Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Erik Steen Larsen 20/9-2017 Meddelelse
HUSK: European Moth Nights løber af stablen i dagene 21.-25. september.

Har I mulighed, så tag ud en aften og luft rødvinssnorene eller den gamle generator.

Alle fund meldt i bugbase indgår automatisk i det danske bidrag.
Skrevet d. 20/9-2017

Jrgen Krogh 17/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
I Gurre nær Helsingør så jeg atalanta, brassicae samt et par rhamni. Med de enorme mængder af atalanta i år er der da i det mindste håb om at kunne se dagsommerfugle langt hen på efteråret!
Skrevet d. 17/9-2017

Thomas Mller 17/9-2017 NWZ Dagsommerfugle
På sommerfuglebusken i Rørvig var der en io, en atalanta og en c-album.

Martin m.fl.: Skulle vi ikke snart forsøge at slå til lyd for at man ikke fører denne nærmest altomfattende krig mod insekterne? (Intet under at der er mindre end 80% tilbage i forhold til tidligere..) Landbruget, trafikken, kvælstofnedfald og urbanisering er, hvad det er. Men vi behøvede jo ikke at gå efter at ødelægge de sidste små biotoper for sommerfugle og andre insekter ved hjælp af meningsløse slåninger? Jeg mener, at vi burde få DN m.fl. til at gå ind i en kampagne for at lade være med at bekrige naturen i vore næromgivelser. Og på industriområder og alle mulige andre steder, hvor man meningsløst slår naturen til golde græsplæner.
Skrevet d. 17/9-2017

Martin Bjerg 16/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
Var lige ude i klitterne langs Liseleje Plantage. Fandt en enkelt argentea-larve mere. Naturstyrelsen "udryddelseskampagne" mod rynket rose, har for andet år i træk resulteret i at store dele af klitterne fra Liseleje og østpå forbi Melby Overdrev er pløjet op. Det jo både godt og skidt. På lokaliteten for argentea ude ved Amager Huse har både den private og kommunale græsslåer været på spil, så bynkerabbatten nu er ret bynkeløs. Svært sted at være argentea.
Skrevet d. 17/9-2017

Magnus Vest Hebsgaard 10/9-2017 NEZ Natsommerfugle
Måtte lige prøve på Melby Overdrev igen, nu hvor Martin fandt argentea derude i går. Det blev til 3 larver, fundet sammen med Martin der var derude igen i dag.
Skrevet d. 10/9-2017

Martin Bjerg 9/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
Var lige en tur ude på Melby Overdrev mellem regnbygerne. Gav to phlaeas, en lathonia, 1 cardui, et par rapae og lidt Cucullia-larver; tre argentea og en absinthii.
Skrevet d. 9/9-2017

Thomas Mller 4/9-2017 NWZ Dagsommerfugle
Mange atalanta på lufthavnsområdet i de forløbne dage.

Ellers vil jeg blot sige, at jeg nu langt om længe har bekvemmet mig til at finde ud af at logge ind og kigge i bugbase. Der er heldigvis registreret en hel del fund af idas, argus, amandus og andre gode arter i Korevle-området i årene efter afgræsningens opstart. De skal blot søges under de respektive 'Lyng'er': Gudmindrup, Ellinge, Højby osv. Men tendensen synes nedadgående, og langt de fleste fund er gjort nord for og udenfor fold-området, og der er, så vidt jeg kan se, ikke noteret fund af Zygaena viciae i 2016 eller -17.. Men bortset fra det er bugbase jo super!

Tak for svar, Martin. Godt at høre at jeg ikke er alene med min frustration. Men du har nok ret i, at vi skal lave en tråd om det ;)
Skrevet d. 4/9-2017

Magnus Vest Hebsgaard 3/9-2017 NEZ Natsommerfugle
På en tur i Lyngby Åmose i går aftes med Kasper Nyberg lykkedes det at få en enkelt P. nexa på lys. En omfattende gennemgang med pandelampe af Markbynke ved Amager Huse senere på natten efter C. argentea var desværre forgæves.
Skrevet d. 4/9-2017

Steffen Johansen 3/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
Græse Bakkeby. Formiddag på gyldenris ved slåenhegn,1 stor flot hun guldhale (betulae).
Skrevet d. 3/9-2017

Martin Bjerg 2/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
Har også været ude et par gange og kigge after larver af C. argentea ved Hundested uden resultat. En enkelt C. absinthii har været det nærmeste. C. absinthii har været ganske fåtallig i år her i NEZ, hvor den de foregående år har været temmelig almindelig. Sammen med Allan Bornø fandt jeg også et par C. artemisiae-larver ved Sildestrup Strand, da vi var nede og kigge efter hyale.Ellers ikke det store i øjeblikket, andet en mængder af atalanta.
Skrevet d. 2/9-2017

Magnus Vest Hebsgaard 1/9-2017 NEZ Natsommerfugle
Tog i det fine vejr i dag forbi Amager Huse i udkanten af Hundested i et forsøg på at finde larver af Cuculia argentea. Desværre forgæves, trods to timers intens eftersøgning på Markbynke. Stedet der allerede i 2014 var markeret af til senere byggegrund er nu en stor lagerbygning for XL Byg. De forkrøblede planter langs industrivejen er der dog endnu, men om de er "gode nok" er jo så spørgsmålet.---Tak for tanken Jørgen. Vi har været ude - en rapport for sommeren er på vej :)
Skrevet d. 1/9-2017

Martin Bjerg 1/9-2017 Dagsommerfugle
Hej Thomas. Tror bestemt ikke, at du står alene med din skepsis overfor de mange græsningsprojekter der drives på kommunale og offentlige arealer. Jeg er helt på linje med dig. "1 million får eller næsten lige så mange køer pr hektar" er ikke insektvenligt. 9 ud af 10 projekter i mit lokalområde har resulteret i voldsom overgræsning, hvor kun ting med frø eller rødder overlever. For insekterne er de ren katastrofe. Måske skulle vi lave en tråd i forum i stedet.
Skrevet d. 1/9-2017

Thomas Mller 30/8-2017 NWZ Dagsommerfugle
I gråvejret i Lyngby: 1 atalanta.

Jeg kan forstå, at jeg enten står ret alene med min skepsis overfor de omtalte afgræsningsprojekter - eller også er der langt mellem besøgene på stedet og/eller siden her.

Men nu har jeg været et smut på bugbase og konstateret, at Kristian Graubæk ved et besøg på Korevlerne 2/7 2012 (vel omkring afgræsningens opstart?) har noteret bl.a. følgende arter: 4 idas, 16 argus, 38 amandus (på to ture) og 36 Zygaena viciae (to ture). Sidstnævnte art skulle ifølge Morten Top-Jensen & Michael Fibigers 'Danmarks Sommerfugle' på dette tidspunkt ellers kun endnu findes i Østjylland og Nordøstsjælland.

Der er ikke nogen notater om disse arter i de følgende år. Betyder det, at de er væk nu? Eller er der nogen, der har set dem på Korevlerne siden?

Jeg kan tilføje, at jeg agter selv at undersøge det nærmere til næste sommer.
Skrevet d. 31/8-2017

Jrgen Verner Hansen 29/8-2017 NEZ Dagsommerfugle
En lathonia på strandengen, Ølby Lyng. Hele badeturen værd. Nogle år siden, jeg sidst har set den her på egnen. Og ifølge Bugbase har den vist ikke haft noget stort år i år. 18 set, talte jeg. Men mange venter jo til vinter med at indberette deres iagttagelser. Så måske kommer der flere på listen.

Det er mærkeligt så få dagpåfugleøjer, der pludselig er her i Køge-området. For et par uger siden vrimlede det med dem. Er de gået i hi allerede?

Og P.S. Hvor er Magnus og Emil blevet af? Er de også gået i hi? Savner dem.
Skrevet d. 30/8-2017

Lisbeth Fajstrup 27/8-2017 Dagsommerfugle
Omkring 30 Admiralsommerfugle observeret i og omkring mit blommetræ. Herningvej, 9220 Aalborg Øst. De drikker saft fra rådnende blommer. De har været her en uges tid og der kommer tilsyneladende flere til. (Jeg rapporterer dette, fordi https://insectmigration.wordpress.com/red-admiral-migration/ opfordrer til det.)
Skrevet d. 27/8-2017

Thomas Mller 27/8-2017 NWZ Dagsommerfugle
Korevlen ved Højby Lyng - sol og skyer og frisk vind. Altså ikke ideelt. Meen alligevel: 1 rapae. Slut.

På den indre sti langs lagunen kom 1 rødorm. 10 m. længere henne 1 dueurtsværmerlarve. Pudsigt. Ellers kun 1 urticae og et par atalanta.

Er der nogen, der har været i dette område i de seneste somre? Og hvad har I af fund derfra? Ligesom ved Skansehage er der ikke tegn på, at Rynkerose er nævneværdigt generet af afgræsningen. Det er imidlertid næsten alt andet, så vidt jeg kan se. I forhold til det biotops-, plante- og sommerfuglerige område, det var for få år siden, ligner det i mine øjne en ørken i dag. Men hvad siger I andre? Jeg kunne godt tænke mig at høre jeres eventuelle tilbagemeldinger, inden jeg retter henvendelse til kommunen..

I må meget gerne sende mig en mail om det. Adressen er lydommoeller@gmail.com
Skrevet d. 27/8-2017

Thomas Mller 26/8-2017 NWZ Dagsommerfugle
Var en fodtur rundt de gode steder langs kysten ved Nakkehage m.m. i Rørvigområdet. Store dele af arealerne er tydeligt påvirket af kvælstofberigelse, men der er er heldigvis stadig noget tilbage af det fine blomsterrige kystbagland. Der var en del friske urticae, enkelte io og cardui og rigtig mange friske atalanta. Desuden rapae, napi og brassicae, en del megera og enkelte semele, jurtina og pamphilus samt en del lathonia. Nye som gamle. Desuden phlaeas, icarus og - vistnok - et par affløjne agestis. (Endelig kom en argiolus senere forbi på grunden.)

Dagen startede ellers ret trist på Skansehage, hvor jeg kun så et par semele på en længere tur rundt i det kvægafgræssede areal, der omfatter det meste af området, og som er grundigt nedbidt bortset fra Rynkerosen, der har det fint og dækker det meste.

Hvem har bildt beslutningstagerne ind, at kvæg kan bruges i kampen mod Rynkerose? Jeg kan med mine egne øjne se, at de ikke rører den. Jo, de kan finde på at nippe et hyben af. Ellers går de omhyggeligt uden om selve rosen. Til gengæld ædes og trampes alt andet ned til sokkeholderne. Før skulle sommerfugle og anden fauna kun overleve Rynkerosen. Nu skal de også overleve afgræsningen oveni. Og det gør de tydeligvis ikke. Det er fuldstændigt til grin! Hvorfor og hvordan har de kunnet sælge den latterlige påstand??
Skrevet d. 26/8-2017

Steffen Johansen 25/8-2017 NEZ Dagsommerfugle
Farum. Så lykkedes det at finde 1 det hvide-c puppe, sad på hegnspæl ved Stationsstien. Rart med smartphone i lommen, fik fint foto.
Skrevet d. 25/8-2017

Svend Kaaber 25/8-2017 EJ Dagsommerfugle
Aarhus V,25.AUGUST 2017

I dag myldrer det med admiraler i sommerfuglebusken, som blomstrer i al sin pragt fjorten dage senere end normalt. Men ellers er det småt med andre arter: nogle få io, enkelte kålfugle (brassicae og rapae), enkelte rhamni og argiolus, men ingen af de arter, som ellers plejer at være her: cardui, phlaeas, urticae, betulae, lineola og sylvestris, og heller ingen gamma-ugler endnu.

Det vil også være ønskværdigt, at vor forening vil forholde sig til de mange ældre storsamlere, som nu opdager at der ikke er den store museale interesse for de artsrige samlinger de har brugt deres voksenliv på at skabe.

Heldigvis er langt de fleste af disse arter blevet registreret takket være de landsdækkende årslister, som Ib Norgård og jeg indledte i 1961 og som stadig fortsættes af andre. Men behovet for at bevare belægseksemplarer fra hele denne periode er en foreningsopgave, som jeg håber man vil snarest muligt vil tage op. Som gammel faunistiker skal jeg gerne bidrage med kommentarer. Venligst Svend Kaaber
Skrevet d. 25/8-2017

Erik Steen Larsen 23/8-2017 EJ Dagsommerfugle
Kørte på motorvejen fra Vejle til Herning i eftermiddags.

Der var mange Admiraler (V.atalanta) der krydsede vejen, alle i retning mod syd.
Skrevet d. 23/8-2017

Steffen Johansen 23/8-2017 NEZ Dagsommerfugle
Farum by.Dagens overraskelse. kørte på cykelstien i Farum, da en sørgekåbe krydsede vejen fra modsatte side, den var så venlig at slå blød bue foran mig og viste al sin pragt.På sommerfuglebuske admiraler i antal.
Skrevet d. 23/8-2017

Thomas Mller 22/8-2017 NEZ Dagsommerfugle
Sommeren går på hæld og den har ikke været fantastisk. I dag var det dog glædeligt at opleve en håndfuld kejserkåber af begge køn på den delvist afblomstrede Hjortetrøst i Dyrehaven. Mellem masser af smukke admiraler og enkelte io og kål. Jeg kan ikke huske, om jeg overhovedet har set kejserkåber i Dyrehaven før. Men fedt at de er der nu! :)
Skrevet d. 22/8-2017

Jrgen Verner Hansen 17/8-2017 SZ Meddelelse
Hvor er det trist, at en samling som Flemming Naabyes måske bliver hjemløs og går til grunde.

Kunne de entomologiske foreninger ikke gå sammen om at oprette et lille sommerfuglemuseum, måske i samarbejde med en rigmand iblandt os, der har plads, måske på en herregård eller lignende. På Egeskov er der jo plads til et veteranbilmuseum.

Jeg giver gerne en skærv årligt til driften. Der kunne arrangeres skiftende udstillinger fra samlingerne med oplysninger om alt muligt - og tingenes tilstand.

P.S. Webmaster kan flytte dette til Forum, hvis det ikke hører hjemme her, eller slette det, hvis det ikke hører hjemme nogen steder.


Skrevet d. 17/8-2017

Flemming Naabye 16/8-2017 Meddelelse
Efter 30 år skal jeg - med vemod - flytte fra Amstrup, og i min nye bolig er der ikke plads til min sommerfuglesamling!!

Jeg er bekendt med, at Zoologisk Museum p.t. ikke er interesseret i at modtage flere samlinger, og Naturhistorisk Museum i Aarhus har jeg fravalgt. Til dem formidlede jeg for år tilbage Erik Standbæks samling, og aftalen var, at kasserne skulle tømmes, sælges på auktion i Aarhus Entomologklub og familien skulle have provenuet. Jeg ved ikke om kasserne er blevet tømt, men familien har ikke set en krone. Det vil jeg ikke byde min familie.

Jeg søger derfor en køber til mit skab (specialfremstillet 3-fløjet egetræskab 127 x 56 x 181 cm) med 65 insektkasser (65 x 45 x 6 cm - topkvalitet, fremstillet af viceinspektør S.Johs. Larsen i Odense).

Sommerfuglene - ca. 10.000 macros fordelt på 907 arter, samlet gennem 65 år kan medfølge efter nærmere aftale. Jeg har en database med artsnavn, findested, UTM-kvadrat, fangstdato, fangstmåde og finder.

Er du interesseret i flere oplysninger (fotos o.s.v.) så kontakt mig på f.naabye@mail.tele.dk
Skrevet d. 16/8-2017

Knud Bech 13/8-2017 Meddelelse
HURRA

Så er 1 million indtastninger passeret i Bugbase. TAK for alle indtastningerne og fortsæt bare.
Skrevet d. 13/8-2017

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste