Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Emil Bjerregård 24/8-2018 SZ Dagsommerfugle
...nå ja, og så glemte jeg også 1 stk. stellatarum ved Sigerslev syd for Holtug (SZ) d. 22/8, som vel også bør nævnes.
Skrevet d. 24/8-2018

Emil Bjerregård 24/8-2018 Dagsommerfugle
Har lidt travlt for tiden med at få sovet, artikelskrivning og en større sommerfugle-afrapportering, så har ikke været så meget ude den sidste uge, bortset fra en rundtur i Gribskov for at kigge fattigkærplanter. Men nu hvor vejret har været flot de sidste par dage, måtte jeg ud:

22/8: SZ

Valgte at køre til Stevns, inden bestyrelsesmødet, i håb om der var lidt træk i luften. Startede ved Klippinge, hvor der for et par år siden lå en god kløvermark, som der var enkelte hyale på dengang. Desværre var der ikke meget rødkløver tilbage på denne mark, så ikke ret meget her fra. Fandt dog en meget stor lucernemark i nærheden, som dog lige var blevet slået.

Kørte videre mod Søholm og Gjorslev, for at se om der skulle være kommet lucernemarker igen her, som der jo var for nogle få år siden. Men desværre ingen marker at melde om fra dette område.

Tog derfor videre til Holtug Kridtbrud. Smukt sted, men ikke mange dyr udover lidt icarus, phlaeas og pamphilus. Dog sås der her og ved Mandehoved en hel del eksemplarer af Stor Gyvelkvæler som det mest interessante.

Fra Mandehoved kørte jeg til Stevns Klint, og her fandt jeg 1 stk. meget lille 2. generations-jurtina, 1 stk. atalanta, 2 stk. cardui, 1 stk. stellatarum samt en fin sydvesttrækkende Fiskeørn.

Næste mål blev en lucernemark ved Store Heddinge. Desværre var marken fuldstændig tom for dyr.

Var egentlig på vej hjem, da jeg fik en sms fra Klaus Hermansen om hyale på Stevns. Han kunne berette af han den forgående dag(21/8), havde set 1 stk. hyale på nogle forsøgsmarker mellem Råby og Holtug. Kørte derhen og mødtes med Klaus, men vi fandt ikke ret meget andet end 10 cardui, en del icarus'er m.v.

23/8: NEZ

Planen var egentlig Falster, men kom meget sent hjem efter bestyrelsesmødet, så det blev blot til en tur i Nordsjælland. Først besøgte jeg Salpetermosen som gav et par betulae, mange phlaeas, 1 icarus, 1 levana, mange pamphilus osv.

Herefter gjaldt det et par gode lucernemarker mellem Slangerup og Gørløse. Ganske mange dyr på dem, men ikke lige stellatarum og Colias'er som jeg havde håbet på. Dog sås endnu en betulae i udkanten af Slangerup By. Og vidst nok også en mere i Gørløse By, som jeg ikke lige fik set ordentligt til en melding.

Alt i alt ikke det helt store, men meget hyggeligt at komme lidt ud alligevel her på det sidste. Håber på nogle 3. generationer her i september af croceus, hyale, tityrus og armoricanus!
Skrevet d. 24/8-2018

Christian Videnkjær 22/8-2018 Dagsommerfugle
Tidligere medlem sælger 4 Hejgaard kasser 28x40 - aldrig brugt, den ene er sort samt en trækuffert til spile-brædder og 23 spile-brædder.

Kontakt Ole Børling - 2970 3879
Skrevet d. 22/8-2018

Thomas Møller 14/8-2018 NWZ Dagsommerfugle
Samme i Lyngby såvel som i Rørvig. Meget få sommerfugle at se generelt. Hvor vores sommerfuglebusk i Rørvig plejer at være pænt besøgt i august (og den blomstrer stadig fint)af takvinger og randøjer m.m., så er der for tiden næsten intet. Tidligere var der et par atalanta og en del io, enkelte lathonia og c-album og urticae samt enkelte semele, nogle jurtina og aegeria og en del af de hvide.. Men nu er den stort set tom.
Skrevet d. 14/8-2018

Allan Bornø Clausen 13/8-2018 NEZ Dagsommerfugle
Mens man går og venter på at høsommerfuglene skal vise sig her oppe i Nordsjælland kan man reflektere lidt over hvordan sommerfuglene har taklet den ualmindelige varme og tørre sommer. Bla. på baggrund at Pers spørgsmål til takvingerne.

Her mine indtryk , i lyset af meget udeliv til dagligt i landbruget, plus udflugter.

Først og fremmest er udviklingen tydeligvis blevet fremskyndet af varmen. Så dyr vi ville se normalt nu i mængder for længst er gået til vinterhi. Io, C-album, rahmni og nok delvist urtica. Delvist fordi jeg stadig ser enkelte i lucernen som tilsyneladende kører fortsatte generationer som jeg har set i andre år. Ligeledes har jeg set c- album, friske fornyeligt, der tilsyneladende allerede udgør en ny anden gen. hutchinsoni .I hvert til fald for de par stykker jeg har observeret. Altså en tostrenget strategi mod varmen.

Jeg tror vi kan forvente at se de dyr som er i sommerdiapause f.ex io og rahmni mfl. igen inden

længe for at tanke op inden det egentlige vinterophold. Pausen må være vigtig for dem i så varmt et år.

Arter som atalanta og cardui som man kunne forvente var mere talrige ser jeg kun i ringe mængde. To atalanta i dag og kun to cardui over sidste uge. Har på fornemmelse at den ringe vækst i nælderne og tidslerne, samt bladfald, grundet tørken , gør larverne meget sårbare for prædation fra både fugle og snyltere. Den ellers forventelige 3. Gen levana vil nok lide under samme skæbne og ikke optræde talrigt.

Til gengæld har det her været en fornøjelse at se andre arter accelerere antal af individerne op gennem nu sikkert både 3 og 4 gen. Det gælder phlaeas, icarus, agestis phamfilus, lathonia, aegeria, maegera, og hvide. Arter hvor foderplanterne tilsyneladende klare tørken bedre og larverne er nok mindre og lever mere skjult.

At møde jurtina nu i 2. gen allerede er heller ikke noget der sker hvert år. Mon camilla kan gennemføre dette nummer i år er noget tvivlsomt, hvis man ser hvilken elendig fatning kaprifolierne befinder sig i på nuværende tidspunkt.
Skrevet d. 14/8-2018

Emil Bjerregård 12/8-2018 Dagsommerfugle
Lidt rapporter fra det sidste stykke tid:

6/8: NEZ

En lille tur i Salpetermosen ved Hillerød gav 1 stk. Guldhale (Thecla betulae).

7/8: LFM

Kørte sydpå igen, denne gang i selskab med Nikolaj Noel Christensen & Arne Volf.

Vi startede med at tjekke en fin lille lucernemark ved Radsted på Lolland. Det var dog meget tidligt på dagen, så der fløj ikke rigtig noget, men vi tænkte det ville værd at tjekke ud senere.

Vi kørte efterfølgende til Falster. Først tjekkede vi den store lucernemark ved Idestrup, men desværre sås ingen høsommerfugle på denne mark, eller stellatarum for den sags skyld.

Herefter gik det videre sydpå, hvor en lucernemark ved Bruserup blev tjekket, men desværre heller ingen høsommerfugle her.

Efterfølgende gjaldt det Gedser Odde, hvor vi fik set 4-5 stellatarum.

Næste mål var Bøtø Strand. En lille gåtur på diget i sydlig retning fra parkeringspladsen, gav 2 stk. Sort Ildfugl (Lycaena tityrus) og en håndfuld Rødplettet Blåfugl (Aricia agestis). Ved Bøtø Plantage kiggede vi også lidt efter tityrus, men forgæves.

Kørte tilbage til Idestrup igen for at tjekke området en ekstra gang, hvor vi denne gang fik set en stellatarum, men desværre ingen høsommerfugle.

Sluttede dagen på Lolland med at tjekke to marker; først lucernemarken ved Radsted. Desværre var der stort set tomt for dyr. Vi kørte videre til Majbølle, hvor jeg tidligere på året fandt en god lucernemark med både hyale og stellatarum; desværre blev marken høstet for nyligt, så denne var ikke interessant - endnu.

9/8: LFM

Med udsigt til varmt vejr og sydlige vinde, som den sidste dag i et godt stykke tid, ville jeg til Sydhavsøerne og give det et skud mere.

Var træt af Falster, så valget faldt på Lolland i håb om at finde bl.a. Colias croceus. Planen var en cykeltur fra Nakskov til ud mod Albuen (18 km), gåtur på Albuen nogle kilometer, cykel videre fra Albuen til Rødbyhavn (32 km) og tjek undervejs af Næsby Strand, Vindeholme, Kramnitze og Mygfjed Inddæmning, cykel videre fra Rødbyhavn ud til Brunddragene/Hyllekrog (10 km), og igen retur (10 km) til Rødbyhavn; i alt en cykeltur på ca. 70 km + nogle kilometer til fods på diverse lokaliteter. Resultatet blev 1 stk. stellatarum ved Kramnitze kl. 13:40 fouragerende på indesiden af diget og 2 stk. stellatarum ved Brunddragene hhv kl. 15:53 og 16:32, begge fouragerende på selve diget. Den største overraskelse var dog en fin Silkehejre ved Saksfjed Inddæmning sidst på dagen, men kunne efterfølgende se på DOFbasen at der har været Silkehejre ved Saksfjed Inddæmning/Hyllekrog i et stykke tid. Af dagsommerfugle så jeg altså ingen høsommerfugle, som jeg havde sat næsten op efter. Af dagdyr blev det blot til en del semele, lidt cardui på stranden, nogle indtrækkende atalanta etc.

En lidt skuffende dag - der manglede lige en Colias som minimum for at det havde været godkendt. Det var vel mere eller mindre den sommer.
Skrevet d. 12/8-2018

Erik Steen Larsen 11/8-2018 NEZ Dagsommerfugle
Her I haven i Hørsholm har jeg i år set lige så mange atalanta (og cardui) som stellatarum (2 af hver)... Og det er usædvanligt få af de to første. Urticae og io ser jeg heller ikke noget til. Der fløj nogle få for et par uger siden, men ikke længere. Kun de tre kålere ses i normale mængder.

Jeg har også bemærket urticae flyve ind og sætte sig på loftet i vores bryggers nogle dage - midt i den stride varme. Men de er væk igen.
Skrevet d. 11/8-2018

Thomas Stenild 0/0-0000 EJ Dagsommerfugle
Jeg har det sidste stykke tid dagligt haft ca 10 urticae på budleia. For ca tre uger siden var der mange atalanta nu kun 3-4 stykker, det samme med io, for 3 uger siden ca 5-10 om dagen nu kun enkelte. Ellers en del lathonia og div. Kålfugl. 1 enkelt betula. Så har der været 2-3 stellatarum i haven de sidste par uger og 1 enkelt gallii
Skrevet d. 11/8-2018

Peder Skou 11/8-2018 F Dagsommerfugle
Hej Per. Her i vores sydfynske have har vi en stor sommerfuglebusk, der stadig blomstrer. Der har i år ikke været så mange af de sædvanlige takvinger på den, urticae, io, atalanta og cardui, og det har været langt mindre end sidste år hvor der mange gange nok var 100 i alt på blomsterne. På det seneste har der været færre end tidligere under buskens blomstring. Jeg har tænkt at tilbagegangen nok skyldtes at dyrene i det meget varme vej simpelt hen blev slidt op og var døde. Jeg mener dog at jeg har set atalanta i den sidste uge, og for mindre end to uger siden var alle fire arter på busken, men som sagt i langt mindre antal end sidste år.
Skrevet d. 11/8-2018

Per Stadel 11/8-2018 NEZ Dagsommerfugle
Hej alle,

er det kun mig der undrer mig over hvor alle atalanta, io og urticae (admiralerne, dagpåfugleøjerne og nældens takvinge) er blevet af? for nogle uger siden var sommerfuglebuskene fulde af især io og urticae, og lige burde der være mange atalanta på bla. nedfaldne mirabeller, men man ser ingenting. Io og urticae kan være gået til oversomring i varmen, så en io kravle ind i en tom fuglekasse, og atalanta kan være trukket syd på. Underligt er også, at cardui åbenbart har været fåtallig i år.

Men er der nogen der ser atalanta i øjeblikket?
Skrevet d. 11/8-2018

Verner Olsen 6/8-2018 NWJ Natsommerfugle
Her i eftermiddag d. 6-8-2018, blev jeg overrasket af en skygge jeg ikke har set i mange år ( ca. 45 :-) ) - En Duehale kom forbi og slikkede lidt nektar i nogle Lavendelblomster og nogle Sommerfuglebuske. Jeg fik nogle meget rystede, uskarpe og mørke billeder med min telefon, men nok til at kunne genkende den :-) - Åh ja...
Skrevet d. 6/8-2018

Ulf Kobbernagel 6/8-2018 Natsommerfugle
Den 3. august havde vi besøg af en Duehalesværmer i vores sommerfuglebusk. Der har ellers ikke været de sædvanlige sommerfugle.

Jeg fik taget nogle ikke særlig gode billeder, men sammenlignet med andres billeder, var det til at bestemme arten. Den stod stille i luften og stak sin snabel ned i blomsten og fortsatte hurtigt til den næste. Jeg har aldrig set den før, så det var interessant at følge dens færd fra blomst til blomst. pludselig var den væk
Skrevet d. 6/8-2018

Martin Bjerg, Christian Videnkjær & Allan B Clausen 6/8-2018 LFM Dagsommerfugle
En lille 3-dages tur fra Sjællands Odde over Djursland, Midtjylland og tilbage over Fyn og Falster til at afslutte sommerferien på; startede ved Glatved Strand, som gav en enkelt comma, mange icarus samt en del megera og andengenerations jurtina. Bedste dyr blev to andengenerations tages. Nærliggende Rugaardstrand gav omkring 15 comma og endnu en friskklækket tages. Djursland var voldsomt tørkeramt i forhold til de fleste andre steder, som ellers var tørre nok. Syd for Nørre Snede en fin lokalitet med 25-30 comma, lidt spind af cinxia og omkring 20 virgaureae som det bedste. Sluttede turen med lucernemarken ved Idestrup, hvor det blev til en håndfuld hyale og et par stellatarum. Diget ved Bøtø var tørt men alligevel en del tityrus, icarus og phlaeas.
Skrevet d. 6/8-2018

Jes Kristensen 5/8-2018 B Natsommerfugle
Har kl. 13.00 observeret og filmet en duehale i færd med at tømme en Baldrian for nektar. Obsevationsstedet ligger i postnr. 8641.
Skrevet d. 5/8-2018

Emil Bjerregård 5/8-2018 LFM Dagsommerfugle
Rapporter for de sidste 2 dage:

3/8: LFM

Startede dagen ved Idestrup på Falster om formiddagen. Lucernemarken gav på dette tidspunkt 2 hanner af Gul Høsommerfugl (Colias hyale).

Herefter kørte jeg mod sydvest til Bruserup, hvor der også ligger et par lucernemarker. D. 31/7 havde jeg en enkelt han af hyale hernede, så det skulle lige tjekkes. Brugte en del tid i området, og heldet udeblev ikke, da jeg kl. 13:18 fandt min første hun i år af Gul Høsommerfugl. Havde den i nogle minutter inden den strøj videre ud over andre marker.

Kørte efterfølgende nordpå tilbage til Idestrup, for at tjekke marken igen. Jeg har ikke set noget til Orange Høsommerfugl (Colias croceus) i år, men der skulle efter sigende være set et par stykker, bl.a. ved Idestrup d. 2/8, så måtte lige se efter. Desværre ingen croceus, men til gengæld var der kommet bedre gang i hyale. I løbet af nogle timer fik jeg set 8-10 hanner af hyale, og bl.a. fik jeg set 3 hanner på én gang samlet. Trods alt rimelig godt, selvom croceus udeblev.

4/8: LFM

Brugte endnu en dag hernede, denne dag i selskab med Magnus Vest Hebsgaard & Kasper Nyberg.

Vi startede om morgenen/formiddagen på den store lucernemark ved Idestrup. Vejret var ikke optimalt, men blev dog bedre hen af vejen som dagen skred frem. Vi fik da set 5 hanner af Gul Høsommerfugl (Colias hyale) og 1 stk. Duehale (Macroglossum stellatarum). Mødte også Martin Bjerg, Allan Bornø Clausen og Christian Videnkjær, som havde nogenlunde samme antal af hyale, samt lidt flere stellatarum.

Herefter kørte vi til Gedser By, hvor vi fandt nogle sommerfuglebuske der skulle tjekkes for stellatarum. Og uden de større problemer fandt vi 5 stk.

Herefter kørte vi til Gedser Fuglestation, hvor vi fandt 1 stk. stellatarum.

Ude på selve Gedser Odde, var der endnu mere gang i den. Her så vi 12-15 stk. stellatarum, men desværre ingen Colias'er. Men helt godt alligevel!

Vi sluttede ved Høvblege på Møn, men her havde vi ikke heldet med os hvad angår de gode trækdyr. Dog et skønt sted alligevel.
Skrevet d. 5/8-2018

Per Stadel Nielsen 4/8-2018 NWZ Natsommerfugle
Også her nord for Kalundborg ved vores sommerhus, har vi haft en herlig oplevelse med stellatarum. I går aftes fløj et individ ind af vores dør og satte sig på loftet.

Her overnattede den uden at interessere sig for den tilbudte buket blomster, så her til morgen fik den lov til at flyve ud. Den tog en tur rundt ude af syne, og pludselig var den igen ved siden af os. Det viste sig, at den var meget interesseret i et par planter af gul snerre, som står op ad huset lige ved siden af døren. Hun begyndte ihærdigt at lægge æg på snerren, og i løbet af ca. 1/2 time fik den lagt 10-15 æg, især på det snerre, som stod helt op ad husvæggen. I kan se videoklip på foreningens facebookside, gå ind via vores forside. Du bør kunne se videoerne selvom du ikke har en facebookprofil.

Det skal blive interessant at se, om larverne får varme nok til at udvikle sig de kommende uger.
Skrevet d. 4/8-2018

Peder Skou 3/8-2018 F Natsommerfugle
1 stk. stellatarum har netop glædet os med at suge nektar på vores store hvide sommerfugle-busk. Der er bemærkelsesværdig få takvinger på de mange og store klaser blomster, som dufter langt væk. Sidste år var der et mylder.
Skrevet d. 3/8-2018

Jørn Bittcher 29/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Apropos de foregående meldinger:

På et kort besøg i Botanisk Have, København, sås 15-20 individer fordelt på flere arter tropiske dagsommerfugle frit flyvende i haven, især på Buddleja. Dørene til sommerfuglehuset kan ikke være særlig tætsluttende :-)
Skrevet d. 2/8-2018

Erling Krabbe 21/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Kongesvalehale set i Botanisk Have, København ved Buddlejabusk, udenfor sommerfuglehuset. Er vel på springtur.
Skrevet d. 1/8-2018

Søren Friis Smith 31/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Observeret en kongesvalehale (Papilio cresphontes) i Kartoffelrækkerne på Østerbro i København kl 11.00.
Skrevet d. 1/8-2018

Thomas Møller 31/7-2018 NWZ Dagsommerfugle
En del 'orange' sommerfugle her.. Nogle er megera, andre lathonia og enkelte sikkert c-album. De har dog en tendens til ikke at ville sidde stille og lade sig bestemme med sikkerhed. Ellers synes det at være småt med især de små arter. Og de få phlaeas m.fl., her er, ses hvor jeg har nogle småbede, der vandes, og hvor der er noget mynte og andet at suge nektar på. Tørken ser nu ud til at hæmme de fleste arter..

Mht den voldsomme tilbagegang de senere år for bl.a. de af Emil nævnte arter, så er der sikkert i vidt omfang tale om en forsinket effekt af en allerede foregået landskabsforarmning, der har splittet mange arters metapopulationer op i isolerede småpopulationer, hvor lokale 'katastrofer' så kan få fatale konsekvenser for arten.

Jeg havde i en del år fornøjelsen af at kunne se amandus og virgaureae i et lokalt, fugtigt engområde her i Rørvig. Og ikke andre steder heroppe længere.. På et tidspunkt fandt den lokale grundejerforening så ud af, at der skulle foretages noget 'pleje' til ære for de orkideer, der også var i engen. Der blev derfor foretaget slåning og efterfølgende indsamling af det afslåede. I princippet fint nok. Der var bare lige det, at det blev gjort på et tidspunkt af året, hvor det var meget fugtigt, og med noget maskineri, der havde omdannet hele engen til noget der lignede slagmarken fra en efterårsmanøvre. Med hjulspor og ensileret plantemateriale dækkende hele området. Det var nærmest umuligt at forestille sig, at der var nogen sommerfugle, der skulle kunne overleve denne behandling. Og de følgende år viste da også, at det havde de heller ikke!

Den overordnede kultivering af landskabet i forening med kvælstofforurening og tilgroning er den egentlige årsag. Siden har bl.a. naturplejeprojekter mange steder ironisk nok sørget for at banke det sidste søm i ligkisten for overlevende småpopulationer. Som at iagttage de sidste flaksende flammer i gløderne fra et bål..


Skrevet d. 31/7-2018

Emil Bjerregård 31/7-2018 Dagsommerfugle
Rapporter for den sidste uges tid, med blandede resultater:

24/7: NEZ

Nuppede en runde i Hillerød for at få set årets første imago af Guldhale (Thecla betulae). Trods lidt meldinger hist og pist de foregående dage, fandt jeg ingen eksemplarer, hverken ved Salpetermosen eller Skansebakken. Dog var der stadig 2 eksemplarer af Dukatsommerfugl (Lycaena virgaureae) på vingerne på sidstnævnte lokalitet.

25/7: LFM

Tur til Sydfalster gav ingen nævneværdige trækdyr. Lucernemarken ved Idestrup var tom for høsommerfugle, og heller intet af den slags på Det Falsterske Dige. Fik dog set lidt Sorte Ildfugle (Lycaena tityrus) spredt i området; 1 ved Marielyst Strand, 6 ved Bøtø Strand, 5 ved Bøtø Plantage og 2 ved Bøtø Nor. I alt 14 eksemplarer uden egentlig at gå efter den. Rigtig fint år den har hernede. Også 1 Markperlemorsommerfugl (Argynnis aglaja) ved Bøtø Strand og 1 Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene) ved Marielyst Strand.

26/7: NEZ

Startede tidligt ved Salpetermosen i Hillerød, og endelig var den første imago af Guldhale (Thecla betulae) på vingerne. Dejligt.

Kørte efterfølgende en lille runde i Bidstrup-skovene. Det mest nævneværdige resultat:

Hundemosen: 1 Kejserkåbe (Argynnis paphia) og 10 Skovperlemorsommerfugle (Argynnis adippe).

Ellesøengen: 5 paphia og 1 adippe.

Smuldmosen: 2 paphia og 6 adippe.

Sluttede dagen omkring Trollesminde i Hillerød, nær rådhuset. Havde håbet på lidt betulae, som dog ikke var fremme her. Måske var det også blevet lidt for sent på dagen. Til gengæld fik jeg set 2 stk. agestis. Utroligt nok var det første gang nogensinde jeg ser arten i Hillerød Kommune! Og så endda godt en måned efter jeg flyttede herfra. Lidt sjovt.

27/7: LFM

Endnu en tur til Falster igen-igen-igen…

Gedser Odde, Birkemosen, Bøtø Strand og Idestrup blev tjekket…men intet! Så 8 tityrus som det mest interessante ved Bøtø Strand. Det er ikke altid lige sjovt at lede efter superdyr, da det kræver enorm tålmodighed til tider.

28/7: NEZ

Rykkede til Asserbo og Lille Kregme for at køre noget betulae igennem. Desværre udviklede vejret sig særdeles uheldigt, trods der var lovet supervejr. Jeg måtte tage til takke med overskyet vejr og regn(måske meget godt egentlig i disse tider...), så kørte til Hillerød i stedet efter bedre vejr, hvor lidt betulae var på vingerne i Salpetermosen.

29/7: EJ

Valgte denne dag faldt på en tur mod vest efter Kommabredpande (Hesperia comma). Mulighederne var mange, men valgte at køre til Molslaboratoriet og omegn.

En runde gav følgende observationer af comma: +8 ved Femmøller, 1 ved Basballe, 5 ved Stenhøje, 1 ved Strandkær, 4 ved Molslaboratoriet og 1 ved Strandkær Strand. I alt 20 stk. En fin lille tur, også botanisk, trods jeg var noget handicappet, da jeg den foregående dag blev forgiftet på min venstre hånd ved berøring af Vild Pastinak ved Lille Kregme. Således havde jeg kun én hånd til rådighed, da den anden ikke måtte få sollys, og således befandt sig i lommen hele dagen. Til sidst blev det for meget, og så gad jeg ikke mere efter nogle timers feltarbejde.

30/7: NEZ

Planen var egentlig Lolland, men syntes vejret blev lidt for dårligt dernede til jeg gad køre derned alligevel. I stedet kunne jeg glæde mig over Guldhale (Thecla betulae) i Salpetermosen ved Hillerød, på min tur da opklaringen kom om eftermiddagen.

31/7: LFM

Efter flere dages sydøstenvind, som da trods alt havde blæst lidt Orange Høsommerfugle (Colias croceus) ind på Öland og en enkelt Gul Høsommerfugl (Colias hyale) forleden på Møn, tænkte jeg at køre en tur til LFM med Klaus og håbe på at det for en gangs skyld kunne give lidt interessante trækdyr, efter mange skuffende dage hernede.

Og i dag kom det endelig rigtigt i gang! Vi startede ved Gedser Odde kl. 9:30. Vi tjekkede først stranden igennem for Grønbroget Kålsommerfugl (Pontia edusa) som vi desværre ikke fandt. Til gengæld havde vi held med at finde 1 stk. Duehale (Macroglossum stellatarum) på en klat lucerne ud mod spidsen. God start.

Herefter kørte vi til Bruserup, hvor der ligget et par lucernemarker i år. Besøgte dem tidligere i år d. 16/7, da marken var i fuld blomst, men desværre med forgæves resultat dengang. 3 dage senere blev marken slået, men den er så småt ved at blive god igen. Og straks da vi steg ud af bilen, spottede vi med det samme ved første kig på marken en han af hyale der fløj en del rundt. Den forsvandt hurtigt, men et kvarters tid senere genså vi hvad der formentlig var samme dyr.

Næste mål blev lucernemarken ved Idestrup. Her brugte vi egentlig ikke specielt lang tid, men igen lykkedes det nærmest ved ankomst, kl. 12:20, at finde endnu en han af hyale. Dertil skal også igen nævnes 1 stk. stellatarum fra denne mark.

Vi besluttede os for efterfølgende at satse på Lolland. Vi kørte i retningen af Brunddragene, men fandt inden da en lidt tynd rødkløvermark hvor vi stod og gloede lidt uden resultat.

Herefter gjaldt det Saksfjed Inddæmning & Brunddragene. Desværre ingen trækdyr, men til gengæld 2 betulae kunne vi glæde os over.

Næste mål blev Rødby, hvor der "altid" har været lidt lucernemarker. I år så det godt nok tyndt ud - vi fandt kun en meget lille mark som ikke rigtig rystede noget af sig.

Vi besluttede os derfor at køre mod det nordvestlige Lolland for at tjekke Knuthenlund & Jysted, hvor jeg tidligere har set mængder af både croceus og hyale. Desværre er det hélt slut med lucernemarker på disse kanter. En skam.

Dagen blev rundet af på en lucernemark ved Abildholm mellem Sakskøbing og Majbølle, som jeg fandt tidligere på året i maj-måned i forbindelse med en eftersøgning af Spættet Bredpande (Pyrgus malvae) og Rødlig Perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne) på øen. Trods en del skyet vejr, lykkedes det at finde 1 stk. hyale og 1 stk. stellatarum på marken. Vi fik en snak med landmanden, der kunne fortælle at marken høstes i morgen, så vi var heldige med at nå en hyale på denne lokalitet i dag.

Det virker som om der er kommet bedre gang i trækket her de sidste 2-3 dage. Ærgerligt at de sydøstlige vinde siger tak for nu (i hvert fald i denne omgang) - nu var vi ellers lige så godt i gang! Men der er da trods alt kommet lidt ind de senere dage, som nu ligger og kører rundt på Lolland, Falster & Møn, som man kan gå efter - det havde dog været mere optimalt hvis hedebølgen med 30-34 grader og sydøstlige vinde fortsatte dag efter dag. Men kan jo som bekendt ikke få det hele.
Skrevet d. 31/7-2018

Per Stadel Nielsen 31/7-2018 SJ Meddelelse

Bioblitz i Abkær Mose


Foreningen har netop modtaget nedenstående invitation:

Abkær Mose skal nu undersøges for naturindhold og Naturstyrelsen inviterer alle til at deltage.

Naturstyrelsen afholder en lille bioblitz i Abkær Mose sydvest for Haderslev lørdag den 11. august 2018 fra kl. 13.00 til ca. 16, hvor alle er velkomne til at deltage.

Arrangementet laves i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening og Haderslev Kommune.

En bioblitz er et arrangement, hvor man mødes for at undersøge, hvilke dyr og planter der lever i området. Det gør ikke noget, at man ikke er ekspert, da vi tager billeder af dyr og planter med vores mobiltelefoner og får dem bestemt af eksperter, som er med.

Det bliver spændende at finde ud af, hvad der gemmer sig i Naturstyrelsens del af den store mose, fordi den i forvejen er dårligt undersøgt. Området er svært fremkommeligt, vildt og vådt med krat, skov, åbne moseområder, gamle tørvegrave og hængesæk.

Jeg glæder mig meget til arrangementet, da Abkær Mose er et dejligt område, hvor kun få mennesker har været og fordi kendskab til dyrene og planterne i mosen er nødvendigt for at kunne lave god naturpleje, fortæller Skovfoged Martin Reimers.

Mødestedet er grusvejen ind til Langdyssevej 11, 6500 Vojens. Der parkeres i rabatten langs den asfalterede Langdyssevej. I mosen lever der hugorme, og der er vådt, så det er en god ide at tage gummistøvler på.

Yderligere oplysninger: Skovfoged Martin Reimers, tlf. 72 54 35 68, mail: mre@nst.dk.

Mødestedet og Naturstyrelsens areal kan ses her.

Hilsen bestyrelsen
Skrevet d. 31/7-2018

Morten S. Mølgaard 31/7-2018 NEJ Dagsommerfugle
Til Emil: I er fantastisk skrappe til jeres dagsommerfuglearbejde. God arbejdslyst med det hele inkl. afrapporteringen, og stor ros herfra.

Tilbagegangen er uhyggelig. "Klassiske" faktorer som landbrugets kvælstofudledning, luftforurening, biotopsødelæggelse osv. er jo alment kendte. Men for mig at se skyldes de senere års tilbagegang lige så meget klimaændringerne.
Skrevet d. 31/7-2018

Jan Trepax 31/7-2018 SZ Dagsommerfugle
Mht. megera kan jeg oplyse at den i starten af halvfjerdserne fløj mange steder langs skovveje , i grusgrave og vejkanter når man efter skoletid cyklede ud med nettet. Der var bl.a. Haraldsted grusgrav, Vigersted grusgrav og Kværkeby grusgrav, samt langs vejene i Ortved skov( i nærheden af kødfoderfabrikken, Føj!). Jeg ved ikke hvordan stederne ser ud idag, men jeg tror den altid har holdt en del populationer i området
Skrevet d. 31/7-2018

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste