Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Emil Bjerregrd 20/4-2018 NEZ Dagsommerfugle
18/4:

Valgte endnu en gang at forsøge at finde Sørgekåbe (Nymphalis antiopa) i Pinseskoven på Vestamager. Trods nogenlunde vindstille vejr og 20+ grader, havde jeg ikke held med antiopa. Heller i Fasanskoven lykkedes det mig at finde arten. Eneste resultat var lidt io, urticae, rhamni og parthenias.

19/4:

Startede dagen på Nakkehoved ved Gilleleje, hvilket dog ikke gav ret meget andet end et par c-album. Fortsatte til Hellebæk, hvor fokus var Teglstrup Hegn. Eneste flyvende dyr var en masse io og rhamni samt enkelte urticae og pavonia, så jeg brugte en hel del tid på at kigge fattigkærplanter i Skidendam og Pindemosen. Rundede dagen af i Egebæksvang ved Espergærde, med lidt c-album.

20/4:

I dag tog Magnus Vest Hebsgaard og undertegnede en runde i Asserbo-området. Vi startede på Melby Overdrev, hvor vi til at starte med fandt i alt 3 larver af Gulplettet Bjørn (Hyphoraia aulica), 2 levende og 1 død. Herefter var målet den sjældne Tømmermand (Acanthocinus aedilis) som vi ganske let fandt 7 af i løbet af nærmest ingen tid. Vi fortsatte videre ind i Tisvilde Hegn for at eftersøge både Birkespinder (Endromis versicolora) og antiopa. Desværre havde vi ikke held med at finde nogen af arterne, trods vi søgte ihærdigt ved Bølleljungen, Karsemosen, Enebærdalen samt flere andre steder i skoven. I stedet så vi dog vores første cardamines og napi i år, samt lidt io, c-album og rhamni. Efterfølgende kørte vi tilbage til Melby Overdrev, hvor det lykkedes at finde en enkelt nyklækket Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi), men ellers ikke det helt store. Herefter fortsatte jeg på egen hånd videre på en takvinge-rute hvor lokaliteter som Arenakke, Arresødal, Sørup Vang og Sonnerup Skov blev besøgt. Det gav en hel del c-album, endnu en napi samt lidt io og urticae. Dejlig dag. Og hold op hvor var det dog varmt!
Skrevet d. 20/4-2018

Bjarne Skule 20/4-2018 Meddelelse
Vi er som sommerfuglefolk mere end mange andre danskere bekymret for det faldende antal af insekter generelt og af sommerfugle specielt.

Der er forskere i gang med at tælle insekter:

de har brug for hjælpere

så se her:

http://insektmobilen.snm.ku.dk/Jeg
har meldt mig

vh
Skrevet d. 20/4-2018

Kenneth Jensen 15/4-2018 NWJ Dagsommerfugle
12 spind med okkergul pletvinge langs Nordsøstien vest for Thorup strand ved Jammerbugten. Og der var med garanti mange flere spind - super fint at den trives her langs det korte græs langs stien. På 2 dages vandretur i området så jeg dog 0 imago sommerfugle på vingerne trods fantastisk solskins vejr en stor del af tiden. NUL stk!!! Hmm det lover ikke godt for den kommende sæson.
Skrevet d. 15/4-2018

Christian Videnkjr 9/4-2018 SZ Dagsommerfugle
Dejligt med løbeture i forårssolen, når dyrene begynder at flyve. Så et par Nældens takvinge (N. urticae) og en enkelt Det hvide C (P. c-album) i dag ved Herlufsholm/Næstved.
Skrevet d. 9/4-2018

Emil Bjerregrd 8/4-2018 NEZ Dagsommerfugle
Måtte lige en tur til Pinseskoven & Kongelunden på Vestamager i dag, for at se om jeg kunne støve en antiopa op eller to. Det lykkedes desværre ikke trods 15-18 graders varme. Eneste jeg fandt var lidt rhamni, io, urticae og parthenias. Men trods alt var det nu dejligt alligevel, at mærke foråret nu for alvor er her. Tror jeg vil prøve Asserbo eller Stevns i morgen.
Skrevet d. 8/4-2018

Emil Bjerregrd 7/4-2018 NEZ Dagsommerfugle
Ja, rart der begynder af flyve lidt igen, men det var også på tide. Underligt at tænke på at det om godt 3 uger allerede er maj, når takvingerne først er startet nu. I dag fik jeg også mit første c-album for i år ved Brødeskov.

Og angående Hjortesøle er det selvfølgelig (som så mange andre steder) forbundet med et evighedsarbejde, at fjerne birkene i mosen, men det må man bare leve med. Det er trods alt bedre end hvis der slet ikke blev gjort noget.
Skrevet d. 7/4-2018

Martin Bjerg 7/4-2018 NEZ Dagsommerfugle
Ja dejligt med lidt dagsommerfugle igen. Urticae er der god gang i. Man kunne godt mærke de var sultne; normalt skal der først i marts et par dage med en 10 grader til at få dem i gang, men først i april skal der ikke mere end en tre-fire grader til. Rhamni er også godt i gang.

Fint de har fået ryddet Hjortesøle igen. Det er ikke mange år siden sidst. Sidst stod der ret store træer helt ind til den centrale del af mosen. Godt de var lidt hurtigere denne gang. Når først det en gang er gået galt med vandstanden i mosen, og den er faldet sammen, er arbejdet med birkerydningen et evighedsarbejde, nok ikke hjulpet af øget kvælstoftilførsel. Om to-tre år er der højst sandsynligt bredsået med nyspirede småbirke igen.

God sæson til jer alle.
Skrevet d. 7/4-2018

Emil Bjerregrd 6/4-2018 NEZ Dagsommerfugle
Valgte i dag at snuppe en runde i den sydlige del af Gribskov, og besøge de fine fattigkær omkring Gadevang. Efter at jeg havde besøgt Nørresø, nåede jeg efterfølgende hen til Hjortesøle, hvor et meget overraskende syn mødte mig. Tidligere har den fine lille sphagnummose været fuldstændig omgivet af en større mængde relativt nye birketræer. Jeg (og andre) har tidligere været meget bekymret for denne tilgroning, der er taget kraftigt til år for år, men nu er der blevet fuldstændig ryddet for birk i flere meters omkreds. Det bliver spændende at følge udviklingen i området over de kommende år. Desværre forsvandt både optilete og aquilonaris herfra for mange år siden, men forhåbentlig kan man bevare Callophrys rubi der trods alt stadig er i mosen. Kørte efterfølgende til Spånelts Mose(hvor der også er rubi endnu) i Tyskeplantage, og her er der såmænd også blevet ryddet for birk (bare ikke lige så voldsomt). Kiggede også lige forbi Stenholts Indelukke (som jo er et af EFU's fokusområder for tiden), nu jeg alligevel var i nærheden, for at se om de nye hegninger var sat op, der har til formål at gavne Brenthis ino. Det var de dog ikke endnu, men de kommer nok snart. Ved 14-tiden, besluttede jeg mig for at forlade Gribskov og køre til Store Dyrehave, for at se om der skulle komme lidt mere gang i flyvningen af takvinger. Det var dog meget blæsende i dag, så jeg så ikke andet end lidt Aglais urticae og Archiearis parthenias. Vejrudsigten ser ellers flot ud for den kommende tid!
Skrevet d. 6/4-2018

Emil Bjerregrd 4/4-2018 NEZ Dagsommerfugle
Planen i dag var egentlig en tur til enten Asserbo, Vestamager eller Stevns, men det der i går ellers så ud til at blive en skyfri varm dag, endte med at blive noget mindre optimalt. Valgte i stedet at tage til Lyngby Åmose og Allerød Sortemose for at kigge fattigkærplanter om formiddagen i gråvejr, mens jeg ventede på opklaringen. I Lyngby Åmose er der siden sidste sommer, glædeligvis blevet ryddet for ung birkevækst, hvor birkene er taget op med rødderne. Tilgroningen var ellers meget slem i området. Desuden planlægges en lille vandstandshævning i området. Forhåbentlig kan det gavne Agriades optilete på sigt. Ved Allerød Sortemose hvor jeg senere ankom, var målet Proutia rotunda, som jeg desværre ikke havde held med at finde. Da solen endelig kom frem, kørte jeg videre mod Hillerød af en takvingerute, som gav lidt urticae og rhamni, men ellers ikke noget særligt.
Skrevet d. 4/4-2018

Emil Bjerregrd 2/4-2018 NEZ Dagsommerfugle
En tur rundt i Hillerød & Allerød i dag på lokaliteter som Præstevangen, Holmene, Salpetermosen, Slettebjerget, Lille Sverige, Brødeskov og Børstingerød Mose, gav 1 Citronsommerfugl (Gonepteryx rhamni), 6 Nældens Takvinge (Aglais urticae), 2 æg af Guldhale (Thecla betulae) og 1 Birkedagmåler (Archiearis parthenias).
Skrevet d. 2/4-2018

Jrgen Krogh 2/4-2018 NEZ Dagsommerfugle
Så måtte man ind i april måned førend man så årets første dagsommerfugl: 1 stk. urticae i Roskilde
Skrevet d. 2/4-2018

Anders Beltoft 27/3-2018 WJ Meddelelse
Har lidt lamper til salg; 250 w. både klare- og hvide pærer, nye som gamle! Der medfølger modstand/spoler og fatninger. Yderligere 1 spændebrætkasse med 17 spændebrætter. Tlf. 3022-7446
Skrevet d. 27/3-2018

Erik Steen Larsen 11/3-2018 Dagsommerfugle
Kære medlem,

På torsdagens møde i Lepidopterologisk Forening kom vi til at tale om hvor mange (eller få) dagsommerfugle der mon indsamles i Danmark efterhånden.

Den seneste undersøgelse er efterhånden 30 år gammel og viste en relativt begrænset indsamling. Det kunne være spændende at se, om tallet idag er forandret.

Derfor vil jeg bede dig sende mig en mail hvor du ganske kort skrive hvilke arter af dagsommerfugle (om nogen) og i hvilket antal du har indsamlet i kalenderåret 2017. Præimaginære stadier må også meget gerne oplyses.

Har du ikke indfanget danske dagsommerfulge i 2017 bedes du også gerne svare dette.

Denne mini-undersøgelse er selvfølgelig fuldkommen frivillig, men hvis det er muligt at få din besvarelse inden Entomologisk Årsmøde d. 17. marts, vil jeg være meget taknemmelig.

Undersøgelsen er blot til orientering, og ingen af deltagernes navne vil blive nævnt i en evt. formidling af resultatet.

Med venlig hilsen,

Erik Steen Larsen

larsen.gabrielsen(at)gmail.com
Skrevet d. 11/3-2018

Emil Bjerregrd 5/3-2018 LFM Natsommerfugle
Hej alle,Er der nogen derude der har nogle gode billeder af Chloantha hyperici, gerne fra Danmark? Billedet/billederne skal bruges til den kommende EFU-rapport over diverse insektarter der er omfattet af de frivillige indsamlingsbegrænsninger. I er mere end velkomne til at sende billeder på min e-mail, xanthomelas@live.dkMvh.
Emil
Skrevet d. 5/3-2018

Peder Skou 4/2-2018 Dagsommerfugle
GRATIS INSEKTKASSER

Jeg har 20 gamle kasser som jeg ikke mere får brug for. Målene er 42,8 x 27,5 x 5,9 cm. De har kittede låg og er ikke kønne, men de dur. Hvis nogen er interesserede i kasserne kan de fås uden betaling. Jeg kan medbringe dem til Entomologisk Årsmøde. Yderligere ca. 30 lignende kasser bliver tomme senere. Er du interesseret, så skriv til mig på info@apollobooks.dk, så sender jeg et par fotos af nogle af kasserne.

Med venlig hilsen

Peder Skou


Skrevet d. 4/2-2018

Per Stadel Nielsen 11/1-2018 Meddelelse
Hej alle,

Så kan programmet for det kommende Entomologisk Årsmøde 2018 læses på vores hjemmeside, og der er en tilmeldingsformular, som du kan tilmelde dig med.

Mødet holdes i Avedøre i den sydlige del af København, tæt på motorvej og med gode parkeringsmuligheder uden problemer.

http://www.lepidoptera.dk/arsmoede


Hilsen

Bestyrelsen
Skrevet d. 11/1-2018

Peder Skou 11/1-2018 Dagsommerfugle
Hej Alle og godt nytår.

Jeg har netop modtaget nedenstående. Sommerfuglene er +200 millioner år gamle!!! Læs selv.

Mvh

pederDear Lepidopterists,

here our new paper published yesterday (maybe interesting also for you):

http://www.sciencemag.org/news/2018/01/earliest-evidence-butterflies-poses-intriguing-mysteryhttp://www.bbc.com/news/science_and_environmenthttps://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2018/01/10/exquisite-fossils-show-butterflies-appeared-before-there-were-flowers-to-pollinate/?utm_term=.18839c752fb0http://www.newsweek.com/ancient-wing-scale-fossils-re-write-evolutionary-history-moths-and-butterflies-777353and
here link to the original paper:

http://advances.sciencemag.org/content/4/1/e1701568Regards

Hossein

................................................................................

Dr.
Hossein Rajaei

Researcher and Curator of Lepidoptera, Department Entomology

State Museum of Natural History Stuttgart

Rosenstein 1, 70191 Stuttgart, Germany

P +49 (0) 711 89 36 - 223

F +49 (0) 711 89 36 - 100

hossein.rajaei@smns-bw.de

www.naturkundemuseum-bw.de


Skrevet d. 11/1-2018

Martin Bjerg 5/11-2017 NEZ Dagsommerfugle
Selvfølgelig er den generelle overgræsning som følge af "naturpleje" kun en del af problemet med dagsommerfuglenes forsvinden, men det er så tydeligt, da områderne bliver ødelagt nærmest fra dag til dag. Jeg har her lokalt prøvet at snakke med kommunen, men det ikke så let at få ændret noget, før det er for sent, og det handler om alt fra tradition, manglende kompetencer i forhold til insekter hos kommunens folk, opnåelse af EU-tilskud og meget andet. Var fx ude på Spodsbjerg, som tidligere var en fin sommerfuglelokalitet, her forleden. 15 køer på 8 hektar, og sådan har det set ud i snart mange år. Ikke meget grønt over 5 cm. Og 15 køer er vel sådan cirka 12 for meget, mindst, hvis der skal plejes for dagsommerfugle. Har skrevet, men det er jo allerede for sent, da arealet i dag vel ikke holder meget andet end en phlaeas måske. Og mon ikke vi skulle bede om at få flyttet vores diskussion over i Forum :-)
Skrevet d. 5/11-2017

Thomas Mller 2/11-2017 NWZ Dagsommerfugle
Den beskrivelse, jeg havde modtaget om plejen/oppløjningen af Okkergul Pletvinges - Cinxias - levested ved Nykøbing Vesterlyng, viste sig ved selvsyn at være noget overdrevet. Heldigvis. Der er stadig store dele af arealet, der er nogenlunde urørt, så det kan godt være, at populationen på stedet overlever behandlingen. Bortset fra det mener jeg, at der ikke er basis for den helt store optimisme omkring perspektivet for denne og andre arters fortsatte eksistens i Odsherred-området. Områderne med den oprindelige lave og åbne urteflora, som denne og andre arter er afhængige af, bliver færre og færre. De, der ikke går tabt som følge af bebyggelse og andre indgreb, er i vidt omfang under forandring mod græs og buskads. Og plejen, der iværksættes nogle steder, er ofte for hårdhændet eller uhensigtsmæssig i forhold til sommerfuglene og deres ungdomsstadier. Det er som pest og kolera. I modsætning til planterne kan sommerfugles ungdomsstadier udryddes med et enkelt års uhensigtsmæssig pleje. Hvis det først er sket, og en sjælden arts sidste skanse i et område derved er gået tabt, er det for sent at snakke med dyreholderen om græsningstrykket bagefter.

Rørvighalvøen er et fuldstændigt forandret område i forhold til, hvordan det så ud for blot 30-40 år siden. Nogle arter, som var talrige eller i hvert fald stadig havde populationer så sent som i ADD-årene i 1990'erne ses i dag kun få steder eller er helt forsvundet. F.eks. Idas, Agestis, Amandus, Malvae og Virgaureae. Den eneste større positive udvikling, jeg kan få øje på, er udviklingen omkring Elleslettegård, hvis jorder er udlagt til naturområder med en pleje, der øjensynligt alene dikteres af ønsket om at skabe de bedst mulige forhold for planter og insekter. Og at man fra kommunens side er holdt op med at foretage slåning af visse naturarealer, sådan som man ellers var begyndt på det i de senere år. Derudover synes jeg, at det generelt ikke ser ret godt ud, må jeg desværre sige.
Skrevet d. 2/11-2017

Kenneth Jensen 1/11-2017 NEJ Dagsommerfugle
Overgræsning er et kæmpe problem i dansk naturforvaltning, men inden man anser alle nanturplejere for at være ignoranter i den henseende, så synes jeg også man skal sætte sig ind i hvilke rammer de arbejder under. Det er jo sjældent NST eller kommunen selv der har dyrene, så afgræsningen foregår som en forhandling med en dyreholder. Her kommer der noget tilskud ind over med en masse regler der ikke tilgodeser et lavt græsningstryk. Ydermere så vil en dyreholder meget meget ofte jo gerne have sine dyr til at vokse, og det sker med det friske græs - ergo der skal græsses i bund. Endelig så er der år hvor græsset virkelig gror meget som i år, som kan tåle et dyretryk, og så er der tørre somre, hvor det kan tale et andet dyretryk. Den fleksibilitet med at tage dyr fra og på er ikke let at forhandle hjem - hvor skal han så have dyr han tager af fx. I det hele taget er hele det spil med at finde gode dyreholdere der vil god insektvenlig naturpleje med de støtte regler der gælder på grænsen til en gotisk knude. Jeg oplever faktisk større og og større forståelse hos naturplejerne, men der er som sagt mange faktorer der arbejder imod. Ikke en klagesang fra min side af, men blot en uddybning af emnet overgræsning. Og ser man ikke hensigtsmæssig naturpleje derude, så kan jeg da opfordre til at kontakte relevante myndighed for at høre deres forklaring og få en god dialog om det kan gøres anderledes. Man lad være med at kalde dem "amatører" til en start...


Skrevet d. 1/11-2017

Thomas Mller 25/10-2017 NWZ Dagsommerfugle
Okkergul Pletvinge - melitaea cinxia er en lille solstrålehistorie midt i al elendigheden. (I øvrigt stor respekt for dit og Magnus' store arbejde med at eftersøge de sjældnere arter de senere år, Emil!) Det er fantastisk at se, at cinxia har haft et par store hyppighedsår i 2016 og 2017. Og at den efter alt at dømme har været i stand til at (gen-) erobre gamle eller nye levesteder. Nu har jeg ikke selv været så meget i felten de senere år, men jeg kan sige med stor sikkerhed, at cinxia var så godt som forsvundet fra hele Rørvig-halvøen fra ca. midten af 1990'erne og i mange år frem. Det eneste tilbageværende levested var mig og andre bekendt det omtalte areal ved Nykøbing Vesterlyng, som man nu har oppløjet. Det er muligt, at der har været andre gode bestande længere ude ad Odden også i disse år. Men ellers er det sandsynligt, at det omtalte areal har været et af artens sidste strongholds, som den så har formået at brede sig tilbage fra. Dette skal ses i sammenhæng med, at cinxia i 1960'erne var en af Rørvig-områdets hyppigste sommerfugle overhovedet, og at man så den i stort antal næsten alle vegne, hvor der var åbne arealer. Og dens sorte larver så man også alle vegne senere på året. Den forsvandt så i takt med at de åbne arealer blev bebygget eller groede til i krat og skov. Det kunne være interessant at vide, hvad der er årsag til dens tilbagekomst, og om det er en midlertidig opblomstring eller en mere holdbar ditto.
Skrevet d. 25/10-2017

Emil Bjerregrd 23/10-2017 Dagsommerfugle
...og ellers helt enig i ált for meget mislykket naturpleje. Thomas historie er et tydeligt bevis på dårlig kommunikation. Et af de største problemer jeg generelt irriteres over, i forhold til naturplejen herovre, er det ofte for høje græsningstryk. Det kan dog altid være en god idé og sørge for at tage kontakt til de ansvarlige, og være lidt insisterende. Senest, er det for undertegnede og andre entomologer, endelig lykkedes (efter flere år) at få en god aftale i hus, i forbindelse med Engperlemorsommerfugl i Stenholts Indelukke.
Skrevet d. 23/10-2017

Emil Bjerregrd 23/10-2017 Dagsommerfugle
Aaaaaargh! Nu bliver folk altså simpelthen nødt til at tjekke op på diverse fund (i dette tilfælde af Okkergul Pletvinge i Nykøbing-Rørvig området), inden de udtaler sig! Cinxia har mange bestande i området, og jeg har også selv fundet den på nye lokaliteter de senere år.

I foråret claimede en observatør at have genfundet Pyrgus malvae på Disbjerg, i forbindelse med hans i øvrigt helt korrekte nyfund af Pyrgus armoricanus på lokaliteten. Det havde dog været rart hvis vedkommende havde tjekket op på at Pyrgus malvae allerede var genfundet på lokaliteten tidligere på året af andre. Kald mig bare tøsefornærmet :)
Skrevet d. 23/10-2017

Thomas Mller 23/10-2017 NWZ Dagsommerfugle
Jeg bliver efterhånden ikke længere overrasket - blot tiltagende opgivende overfor den uforstand, jeg møder i 'naturplejen'. Senest har jeg fra lokal kilde modtaget orientering om, at man på Okkergul Pletvinges sidste tilbageværende levested i Nykøbing-Rørvig-området har foretaget bekæmpelse af Rynkerose m.m. ved dels at afbrænde og dels at oppløje hele lokaliteten. Den var i forvejen ikke længere talrig, men den var der. Nu er den med garanti væk også der. Man kan så på basis af dens gode år på Sjællands Odde sidste sommer håbe, at den kan brede sig tilbage. Men jeg kan gudhjælpemig ikke forstå, at der sidder biologer og beslutter den slags. Hvornår begynder man at tage insekter alvorligt og tage hensyn til dem i naturplejeprojekter? Og hvordan kan det være, at der ikke er en database med alle de lokaliteter, der huser sjældne eller truede arter, som administratorer skal gå ind i forud for planlægning af sådanne plejeprojekter? Jeg græmmes..

Ps.: Glyphosat havde kunnet klare Rynkerosen effektivt og skånsomt. Men uha nej, det må vi ikke!
Skrevet d. 23/10-2017

Emil Bjerregrd 22/10-2017 Dagsommerfugle
Hej Svend,Tak for dit svar og selvfølgelig respekterer jeg det. Jeg ville blot lige høre dig, da det er min pligt, eftersom jeg er kontaktperson i EFU for Svalehale.Mvh. Emil
Skrevet d. 22/10-2017

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste