Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Svend Kaaber 22/10-2017 SJ Dagsommerfugle
Kære Emil.

Der er gammelt latinsk ordsprog, der på dank sig, at ' den lever vel, som lever skjult'. Det gælder åbenbart også mht Svalehalen. Jeg kan henvise til Lars Andersens website 'danske natur, hvor begivenhederne med svalehale-larverne ved Gentofte sø foregik i fjor til stor forargelse hos ham. Dem ønsker jeg ikke skal gentage sig i det jyske, hvor jeg bor, hvorfor jeg ikke kan kommentere oplysningerne derfra nærmere her. Min kilde har jeg ubetinget tillid til, da jeg har kendt ham i mange år og været med på flere fælles ekskursioner, dengang jeg var ved godt helbred. Jeg håber, at du vil respektere dette svar.

Venligst Svend Kaaber
Skrevet d. 22/10-2017

Emil Bjerregrd 21/10-2017 Dagsommerfugle
Svend, du skriver to ting jeg ikke forstår:"Der er dog stadig sommerfugle tilbage i Danmark, men et stort spørgsmål er fortsat om de danske øer er blevet for naturfattige til, at vi kan få Svalehalen tilbage som ynglende der. Eksemplet fra Gentofte sø i 2016 synes desværre at afkræfte dette ønske på grund af de mange 'kiggere', der ødelagde artens ynglechancer der i fjor."

Hvordan har "kiggere" ødelagt artens ynglechancer? Jeg vælger at tage chancen, og gætter på du ikke har været på stedet, så hvordan vil du begrunde denne påstand?

"Til gengæld har arten i disse år fred for samlerne i Sydjylland og trives tilsyneladende godt flere steder der."

Hentyder du til at Svalehale yngler flere steder i den sydlige del af Jylland? Er det bestande du selv har fundet, eller er det noget man ikke må høre om?...

Mvh. Emil
Skrevet d. 21/10-2017

Svend Kaaber 21/10-2017 SJ Dagsommerfugle
Aarhus V, 21-102017.

I forlængelse af Steens indlæg om insektnedgangen i de vesttyske nationalparker kan jeg oplyse, at jeg læst rapporten selv, som en god botanikerven har downloadet il mig. Analyse metoden har været meget enkel, nemlig Malaise-telte, som primært bruges af flueforskere, og som er nævnt i den fine ''fluefælden'', som mange sikkert har læst. Den kraftige nedgang i den tyske rapport skyldes ,

at de undersøgte områder alle er omgivet af konventionelt drevet landbrugsjord, hvor pesticidniveauet har udryddet alle skadedyr, som derved ikke længere kan trække ind over de fredede arealer. I min egen bog om Nationalpark Mols bjerge fra 2012, som næppe mange har læst, har jeg på det kvalitative plan ikke kunnet registrere en tilsvarende bestandsnedgang, nok fordi de undersøgte arealer er så store og sammenhængende og har været holdt fri af den moderne landbrugsdrift siden 1965.For de få samlere på øerne har rapporten stor relevans og kan forklare, hvorfor man i Lep. For. stort set kun rapporterer fra Melby overdrev. Der er dog stadig sommerfugle tilbage i Danmark, men et stort spørgsmål er fortsat om de danske øer er blevet for naturfattige til, at vi kan få Svalehalen tilbage som ynglende der. Eksemplet fra Gentofte sø i 2016 synes desværre at afkræfte dette ønske på grund af de mange 'kiggere', der ødelagde artens ynglechancer der i fjor. Til gengæld har arten i disse år fred for samlerne i Sydjylland og trives tilsyneladende godt flere steder der. Venlig hilsen fra Svend Kaaber
Skrevet d. 21/10-2017

Steen Bork Christensen 21/10-2017 Dagsommerfugle
Uhyggelig læsning i dagens Information: Insektdød i Tyskland varsler et ´økologisk Armageddon´.

Tre fjerdedele af de flyvende insekter i Tysklands naturområder er forsvundet over de sidste 25 år. Det kan få alvorlige konsekvenser for alt liv på jorden, advarer forskere.

I artiklen står der bl.a.: "Forskningsprojektet, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Plos One, bygger på arbejde udført af adskillige amatørentomologer over hele Tyskland, som begyndte at anvende standardiserede indsamlingsmetoder i 1989. Særlige telte blev brugt til at fange flere end 1.500 eksemplarer af alle former for flyvende insekter i 63 forskellige naturreservater. Da den samlede vægt af insekterne i hver prøve blev målt, viste den et forbløffende stort fald. Det årlige gennemsnit faldt med 76 procent over den 27 år lange periode, men faldet var endnu større - 82 procent - om sommeren, hvor antallet af insekter når deres højeste."
Skrevet d. 21/10-2017

Carsten Hviid 15/10-2017 WJ Dagsommerfugle
Skallingen/Ho

15-16/10-2017

En Chrysodeixis chalcites

En Spodoptera cilium. Ny dansker.


Skrevet d. 17/10-2017

Klaus Hermansen 13/10-2017 Dagsommerfugle
En eftermiddagspause fra arbejde gav følgende i Krageskoven ved Køge:

1 io, 4 c-album, 2 atalanta og 1 rapae flyvende rundt i blomstrende mark. Langs skovvejen i den sydlige del af skoven fløj en rhamni-hun rundt.


Skrevet d. 13/10-2017

Peder Skou 10/10-2017 F Meddelelse
Hej Jan.

Jeg har modtaget lup-brillen, men har ikke lige nu noget at præparere. Jeg kører dog inden længe syd på efter målere, så måske jeg undervejs kan få nogle erfaringer med luppen og jeg skal se om jeg kan huske at skrive noget om erfaringerne når jeg er retur i November. Jeg har i mange år haft en brillelup til at sætte på de læsebriller som jeg bruger når jeg præparerer mine målere. Sådan en koster i dag +500 kr. hos en optikker. Derfor tænkte jeg at flere forstørrelser for langt mindre var interessant. Med forsendelse kom det til at koste en anelse over 200 kr. I min tidligere omtale af luppen skrev jeg at den havde indbygget LEP-lys (hvad hjertet er fuldt af osv.)men så godt er det trods alt ikke for det er almindeligt LED-lys. :-)
Skrevet d. 10/10-2017

Jan F. Rasmussen 9/10-2017 Meddelelse
Hej Peder: Kunne du ikke lave en lille anmeldelse, når du har prøvet din lup-brille?
Skrevet d. 9/10-2017

Martin Bjerg 8/10-2017 NEZ Dagsommerfugle
En lille rundtur på Halsnæs gav phlaeas, atalanta og megera samt lidt innotata-larver ved Sølager, atalanta, phlaeas og betulae ved Hundested, samt 15 antiqua-, 9 innotata-, 4 contigua- og et dusin måske w-latinumlarver på Melby.
Skrevet d. 8/10-2017

Peder Skou 5/10-2017 F Meddelelse
Med den gennemsnitsalder, som danske sommerfugleinteresserede efterhånden har, var der måske nogen der kunne have brug for en brillelup når der skal præpareres dag- og natdyr. Frimærkehandlen NORDFRIM har en brillelup med LEP lys og tre forskellige forstørrelser til 170 kr. Se her: http://www.nordfrim.dk/lup-brille-med-led-lysJeg
har bestilt en.Mange hilsner

Peder SKou


Skrevet d. 5/10-2017

admin 2/10-2017 Natsommerfugle
Hej alle,

Jeg er biologistuderende fra Aarhus Universitet og jeg skriver her for at bede om hjælp til indsamling af voksne individer af Operophtera brumata i efteråret fra en række lokaliteter i hele Danmark.

Dyrene skal bruges i et forskningsprojekt, som jeg og min vejleder Toke Thomas Høye er en del af. DNA fra prøverne skal kortlægge slægtskabet mellem europæiske bestande og immigrationshistorien for de amerikanske bestande. Der er allerede analyseret individer fra nogle af vore nabolande, og det giver et billede af, at Danmark er et knudepunkt. Derfor kunne det været meget interessant at se på genetikken i danske bestande.

Så jeg vil høre om i vil hjælpe mig med at sende et forespørgsel ud til medlemmerne i Aarhus Entomologklub og Lepidopterologisk Forening, om der måske er nogen, der kunne være interesserede i at hjælpe.

Fra hver lokalitetet er der brug for ca. 10 vokse individer af Operophtera brumata. De skal i en beholder med lokalitet og dato på og helst aflives direkte i fryseren. Så kan jeg kan hente dem, når sæsonen er slut.

Hvis der er nogen, der kunne være interesserede i at hjælpe med indsamlingen, så vil jeg gerne have en mail fra jer til sofie-ak@hotmail.com så vi kan koordinere stederne. Jeg samler selv ind i Aarhus. Hvis det kan lade sig gøre, kunne det være fint med dyr fra yderligere 6-7 lokaliteter fordelt på Nord-, Vest-, og Sønderjylland, Fyn, Sjælland, Lolland Falster og gerne Bornholm.

Mvh. Sofie Kjeldgaard
Skrevet d. 2/10-2017

Magnus Vest Hebsgaard 0/0-0000 NEZ Natsommerfugle
20 larver af Hyphoraia aulica fundet langs stierne på det centrale Melby Overdrev i går. Ikke det højeste antal jeg har fundet derude, men i betragtning af at jeg siden 2014 blot har fundet 1 død larve på 10 eftersøgninger er det nu helt godt. Kiggede også en del efter dumi i det fine vejr, men såfremt den overhovedet stadig er der, er det nok lidt tidligt på flyvetiden. Den får et skud i oktober, hvor jeg håber at få foretaget de første seriøse eftersøgninger fra min side siden 2012, hvor jeg d. 12/10 i 16 grader sol så mindst 1 han i vild flugt over lyngen.
Skrevet d. 1/10-2017

Christian Videnkjr 27/9-2017 NWZ Dagsommerfugle
Kære SvendI Bugbase er der ikke angivet observationer fra Røsnæs. Det nærmeste er fra Lille Vrøj nord for Saltbæk Vig (2006), der ligger ca. 12 km øst for Ulstrup. Du kan få et geografisk overblik over de observationer, der ligger i Bugbase under menuen "Dagsommerfugle", hvor du vælger Guldhale. Her kan du se, at hele kystområdet fra Kalundborg til Korsør mangler observationer, så prøv at eftersøg Guldhale i dette område. Den er der ganske givet, men som en klog mand engang har sagt; sommerfuglene er jo kun der hvor observatørerne kommer ;-)
Skrevet d. 27/9-2017

Svend Rastrup Andersen 25/9-2017 NWZ Dagsommerfugle
Har observeret 3-4 Guldhale på Røsnæs v. Kongstrups klinter, i et gammelt krat med høje mirabeltræer og slåenbuske. Endnu et eksemplar fløj over grusvejen på vej til stedet og forsvandt i et mirabelkrat. Observationerne skete i dag mellem 12 og 13, da solen og varmen brød frem. En halv time senere var det overstået. Når man ser på DDA 2.0 og Fugle og Natur er der langt til andre observationer. Findes der andre observationer fra Røsnæs af Guldhale - eller er det første gang?
Skrevet d. 25/9-2017

Magnus Vest Hebsgaard 25/9-2017 NEZ Natsommerfugle
Tog et smut forbi Lyngby Åmose lige inden solnedgang efter Acronicta menyanthidis. Den første larve dukkede op allerede med det samme, og over den følgende time blev det i alt til 15. Larverne sad frit fremme på 40-80 cm høje birke i den helt østlige åbne sphagnummoseflade, hvor de med deres kulsorte grundfarve i kontrast til birkebladenes grønne farve, var lette at se. Primært store larver, men alt fra helt små til forpupningsklare.Hen mod skumring tog jeg videre til skoven ved Rådvad, blot for at finde de ellers glemte "nyudskiftede" gadelamper langs skovstien med nu moderne ikke-kviksølvpærer. Ingen diluta på den ene times gennemgang stien alligevel fik.
Skrevet d. 25/9-2017

Erik Steen Larsen 20/9-2017 Meddelelse
HUSK: European Moth Nights løber af stablen i dagene 21.-25. september.

Har I mulighed, så tag ud en aften og luft rødvinssnorene eller den gamle generator.

Alle fund meldt i bugbase indgår automatisk i det danske bidrag.
Skrevet d. 20/9-2017

Jrgen Krogh 17/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
I Gurre nær Helsingør så jeg atalanta, brassicae samt et par rhamni. Med de enorme mængder af atalanta i år er der da i det mindste håb om at kunne se dagsommerfugle langt hen på efteråret!
Skrevet d. 17/9-2017

Thomas Mller 17/9-2017 NWZ Dagsommerfugle
På sommerfuglebusken i Rørvig var der en io, en atalanta og en c-album.

Martin m.fl.: Skulle vi ikke snart forsøge at slå til lyd for at man ikke fører denne nærmest altomfattende krig mod insekterne? (Intet under at der er mindre end 80% tilbage i forhold til tidligere..) Landbruget, trafikken, kvælstofnedfald og urbanisering er, hvad det er. Men vi behøvede jo ikke at gå efter at ødelægge de sidste små biotoper for sommerfugle og andre insekter ved hjælp af meningsløse slåninger? Jeg mener, at vi burde få DN m.fl. til at gå ind i en kampagne for at lade være med at bekrige naturen i vore næromgivelser. Og på industriområder og alle mulige andre steder, hvor man meningsløst slår naturen til golde græsplæner.
Skrevet d. 17/9-2017

Martin Bjerg 16/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
Var lige ude i klitterne langs Liseleje Plantage. Fandt en enkelt argentea-larve mere. Naturstyrelsen "udryddelseskampagne" mod rynket rose, har for andet år i træk resulteret i at store dele af klitterne fra Liseleje og østpå forbi Melby Overdrev er pløjet op. Det jo både godt og skidt. På lokaliteten for argentea ude ved Amager Huse har både den private og kommunale græsslåer været på spil, så bynkerabbatten nu er ret bynkeløs. Svært sted at være argentea.
Skrevet d. 17/9-2017

Magnus Vest Hebsgaard 10/9-2017 NEZ Natsommerfugle
Måtte lige prøve på Melby Overdrev igen, nu hvor Martin fandt argentea derude i går. Det blev til 3 larver, fundet sammen med Martin der var derude igen i dag.
Skrevet d. 10/9-2017

Martin Bjerg 9/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
Var lige en tur ude på Melby Overdrev mellem regnbygerne. Gav to phlaeas, en lathonia, 1 cardui, et par rapae og lidt Cucullia-larver; tre argentea og en absinthii.
Skrevet d. 9/9-2017

Thomas Mller 4/9-2017 NWZ Dagsommerfugle
Mange atalanta på lufthavnsområdet i de forløbne dage.

Ellers vil jeg blot sige, at jeg nu langt om længe har bekvemmet mig til at finde ud af at logge ind og kigge i bugbase. Der er heldigvis registreret en hel del fund af idas, argus, amandus og andre gode arter i Korevle-området i årene efter afgræsningens opstart. De skal blot søges under de respektive 'Lyng'er': Gudmindrup, Ellinge, Højby osv. Men tendensen synes nedadgående, og langt de fleste fund er gjort nord for og udenfor fold-området, og der er, så vidt jeg kan se, ikke noteret fund af Zygaena viciae i 2016 eller -17.. Men bortset fra det er bugbase jo super!

Tak for svar, Martin. Godt at høre at jeg ikke er alene med min frustration. Men du har nok ret i, at vi skal lave en tråd om det ;)
Skrevet d. 4/9-2017

Magnus Vest Hebsgaard 3/9-2017 NEZ Natsommerfugle
På en tur i Lyngby Åmose i går aftes med Kasper Nyberg lykkedes det at få en enkelt P. nexa på lys. En omfattende gennemgang med pandelampe af Markbynke ved Amager Huse senere på natten efter C. argentea var desværre forgæves.
Skrevet d. 4/9-2017

Steffen Johansen 3/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
Græse Bakkeby. Formiddag på gyldenris ved slåenhegn,1 stor flot hun guldhale (betulae).
Skrevet d. 3/9-2017

Martin Bjerg 2/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
Har også været ude et par gange og kigge after larver af C. argentea ved Hundested uden resultat. En enkelt C. absinthii har været det nærmeste. C. absinthii har været ganske fåtallig i år her i NEZ, hvor den de foregående år har været temmelig almindelig. Sammen med Allan Bornø fandt jeg også et par C. artemisiae-larver ved Sildestrup Strand, da vi var nede og kigge efter hyale.Ellers ikke det store i øjeblikket, andet en mængder af atalanta.
Skrevet d. 2/9-2017

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste