8/7-2017

Christian Videnkjr & Martin Bjerg 4/7-2017 WJ Dagsommerfugle
En lille weekend smuttur til Jylland gav lørdag i området omkring Addit nær Silkeborg +50 athalia, samme antal aglaja, samt ret mange sylvestris, atalanta, lineola, virgaureae, de almindelige randøjer og enkelte hippothoe, amandus, icarus, idas, optilete, aquilonaris, selene, rhamni, hvide, rhamni og cardui. Desuden mange viciae og statices. Fint område hvor vi nåede over 25 arter på nogle timer. Prøvede også lige at se om alcon var dukket op på Grene Sande, men det var lige tidlig nok, men fik dog tullia på listen sammen med lidt flere optilete. Søndag gav i lettere sølle vejr med kun lidt sol og hård vind i området mellem Skallingen og Nymindegab flere tullia-lokaliteter, idas, argus, selene, aglaja, amandus og almindeligheder. Dejligt at se et område af Danmark, hvor naturlokaliteten stadig ligger tæt.
Skrevet d. 4/7-2017

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste