Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Thomas Mller 6/6-2018 NEZ Dagsommerfugle
Så flyver der Hvide W'er i Elmetræerne ud for vores altan. Pænt tidligt!
Skrevet d. 6/6-2018

Steffen Johansen 5/6-2018 NEZ Dagsommerfugle
Krogenlund Mose ved Ganløse Eged. 7 isblåfugl (Amanda) 5 han og 2 hun - 5 nyklækkede nældens takvinge (urticae)- 2 Stor bredpande (venata) og 1 græsrandøje (jurtina)
Skrevet d. 5/6-2018

Emil Bjerregrd 5/6-2018 NEJ Dagsommerfugle
4/6: NEJ

Startede dagen i Hammer Bakker, hvor hovedmålet var Brun Pletvinge (Melitaea athalia). Første sted i skoven jeg besøgte var et fint lille engareal ved Vodskov, hvor jeg så en del Engblåfugl (Cyaniris semiargus) tilbage i 2014. Dem fandt jeg ingen af i dag, men til gengæld fik jeg da set lidt Sortåret Hvidvinge (Aporia crataegi), 5 stk. Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe) og 1 stk. Brun Pletvinge (Melitaea athalia).

Næste sted var Brødland Mose. Stedet er bedst kendt for sin gigantiske population af Moseperlemorsommerfugl (Boloria aquilonaris). I 2016 talte jeg med Magnus Vest Hebsgaard 824 eksemplarer i møgvejr, hvor man dengang godt kunne finde 70 dyr siddende på kragefod inden for nogle få kvadratmeter - et syn man ikke glemmer. I dag så jeg dog ikke ret "mange" - +50 blev noteret. Jeg var dog heller ikke særlig grundig, da jeg sådan set bare lige skulle se om en Mosehøsommerfugl (Colias palaeno) sværmede rundt i mosen, men det gjorde der selvfølgelig ikke. Fik dog udover aquilonaris også noteret +25 Bølleblåfugl (Agriades optilete) og et par crataegi.

Kørte videre til den egentlige athalia-lokalitet i Hammer Bakker - en kort runde gav ca. 10 athalia, samt lidt hippothoe, idas og cinxia. Herfra gad jeg ikke bruge mere tid i Hammer Bakker - kom mest for at få athalia på årslisten.

Jeg tænkte derfor det var tid til en mere fokuseret palaeno-jagt. Derfor kørte jeg til Ulsted Rimmer & Galtrimmen for at bruge resten af dagen her. Disse lokaliteter var under palaeno-invasionen i 1992 nogle af de absolut bedste steder for arten, hvor der blev fundet dusinvis af eksemplarer. Egentlig meget logisk grundet områdets kvaliteter sammenholdt med lokalitetens geografiske beliggenhed, der ligger perfekt til palaeno-indtræk. Det kan i øvrigt virkelig anbefales at læse Jens Kristian Overgaards beretning "COLIAS PALAENO" i serien "Sommerfugleoplevelser gennem 45 år". Beretningen kan hentes direkte på nettet, via en Google-søgning baseret på hvad jeg lige har skrevet, og det er en sand fornøjelse at læse denne levende beretning fra 1992. Hvad han, Per Falck, og andre opnåede dengang, er næsten ikke til at fatte. Så kan jeg gå og ærgre mig over jeg først blev født 5 år senere.

Det var virkelig også en fornøjelse at se denne lokalitet - en af de absolut smukkeste lokaliteter jeg nogensinde har set i Danmark, hvis ikke dén smukkeste. Den havde virkelig bare det hele, og var enormt varieret, dels i form af varme halvkuperede partier med gammel nedbrudt højmose, hvor der stod mosebølleklynger over det hele, men også åbne lettere tilgroede sphagnummoseflader - og så var den også bare specielt bygget op. Når man troede at mosen sluttede ved en trægrænse, skulle man bare bevæge sig lidt videre, så fortsatte mosen på ny vis. Stedet gav da også +40 crataegi, 3 rubi, +300 optilete, 1 selene, 20 aquilonaris, 30 tullia og 1 cinxia - men desværre ingen palaeno som manglede for at gøre det perfekt. Men træerne vokser jo heller ikke ind i himlen...

Det bliver dog spændende hvor mange palaeno'er der bliver fundet i Danmark de næste 2-3 uger - med 0 eksemplarer set ved Ulsted Rimmer & Galtrimmen i dag, tror jeg næppe det ligefrem bliver en decideret invasion. Foreløbig er det "bare" en lille indflyvning, hvilket nu er vildt nok i sig selv. Der blev også ledt intensivt i Råbjerg Mose i dag af andre, grundet min observation fra i går, men der blev desværre ikke set noget til palaeno.

Sidder i skrivende stund på vej hjem til Nordsjælland, efter en god tur der gav arter som machaon, palaeno, crataegi, hippothoe, rubi, optilete, idas, amandus, niobe, selene, aquilonaris, cinxia, aurinia, athalia, tullia og tages. Man skulle næste tro det var i Sverige! Tror jeg må tilbage til Nordjylland om nogle dage igen.
Skrevet d. 5/6-2018

Jrgen Verner Hansen 3/6-2018 SZ Dagsommerfugle
I går med mild vestenvind gav jeg malvae på Odden, Strøby Egede, en sidste chance. Også fordi min mor fyldte 100 år. Hun er død for længst, men jeg håbede, hun ville komme på sine sommerfuglevinger og lede mig på rette vej, men nej!

Og til Emil. Overanstrengelse med eksamenslæsning og manglende søvn kan give alvorlige hallucinationer. Det ved jeg fra dengang i 1981, da jeg skrev speciale og ventede barn og fandt H. morpheus i Gunderup Kohave, SZ. Det var først efter samtale med Torben W. Langer, at jeg kom til mig selv. Men morpheus var ingen drøm, den var virkelighed.

Ja, undskyld, og tillykke med dine to fantastiske dage i det nordjyske. Jeg håber, du ved, at dine rapporter er højt værdsat, også uden for lepidopterologernes snævre kreds.


Skrevet d. 4/6-2018

Emil Bjerregrd 3/6-2018 NEJ Dagsommerfugle
3/6: NEJ

Efter gårsdagens heftige begivenheder, drog jeg ud på endnu en heldagstur i håb om at finde hits. Planen var at starte tidligt med at køre sydpå mod Frederikshavn, og derfra raide nord på efter Hedepletvinge (Euphydryas aurinia) og eftersøgning af egnede lokaliteter for Mosehøsommerfugl (Colias palaeno).

Dagens første lokalitet blev Strandby Klit nord for Frederikshavn, hvor jeg tidligt om morgenen kunne nyde synet af 3 smukke aurinia, flere Okkergule Pletvinger (Melitaea cinxia) samt en enkelt Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe).

Næste mål blev en kendt aurinia-lokalitet ved Rendborg.vest for Nielstrup. Lokaliteten gav 5 aurinia, 1 hippothoe og 5 crataegi. Og så er der vist ingen grund til at skrive mere om crataegi i dag, da de var overalt - en fornøjelse når man selv bor ovre øst på.

Næste mål var Sortkær Hede, hvor jeg håbede at finde den smukke og unikke mørke aurinia-form man kan være heldig at se her. Det lykkedes ikke, men der fløj også kun ganske få aurinia her. Også hippothoe og cinxia fik jeg set her.

Videre til Høg, som også er et kendt aurinia-område. Fandt desværre ingen, men til gengæld fik jeg endelig Isblåfugl (Polyommatus amandus) på årslisten i form af 2 fine hanner - også selene på lokaliteten.

Næste stop var nogle sammenhængende dellokaliteter omkring Norskebro og Tolvshave. Det gav flere aurinia, mange selene og enkelte hippothoe. Helt ok.

Herfra kørte jeg til Kragskov Bro. Resultatet blev 7 aurinia samt en rigtig flot nyklækket Klitperlemorsommerfugl (Argynnis niobe) - helt godt.

Næste sted blev Kalmer Rimmer. Jeg havde på forhånd fundet stedet ganske spændende sattelitfotos som et oplagt palaeno-sted. Den så jeg ikke noget til, men jeg fandt dog Bølleblåfugl (Agriades optilete) på arealet. Det mest interessante nok at der også var aurinia her - ny lokalitet for arten. Også hippothoe og amandus blev noteret herfra - sidstnævnte kunne jeg endda iagttage en parring af. Fint fint.

Tjekkede også Tolvshavemose for palaeno ikke langt herfra - det så ikke dumt ud til arten, men palaeno var her ingen af.

Da klokken havde passeret 13, besluttede jeg mig for at det måtte være godt med aurinia i dag. Derfor var den kæmpestore højmose ved Råbjerg Mose målet, i håb om at en palaeno skulle finde vej forbi her. Kørte ind i mosen fra den vestlige del, hvor jeg startede på nogle fine enge hvor der fløj aurinia, selene og hippothoe.

Da jeg færdig her bevægede jeg mig ind i selve højmosen, og jeg var knap kommet herind før jeg på afstand spotter en gult dyr sværmende sindsygt rundt - nej, nej, nej, det er fandme løgn tænker jeg, det kan da ikke være rigtigt??? Jeg spændede efter dyret, og efter et par sekunder går det op for mig at den var sgu god nok - kraftedeme en Mosehøsommerfugl (Colias palaeno) mere! 2 eksemplarer på 2 dage! Egentlig ved man jo med det samme godt hvad man ser, men det er som om med disse fabeldyr, at der lige går nogle sekunder før det rent faktisk går op for én hvad det er man står over for.

Flere af de lokale folk ilede til, men på trods af mere end 3 timers eftersøgning, var der ingen der så mere til palaeno. Dog sås flere Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi), Foranderlig Blåfugl (Plebejus idas) optilete og Moserandøje (Coenonympha tullia).

Vi kan nok godt tillade os at kalde det for palaeno-influx, men invasion er (so far) måske lige overdrevet. Jeg har altid drømt om en chance som i 1992, da jeg altid har set palaeno-invasionen fra dengang som noget unikt - der er et eller andet mystisk over det. De er dog bestemt ikke overalt, og det kræver held og arbejdsindsats i moserne - men de ér heroppe nu rundt omkring.

Sluttede dagen ved Knasborg, hvor jeg kl. 18:30 om aftenen kunne nyde synet 4 aurinia og 3 hippothoe. Endnu en fuldstændig fantastisk dag - Jeg har ikke ord!
Skrevet d. 3/6-2018

Michael Andersen 3/6-2018 NEZ Dagsommerfugle
Ishøj

Arken kunstmuseum.

Museet har etableret et areal uden græs, men med blomster, og med vestjysk natur, som de skriver.

Jeg så 50 icarus, fire minimus, en pamphilus og to glyphica.


Skrevet d. 3/6-2018

Thomas Mller 3/6-2018 NWZ Dagsommerfugle
Slettemosegård på Nakkehalvøen, Rørvig. Brassicae, rhamni, jurtina og cinxia på brombærkrat. Desuden en del urticae, io, venatus, icarus og pamphilus. Det er fantastisk at se cinxia flyve talrigt alle mulige steder på Rørvig-halvøen nu. Fra at have været stort set forsvundet i mange år, er den vendt tilbage som en nærmest almindelig sommerfugl heroppe.. Besynderligt men dejligt! Jeg spejdede endnu en dag uden held efter camilla og iris. Jeg forventer at de starter op meget snart. Men de næste 8 dage er jeg arbejdsramt, så der kan jeg desværre ikke lede efter dem og dermed få registreret en rekord tidlig flyvestart. Øv.
Skrevet d. 3/6-2018

Peder Skou 2/6-2018 F Dagsommerfugle
Et stk. admiral (Vanessa atalanta) i dag i haven her i Åmosen ved Ollerup.
Skrevet d. 2/6-2018

Allan Born Clausen 2/6-2018 NEZ Dagsommerfugle
Da fruen var arbejdsramt Idag, benyttede jeg chancen til at sætte hende af hvor hun arbejder midt i Grib skov og forsætte ud til nærliggende gode / potentielle lokaliteter det blev til :Oustup lund der ligger lige nord for Oustup gård, hvor Naturstyrelsen residere, i håb om at finde brunlig perlemorsommerfugl, B. Selene, som Henrik Jørgensen og Kaj Sand opdagede sidste sommer her i 2 gen. i 2 eksemplare. Desværre uden held. Kunne være lidt for tidligt på denne lidt mørke sikkert kolde skovlokalitet.

Stenholdt indelukke. Ino , engperlemorsommerfugl, var heller ikke her begyndt flyvningen. Den nye afhegning i den nordlige ende ser godt ud med værtsplanter og mange blomster.

Skansebakken. Her fandt jeg Violetrandet ildfugl, L. Hippothoe , 8 ialt , alle hanner. Ofte i små kolonier omkring en blomstrende brombær, eller i det høje græs, vippende på stråene. Ellers sås 4 minimum, Dværgblåfugl.

Ca 1 km i luftlinie fra Skansebakken mellem Herredsvejen og Grønholdts vang, har en god bekendt en større landejendom. For nogle år siden havde jeg hjulpet med noget økologiomlægning og naturpleje, og i den anledning og uden for sæsonen, bemærket et fint kær med meget syre i nærheden. Jeg fik arrangeret et besøg på lokaliteten, der så godt ud, med meget blomstrede trævlekrone og ranunkler. Ret hurtigt så jeg en han af Violetrandet ildfugl i den ugræssede syrerige nabofold. Og kort efter yderligere 2 flotte hunner, som begge var travlt beskæftiget med æglægning. En grundig gennemgang af området gav dog ikke flere dyr. Men Dejligt at der er endnu en satelit omkring Skansebakken til at holde arten i live. Man kan frygte at det forestående salg af ejendommen vil ændre på forholdene, med 50 heste osv.

En god dag hvor hippothoe var talrigest !!
Skrevet d. 2/6-2018

Emil Bjerregrd 2/6-2018 NEJ Dagsommerfugle
Rapport for i dag:

Efter at have siddet i tog i præcis 10 timer fra Hillerød til Skagen uden at lukke et øje, fordi jeg havde travlt undervejs med eksamenslæsning og skrivearbejde på en artikel til Lepidoptera, var jeg jævnt træt da jeg ramte Skagen ved 9-tiden, men vejret var simpelthen fantastisk til ikke at foretage sig noget.

Startede dagen ude ved Batteriskoven & Hvidegrøft uden for Skagen By i retningen mod Grenen. Det overordnede mål var lige at få set lidt Gråbåndet Bredpande (Erynnis tages), som jeg da også fandt 3 eksemplarer af ved Hvidegrøft. Dertil kunne jeg også glæde mig over lidt Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene) og Okkergul Pletvinge (Melitaea cinxia).

Herfra gik det videre til den nordlige del af byen for at tjekke ruderater med rødkløver for at få Engblåfugl (Cyaniris semiargus) som årsart - det lykkedes desværre ikke, og måtte nøjes med lidt cinxia.

Næste stop blev Damsted Klit. Et godt sted at se efter Svalehale (Papilio machaon). Desværre fandt jeg ingen machaon, men til gengæld kunne jeg glæde mig over 5 smukke nyklækkede eksemplarer af Klitperlemorsommerfugl (Argynnis niobe) samt en godt brugt Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi).

Herefter ville jeg køre mod Flagbakken, som i de senere år nok må betragtes som DK's bedste lokalitet for Svalehale. Desværre så jeg ingen Svalehaler, men til gengæld fik jeg dat set tages ved Den Tilsandede Kirke i umiddelbar nærhed. Jeg er godt klar over arten er sprøjtende almindelig heroppe i Skagen, men for en sjællænder er det bare en supergod art. Så utilfreds var jeg ikke.

Efter jeg forlod Flagbakken, opdagede jeg ikke langt herfra kl. 11:54 hvad jeg først troede var en rhamni på afstand i en vejkant. Dyret opfører sig dog underligt og pisker målrettet afsted - jeg sprinter afsted mod den, og da jeg når nogenlunde tæt på den, erkender jeg sorte vingespidser - fuck, det er sgu en Colias! Efter de længste 30 nervepirrende sekunder nogensinde i mit liv, sætter dyret sig endelig ganske kortvarigt. Undervejs var jeg vel egentlig godt klar over det var en palaeno, men det kunne jo bare ikke passe. Det var derfor virkelig en forløsning da fabeldyret endelig satte sig korvarigt, så jeg fik dokumenteret min iagttagelse, inden dyret piskede afsted mod NØ. Faktisk er denne palaeno den tidligste nogensinde i DK - den tidligste observation hidtil er d. 9. juni 1992. Det bliver spændende og se om der er tale om en enlig svale eller en invasion som i 1992 - jeg gætter på et sted midt i mellem.

Flere interesserede lokale folk begyndte at lede i området, men desværre var der ikke andre der fik set dyret. Til gengæld lykkedes det mig kl. 13:06 at finde en Svalehale sammen med Jørgen Munck, der også var i området. Svalehalen fløj så godt som nøjagtigt samme sted som palaeno'en fløj - helt vanvittigt at finde machaon og palaeno inden for så kort tid i DK! Ikke til at fatte. Alle mine planer om at raide aurinia i dag gik fuldstændig i vasken!

Herefter valgte jeg at køre ud på Grenen for at se om der skulle være landet nogle superdyr herude - det var der desværre ikke, og jeg så egentlig overhovedet ikke noget interessant på Grenen.

Herfra gik det videre sydpå for at nå bare lidt aurinia i dag. Ved Vester Engklit fandt jeg et eksemplar af aurinia på en ny lokalitet, hvor arten ikke er fundet før - endda det nordligste fund i Danmark siden 1979! Fedt. Også tages fløj på lokaliteten. Undervejs sås crataegi og cinxia adskillige steder samt selene enkeltvis.

Den "rekord" fik jeg dog kort efter slået, da jeg fandt en ny Hedepletvinge-lokalitet ved Tranestederne nordøst for Hulsig. Den nordligste lokalitet nogensinde i Danmark, endda ok isoleret. En meget god afslutning på en god dag.

Puha, sikke en dag! Vi drømmer jo hver eneste dag om at dagen i dag bliver den vildeste nogensinde (hvilket sjovt nok sjældent sker), men det har var sgu nok min bedste sommerfugledag nogensinde i Danmark. Jeg ryster sgu stadig af hitskræk! Nu ser jeg bare frem til at få noget søvn, inden en heldagseftersøgning af palaeno i NEJ i morgen.
Skrevet d. 2/6-2018

Martin Bjerg 2/6-2018 NEZ Dagsommerfugle
En lille rundtur i NEZ, gav 10 (8 hanner og 2 hunner) optilete i Lyngby Åmose, 1 enkelt ino og to diamina i Børstingerød Mose, 65 (63 hanner og to hunner) amandus i Lille Lyngby Mose. Alle det tidligste jeg nogensinde har set dem. Desuden min første jurtina for i år. Varmen skubber flyvetiden en del efterhånden. Jeg kan dog godt være lidt bekymret for, at nogle af arterne på de tørre biotoper får problemer med at finde ikke visne værtsplanter. Desværre ingen spændende trækdyr; dem må I høre om fra anden side. I det hele taget ikke meget der flyver andet end om morgenen og sen eftermiddag. I middagsheden er de fleste arter gået i flyverskjul.
Skrevet d. 2/6-2018

Emil Bjerregrd 1/6-2018 NEZ Dagsommerfugle
Rapporter for de sidste 2 dage:

31/5: NEZ

En tur i Lyngby Åmose denne dag gav i hvert fald 4 helt nyklækkede hanner af Bølleblåfugl (Agriades optilete). Fedt lige at få optilete som maj-art, nu hvor argus og idas også forleden kom i hus for mit vedkommende som maj-arter :)

1/6: NEZ

Var igen presset på tid i dag pga. studiet, men fandt alligevel vej til Værløse hvor Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe) var målet. Startede ved Baunesletten, hvor hippothoe stadig har en rimelig god bestand. Arten starter dog senere her end på andre sjællandske lokaliteter, så det lykkedes mig kun at finde 1, måske 2 eksemplarer.

Herefter kørte jeg videre til Flyvestation Værløse. En kort runde på 10 minutter gav mindst 6 hippothoe. Fint.

Lidt ærgerligt jeg ikke havde så meget tid disse to dage, men sidder dog i skrivende stund på vej mod Skagen, hvor jeg lander i morgen tidlig for at raide videre i Jylland i nogle dage, hvor det gælder machaon, tages, artaxerxes, aurinia, athalia m.fl.
Skrevet d. 1/6-2018

Jrgen Verner Hansen 31/5-2018 SZ Dagsommerfugle
Odden, Strøby Egede. Ingen malvae efter fem grundige eftersøgninger i maj måned. Til gengæld så jeg i dag en urticae, frisk fra puppen, og en skorstensfejer, som englænderne kalder sort måler, O. atrata, og en blodplet, T. jacobaeae, begge nye arter (for mig) på lokaliteten.
Skrevet d. 31/5-2018

klaus hermansen 31/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Lille smuttur til moser i NEZ m.v.I Lyngby Åmose var optilete lige startet. Der var vel 3-4 hanner.På Baunesletten ved Farum sås en enkelt hippothoe-han. Måske var der flere, men der var en lokal sky, der drillede.I Ryegård Dyrehave vest for Roskilde var der kun lidt slidte rubi ingen optilete eller aquilonaris endnu.


Skrevet d. 31/5-2018

Klaus Hermansen 30/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Tur til Nordsjælland efter eksamensforberedelse.

På Melby Overdrev var der pænt med tages, en enkelt slidt rubi, stadig mange cinxia, friske idas og argus (flest idas).

Tibirke gav en enkelt megera.

Jeg kom til Heatherhill sent på dagen, men temperaturen var 28-29 gr. Derfor var der stadig god flyvning, som bl.a. gav observation af 4 selene og 1 agestis.


Skrevet d. 31/5-2018

Emil Bjerregrd 30/5-2018 SZ Dagsommerfugle
Rapport for i dag:

Startede dagen tidligt på Skansebakken ved Hillerød i NEZ, for at se Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe). Havde kun et kvarters tid inden jeg skulle på uni, men nåede alligevel at finde 3 hanner.

På uni skulle jeg lige aflevere en rapport i Molekylær Genetik, men herefter rykkede jeg straks til Sydsjælland for at raide Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene). Første sted jeg besøgte var Torpe Mose ved Glumsø. Stedet er egentlig bedst kendt for sine forekomster af amandus og ino, men for 2 år siden fandt Ebbe Kristensen & Finn Krone et enkelt eksemplar af selene, og nogle dage senere fulgte Jan Gregor op med yderligere et eksemplar. Derfor tog jeg hertil for at undersøge området, om der nu vitterligt også var en reel bestand. Jeg gik rundt i mosen ganske længe uden at se noget som helst, og jeg var tæt på at give op, men lige pludselig fandt jeg en lille afkrog af mosen hvor 3 selene fløj rundt. Skønt, så er der med sikkerhed en fast bestand i Torpe Mose!

Næste mål blev Holmegårds Mose. For bare 6-7 år siden holdte mosen en god bestand af selene, men siden dengang er arten gået stærkt tilbage i mosen. Personligt havde jeg selv kun set ét eksemplar til dato i Holmegårds Mose tilbage i 2014. Jeg valgte derfor at sætte god tid af til projektet i dag og gå mosen grundigt igennem i mange afkroge. Og det tog da også næsten 2 timer inden jeg endelig fandt en selene, som blev den eneste jeg så på stedet. Dejligt den stadig holder ud på lokaliteten, selvom der godt nok ikke er mange tilbage.

Sluttede dagen ved Denderup Vænge. Her er selene sidst fundet i 2011 af Klaus Hermansen, men på trods af at jeg kørte rundt på kryds og tværs i det gamle selene-område, fik jeg ikke genfundet selene. Det er dog nogle ret store skovområder, så det er givetvis ikke sidste gang jeg kommer på de kanter.
Skrevet d. 30/5-2018

Emil Bjerregrd 30/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Der er i dag fundet Rødlig Perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne) ved Jægersborg Hegn i Nordsjælland af Ib Fagerlund. Sandsynligvis træk fra Sverige med østenvinden. Hold virkelig øje derude i disse dage, der kan dukke spændende ting op!
Skrevet d. 30/5-2018

Martin Bjerg 30/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Fra de par dage er faunus og hippothoe kommet på årslisten fra Egedam ved Hillerød i går, idas fra Tibirke og Melby idag samt argus også fra Melby i dag.
Skrevet d. 30/5-2018

Emil Bjerregrd 29/5-2018 Dagsommerfugle
Rapporter fra de sidste 3 dage:

27/5: NEZ

Vejret var ikke det mest spændende, så jeg måtte nøjes med en lille runde i mit lokale NEZ. Startede på Melby Overdrev, hvor jeg i møgvejr fik sparket 4 stk. Gråbåndet Bredpande (Erynnis tages), 1 stk. Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi) og 2 stk. Okkergul Pletvinge (Melitaea cinxia) op. Fint nok taget i betragtning af vejrforholdene.

Kørte videre til Bølleljungen. Her fløj 10 slidte rubi rundt samt højst overraskende et eksemplar af Spættet Bredpande (Pyrgus malvae). Sjovt. Har aldrig set arten i Bølleljungen før på trods af jeg er kommet her jeg ved ikke hvor mange gange. Arten er dog kendt for at strejfe lidt rundt i området fra sin faste population på Melby Overdrev - har f.eks. selv fundet arten i Liseleje Plantage tilbage i 2011.

Næste stop blev Heatherhill ved Rågeleje. Hovedmålet var Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene) som jeg fandt 7 eksemplarer af i det halvsnuskede vejr, og dertil kunne jeg også glæde mig over lidt Rødplettet Blåfugl (Aricia agestis). Fandt også en malplaceret agestis mellem Vejby Station og Heatherhill på en random mark. Mærkeligt.

Kørte mod syd til Ostrup Dam i Gribskov. Sidste år blev selene sensationelt genfundet i Gribskov, efter man "troede" arten uddøde i skoven i 2009. Selv eftersøgte jeg meget selene i Gribskov i 2011 & 2013, så jeg havde virkelig set frem til at besøge denne "nye" selene-lokalitet. Jeg fik desværre dog ikke fundet selene her i dag. Meeeen det er altså et meget mærkeligt fund. Stedet hvor den fløj sidste år er, for at sige det lige ud, et røvsygt overgræsset engområde. Fundet og dyrenes tilstedeværelse sidste år er dog ikke at betvivle. Men eftersom at dygtige lepidopterologer har kendt dette lille område i mange år, uden at finde arten i forbindelse med gentagne mange besøg, virker det underligt at der sidste år fløj pænt med dyr på stedet i 2. generation. Efter at have vendt og drejet det med alle tænkelige aspekter, kan jeg simpelthen ikke forestille mig andet end en uautoriseret udsætning. Det er ikke første gang vi har haft den slags problemer heroppe i NEZ, og jeg kan kun sige at den slags er en decideret hån mod alle os der går utroligt meget op i dyrenes udbredelse, og samtidig er decideret ødelæggende for undersøgelsen heraf. Men længere i den sag kommer vi nok aldrig.

Sluttede om aftenen i gråvejr og blæst på Skansebakken i Hillerød, hvor jeg meget optimistisk håbede at kunne finde en Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe) siddene i vegetationen. Det lykkedes ikke og det var godt nok også lige lovlig optimistisk, taget i betragtning af at arten kun lige har påbegyndt sin flyvning i Danmark.

28/5: LFM

Pga. et voldsomt regnvejr om formiddagen, var det begrænset hvad man kunne nå denne dag, så valgte noget isoleret - Møn. Jeg aftalte med entomologen Kristian Graubæk at tage en runde på Ulvshale, hvor Kristian er flyttet ned i efteråret og arbejder med bl.a. naturplejen af stedet.

Vi startede vores tur på selve heden syd for skoven hvor målene var malvae og selene. For malvae's vedkommende er denne på retur i år, men vi fandt da trods alt 2 eksemplarer - hhv. en slidt og en meget frisk. Til gengæld var der kommet rigtig godt gang i selene, hvor det lykkedes os at optælle 17 eksemplarer på en lille runde. Fornemt.

Herefter kørte vi hjem forbi Kristian, for at gøre hans ATV klar og køre en tur ud på Nordstranden. Her lykkedes det at finde ydermere 5 malvae, men desværre sås ingen selene på trods af en længere eftersøgning. Dog trods alt godt med flere malvae ude på Nordstranden, og så var det først og fremmest en både sjov og speciel oplevelse at køre rundt på ATV'en og se sommerfugle samtidig.

29/5: NWZ

Valgte denne dag at fokusere på et selene-raid i NWZ.

Startede dagen ved Gudmindrup Lyng. Her sås en enkelt fin selene, 5 cinxia og 2 tidlige eksemplarer af Foranderlig Blåfugl (Plebejus idas). Sjovt at få den som maj-art.

Kørte videre til Højby Lyng i umiddelbar nærhed. Her fandt jeg i hvert fald 5 selene samt min første Argusblåfugl (Plebejus argus) i år. Endnu en ny maj-art for mit vedkommende! Hold op hvor er det dog bare tidligt i år...

Valgte efterfølgende at tage en god gåtur rundt på Ellinge Lyng & Hønsinge Lyng for at spejde efter Svalehale (Papilio machaon), nu hvor de første 3 eksemplarer er blevet observeret i Danmark i år. Jeg fandt naturligvis ingen, men regner med at tage til Nordjylland i weekenden, hvor chancerne er noget bedre. Jeg kunne på min gåtur dog glæde mig over 6 cinxia ved Ellinge Lyng og 1 cinxia ved Hønsinge Lyng.

Videre til Jyderup Lyng. Her var der faktisk ret pænt gang i idas og argus - så hhv. 10 og 2. Også +15 cinxia blev observeret samt en enkelt selene.

Næste lokalitet blev Skamlebæk Strand, hvor selene igen var det primære formål. Fandt 4 stk. og derudover er 12 cinxia herfra også værd at nævne. Fandt også ydermere 2 eksemplarer af cinxia på et overdrev i Skamlebæk, ikke langt fra selve sletten. Fint.

Kørte videre mod Store Bøgeskov nord for Ringsted. Målet var selene som jeg på en god tur rundt i skoven fandt 3 individer af. Fik desuden også i "tilgift" set en enkelt slidt hun af Rødlig Perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne).

Sluttede dagen af sent ved Store Enemærke. Skoven ligger ikke langt fra Store Bøgeskov, og det var mit spinkle håb, at jeg måske kunne trylle en lille selene-bestand frem her. Skoven var desværre dog mere kedelig end jeg havde regnet med, så det var ikke i dag det lykkedes at gøre et godt selene-fund. Men jeg har en svag fornemmelse af at det til gengæld lykkes i morgen på Sydsjælland.
Skrevet d. 30/5-2018

Lise Tangaa 29/5-2018 Natsommerfugle
Blodplet. Tyria jacobaeae set i haven i Sig, 6800 Varde. Eet eksemplar.
Skrevet d. 29/5-2018

Emil Bjerregrd 26/5-2018 Dagsommerfugle
Rapporter fra de seneste dage:

22/5: NEZ

Begrænset hvad jeg havde af tid denne dag, men nåede en tur i Lyngby Åmose. Grøn Busksommerfugl (Callophrys rubi) har nu fløjet her over en måned, og dyrene er virkelig blevet både slidte og grimme her. Så også kun 20 eksemplarer, så det er efterhånden et godt stykke tid siden det peakede her.

24/5: SZ

Fik et tip om at der måske stadig kunne være Rødlig Perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne) i nogle af skovene syd for Køge, så valgte at raide en række udvalgte skove igennem.

Første reelle mål var Ganneskov, men kørte først lige Karise Hestehave kortvarigt igennem som lå lige på vejen i forhold til mit udgangspunkt. Skoven var dog jævnt kedelig, så intet at berette herfra.

Da jeg ankom til Ganneskov efterfølgende, kørte jeg skoven godt og grundigt igennem på kryds og tværs. Rødlig Perlemorsommerfugl er sidst fundet her i 1990, men skoven er ikke rigtigt egnet til arten mere. Området holder dog en fin bestand af Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene), som jeg fandt 5-7 eksemplarer af. Endda et nyt sted i skoven hvor jeg aldrig har set arten, på trods af jeg har besøgt Ganneskov temmelig mange gange. Til gengæld var den ikke startet endnu ved det klassiske åbne område langs jernbanen der går igennem skoven.

Herfra gik det videre til Tokkeskov. Her blev der set 2-3 eksemplarer af euphrosyne tilbage i 2011, men heller ikke her virker det ret godt mere. Jeg eftersøgte også euphrosyne forgæves her tilbage i 2012, og siden da er det kun blevet værre i skoven med tilgroning. Øv.

Sluttede i Vester Indelukke. Her var euphrosyne også at finde i 1990'erne, og skoven så faktisk lidt bedre ud med fine rydninger og brede skovveje med fine urterige rabatter. Men som forventet sås ingen euphrosyne. Stedet huser dog en fin bestand af selene, men her var arten dog lige akkurat ikke startet endnu.

25/5: LFM

Rykkede til LFM for at komme lidt væk fra Sjælland. Startede dagen i Hydeskov for at eftersøge Sortplettet Bredpande (Carterocephalus silvicola) og Rødlig Perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne). Førstnævnte har jeg aldrig set i skoven, og den sidste observation herfra er da også fra 2010. Sidstnævnte så jeg nogle få eksemplarer af i skoven tilbage i 2015, hvilket også var det sidste år hvor euphrosyne blev observeret i skoven. Som forventet fandt jeg selvfølgelig hverken silvicola eller euphrosyne. Det tidligere yngleområde for euphrosyne er groet fuldstændigt til i dag, så man kan med fuld ret frygte den er væk herfra. Det er virkelig sørgeligt at se denne superlokalitet for dagsommerfugle efterhånden ikke rigtig holder noget særligt mere.

Efterfølgende mødtes jeg med Magnus Vest Hebsgaard, hvor vi sammen kørte mod Skejten. Her genfandt Søren Grøntved Christensen malvae, hvor arten ellers sidst var meldt i 1993 - virkelig et flot genfund. Desværre blæste det alt for meget da vi kom ud til stedet, hvilket ikke ligefrem hjælper på det, når man eftersøge små fragmenterede malvae-populationer. Det var dog en fornøjelse at se lokaliteten alligevel.

Vi valgte at runde dagen af ved Søholt Storskov & Favrsted Skov. Ved Farvsted så vi ikke rigtig noget særligt, men i Søholt Storskov kunne vi dog glæde os over 2 silvicola. Det virkede dog som om euphrosyne var ved at være færdig for i år i Søholt - der er virkelig heller ikke mange tilbage i Søholt, hvilket ikke hjælper på det. Har dog set et par eksemplarer tidligere på sæsonen, men den er så godt som dødsdømt her, og kun et spørgsmål om tid før den uddør i skoven, såvel som på hele Lolland for den sags skyld. Det er sgu for sørgeligt.

26/5: NWZ

Tog mod Vestsjælland denne dag med Martin Bjerg & Magnus Vest Hebsgaard. Vi startede dagen ved Bjerge Nordstrand, for at give malvae endnu et skud, hvor den ellers er svær. Og minsandten om det ikke lykkedes i form af 2 fine eksemplarer. Dejligt. Derudover sås også mere end 150 eksemplarer af Okkergul Pletvinge (Melitaea cinxia).

Næste stop blev Havnemarken på Asnæs. Bestanden af Fransk Bredpande (Pyrgus armoricanus) er meget fåtallig her, og især i 1. generationen er det svært herude. Vi fandt heller ikke arten og måtte nøjes med en del cinxia, men armoricanus kan man jo bare få klaret til august, så det er ikke værd at tænke mere over. Til den tid er det også meget lettere.

Herfra kørte vi mod Saltbæk Vig, hvor vi havde skaffet os adgangstilladelse til området, som ejes af hhv. Poul Tholstrups Fond og A/S Saltbæk Vig. Hovedmålet var at eftersøge Spættet Bredpande (Pyrgus malvae) og Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene), der sidst er set i hhv. 2010 og 2006. Derudover ville vi selvfølgelig også godt lige gense Fransk Bredpande (Pyrgus armoricanus), der har 3 seperate delbestande i området.

Det første sted ved Saltbæk Vig var Kaldred Kær. Lokaliteten er udsat for et måske lille lovligt hårdt græsningstryk, men det passer dog armoricanus fint, der holder en nogenlunde population her - vi så i alt 10 eksemplarer. Lidt færre dyr end vi havde i 2016, men dengang var det også 2. generationen det gjaldt, som arten forekommer noget mere talrigt i. Også 35 cinxia blev noteret.

Herfra kørte vi længere nord på i området, til en dellokalitet mellem Store Vrøj og Kaldred Kær. Her kendte vi også armoricanus fra i forvejen, og her fik vi set +20 samt igen 35 cinxia'er.

Vi rundede Saltbæk Vig af helt ude nord på ved Store Vrøj. Vi fik kun med sikkerhed set 2 armoricanus her og 8 cinxia, hvilket var lidt skuffende. Til gengæld kunne vi glæde os over synet af flotte enge der bl.a. holdte tusindvis af Maj-Gøgeurt, så engen så helt lilla ud på afstand.

Næste stop blev Ordrup Næs. Målet var malvae som jeg genfandt på lokaliteten for en uge siden. Efter vi hele dagen havde haft fuld sol og bagende varme, konverterede vejret til gråvejr og småregn. Vi fik dog sparket 15 cinxia'er op, og Magnus så en enkelt malvae kortvarigt som det bedste herfra.

Da det gode vejr for denne dag definitivt så ud til at være overstået, besluttede vi os for at køre til Allindelille Fredskov for at eftersøge larven af den møgsjældne Det Gyldne C (Lamprotes c-aureum). Virkelig et ægte fabeldyr. Arten har primært i "nyere tid" været kendt fra Halleby Åmose på Vestsjælland. Desværre er arten sidst fundet ved Halleby i 2008 og formentlig forsvundet herfra i dag. Dermed er Allindelille Fredskov måske det sidste sted tilbage i Danmark med en fast bestand af c-aureum. Arten er dog sidst fundet her i 2012, og vi havde desværre ikke heldet med os i dag, men vi vidste selvfølgelig godt det ville blive svært. I stedet kunne vi glæde os over Flueblomst, Hvidgul Skovlilje og andet godt.
Skrevet d. 26/5-2018

Kenneth Jensen 25/5-2018 NEJ Dagsommerfugle
Spættet bredpande for første gang, så vidt jeg kan se, observeret ved Sildehagen ved Hobro. Derudover 3 vejrandøjer 3 forskellige steder på nordkysten af Mariager fjord - arten er vist hastigt på vej nordover og det gode vejr giver måske ekstra gang i flytningen. Der er i øvrigt ikke mange der ser på dagsommerfugle på disse kanter så også småt med observationer (noget misundelig på nordsjælland..) - kig forbi :-)
Skrevet d. 25/5-2018

Allan Born Clausen 24/5-2018 NEZ Dagsommerfugle
Hegnstrup v Uggeløse skov

73B05 Det imponerende og vedvarende sommervejr gavner virkelig insekterne i dette forår. Ihvertfald tilfælde set her fra økogården, hvor jeg følger tingene meget tæt når man færdes i området dagligt. Det gælder alle artsgrupper, ikke mindst antalsmæssigt, men også i tidlighed.

Idag blev jeg opmærksom på en anden mulig faktor som det stabile højtryksvejr sansynligvis også afstedkommer nu. Under arbejde i imarken i dag med flytning af vores lille fåreflok ser jeg pludselig en af de talrige icarushanner hvirvle op i luften efter noget der ikke lignede en anden han eller en hun. Det lykkedes mig at følge den mystiske til den landede og kunne konstatere at det var en C. rubi, Grøn busksommerfugl!?

Ud over at være ny art for matriklen, kan jeg kun se dens optræden her som et udtryk for at det gode vejr kan få arten (arterne) til at forsøge at finde nye græsgange. Der er ca. 10 km til nærmeste kendte bestand i Præstemosen ved Farum og 2 km til mosmølle/ tranebær i Lystrup skov. Det bliver spændende at se om det fortsatte sommervejr sætter bevægelse i interessante arter fra syd og øst i de kommende uger.
Skrevet d. 24/5-2018

Thomas Mller 24/5-2018 NWZ Dagsommerfugle
Må blot sige det: Sådan, Christian! :D
Skrevet d. 24/5-2018

Christian Videnkjr 21/5-2018 NWZ Dagsommerfugle
En pinsetur i sommerhuset ved Overby Lyng gav et par cinxia på diget ud til Kattegat i forbindelse med årets første dukkert. Senere på dagen så jeg for første gang i 13 år en malvae i haven, der ovenikøbet fløj rundt og lagde æg. Så blev plæneklipperen sat i skuret med et skilt på håndtaget påtrykt "diapause".
Skrevet d. 23/5-2018

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste