Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Jrgen Krogh 28/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Hej Jørgen Verner, ang. Vejrandøje,

Jeg ved ikke hvor meget den har bredt sig på Sydsjælland, men kan dog berette at jeg i år har set den i Jyllinge og Roskilde, og for et par år siden også i Hedeland, mellem Roskilde og Greve/Karlslunde. Jeg er overbevist om at den må findes en hel del steder længere sydpå på Sjælland.
Skrevet d. 28/7-2018

Jrgen Verner Hansen 27/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Vejrandøje, L. megera, på Køge Ås. Jeg har interesseret mig for sommerfugle i snart 60 år, men har aldrig før set megera på Køge Ås, hvor jeg ellers har haft min base i de fleste af årene.

Jeg ved, det er barnemad for alle jer i Nordsjælland, men for mig er det årets fund sammen med den sørgekåbe, jeg så i foråret på Åsen.

Jeg kan se, at Martin Bjerg så en megera sidste år ved Fakse Ladeplads, og Flemming Johansen en i går i Ringsted. Den er måske ved at blive en sydsjællandsk art.
Skrevet d. 27/7-2018

Steen Bork Christensen 27/7-2018 NEJ Dagsommerfugle
Svalehale ved Saltum Strand, NEJ

I dag her ved Saltum Strand gik min kone i forvejen ned til stranden fra vores sommerhus, der ligger 700 m. fra havet. Da hun kom over den sidste store klit før stranden ca. kl. 15.30 var der læ for den friske østenvind. Pludselig kom en svalehale sejlende! Hun havde god tid til at iagttage den, da den fløj lidt rundt i klitgryden, hvor hun stod. Hun ringede begejstret til mig, mens hun stadig kunne se den store gule sommerfugl med "øjnene" på bagvingerne, som hun sagde. Da jeg ankom var dyret selvfølgelig fløjet videre (:
Skrevet d. 27/7-2018

Allan Born Clausen 27/7-2018 Dagsommerfugle
Hej Steffen - omkring hårede larver

Jeg havde en 2 klasse på rundtur på gården for nogle år siden og lidt naivt tog jeg en stor A. potatoria larve op for at vise den til ungerne. Inden længe havde en pige grebet kræet og hurtigt gik den på omgang mellem en lille flok piger før jeg kom på faren for eksem. Men for sent. alle tøserne småklynkede og pev af udslet i håndfladerne. Mine garvede næver lod åbenbart ikke hårene trænge igennem, så jeg fik ingen reaktion. Alt er relativt , men naturen er dog farlig blev vidt lærens triste konklusion !

Hilsen

Allan
Skrevet d. 27/7-2018

Jrgen Strabo 25/7-2018 NEZ Natsommerfugle
Horserød Hegn: 13 stk catocala promissa på en kort rute. I gennemsnit ca. én på hver snor.
Skrevet d. 26/7-2018

Bjarne Skule 26/7-2018 LFM Dagsommerfugle
Bøtø - strand og skov -

tak til Emil for de lange vandringer på Falster med noter om dyrene. Selv gør jeg det i mindre omfang, da jeg specielt i år ikke kan afse meget tid.

Men:

Der er sommerfugle, dog ekstremt koncentreret til steder med nektarplanter. En eneste frisk brombærblomst i midten af Bøtøskovens naturpark var stedet for min første hun af sort ildfugl (L.tityrus) inde i skoven. Ellers er der få tidsler til slidte lineola, icarus, jurtina og phlaeas. De ellers så givtige brombærkrat er tørret væk.

Ude på diget er der ud for Bøtøskoven Naturparks sydlige del klumper af rejnfan, der på utroligst vis formår at blomstre selv på digekronen.

Her gav en tur mandag måske 50 stk. tityrus, lidt flere hanner end hunner, desuden icarus, phlaeas, rapae, jurtina, lineola - og de allesteds nærværende gamma-ugler.I Bugbase har jeg skrevet 20 hanner og 15 hunner. Så er jeg på den sikre side. For observationer viste, at dyrene flyver fra blomstergruppe til blomstergruppe, så det er ikke muligt at lave en mere præcis optælling.Med hensyn til at notere observationer fra Bøtøskoven, beder jeg atter om, at markøren sættes så præcist som muligt på kortet i Bugbase. Det er vigtigt for at skovfolkene kan se, om der er effekt af naturplejen. På forhånd tak.I øvrigt er det hyggeligt at følge 3 hanner og 1 hun af tityrus ved sommerhuset. Fra terrassen kan jeg se, at der er territoriekamp om formiddagen, mens dyrene sidder side om side på blomstrende origano om eftermiddagen.
Skrevet d. 26/7-2018

Uffe Terndrup 25/7-2018 Dagsommerfugle
Hej Steffen

similis -larver giver kraftigt udslet, i sær hvis det er varmt, og man har bar overkrop. Alle langhårede kan give udslet, når hårene i forpupningsfasen bliver frie. Elmer Petersen var i sin tid til lægen med kraftigt udslet, da han passede P. machaon larver måske en kombination af larver og pastinak, Leif Bloss Carstensen var fornylig ved lægen (han er fluemand) med udslet han fandt larver i pastinak. O.S.V
Skrevet d. 25/7-2018

Claus Skjdt 22/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
I stk duehale havde forvildet sig ind i udestuen på matr v greve strand.Første gang jeg har den her i lokalområdet
Skrevet d. 24/7-2018

Peder Skou 23/7-2018 F Dagsommerfugle
Mens vi taler om paphia, så glæder en fin han mig mens den suger på vores store hvide sommerfuglebusk, som netop er ved at springe ud. Der er også atalanta, cardui, io og urticae på busken her i Åmosen ved Ollerup på Sydfyn.
Skrevet d. 23/7-2018

Bent Sloth Larsen 23/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Tak til Per.

Min undren baserer sig bl.a. også på mine egne observationer gennem en lang årrække,(med et par års mellemrum gennem 30-40 år hvor jeg har observeret ret standhaftige bestande af Paphia i Græsted Hegn i Nordsjælland i øvrigt sammen med Camilla.

Hilsen

Bent
Skrevet d. 23/7-2018

Per Stadel 23/7-2018 Meddelelse
Bent skrev:

Det er med en vis undren man konstaterer at Paphia er på rødlisten, medens man samtidig ser et utal af observationer, bl. a. Emil har jo observeret arten adskillige steder. Hvad sker der dog???

Da rødlistningen af dagsommerfuglene blev lavet for godt 10 år siden, havde paphia været i tilbagegang i en længere årrække, og da rødlistevurderingerne principielt kun ser på forandringerne indenfor de sidste 10 år, så fik paphia kategorien EN, truet. At arten så har haft et gevaldigt opsving i både udbredelse og hyppighed de følgende år, bør betyde, at den ikke længere skal have en truselskategori. Iøvrigt er rødlistekriterierne ret rigide, fx ser man ikke på, om en art har naturlige, langvarige fluktuationer, som måske paphia har. Noget af det samme gælde camilla. Se de gældende vurderinger, som er under opdatering, her Rødlisten.

Hilsen Per
Skrevet d. 23/7-2018

Bent Sloth Larsen 22/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Betula er på vingerne, i hvert fald i Ølstykke. en enkelt han og en enkelt hun sugede begærligt på lokkesnor, i øvrigt i selskab med en ret slidt C-Album.

Det er med en vis undren man konstaterer at Paphia er på rødlisten, medens man samtidig ser et utal af observationer, bl. a. Emil har jo observeret arten adskillige steder. Hvad sker der dog???
Skrevet d. 23/7-2018

Peter Ern 22/7-2018 WJ Natsommerfugle
Duehalesværmer Macroglossa stellatarum set i Ringkøbing
Skrevet d. 22/7-2018

Emil Bjerregrd 21/7-2018 Dagsommerfugle
Rapporter for de sidste 4 dage:

18/7: NEZ

Vejret var ikke prangende, så brugte en stor del af dagen på indtastninger - nåede dog en tur i Hillerød-området. Startede ved Salpetermosen i håb om at se min første imago i år af Guldhale (Thecla betulae). Hér var den dog ikke kommet frem endnu.

Efterfølgende gjaldt det Skansebakken, hvor det mest nævneværdige dyr blev 1 stk. Dukatsommerfugl (Lycaena virgaureae).

Det begyndte herefter at småregne, så smuttede hjem igen for at taste videre.

19/7: LFM

Denne dag gjaldt det Falster i håb om at se lidt træk. Først blev Idestrup besøgt. Tjekkede først rødkløvermarken nord for byen, hvor jeg har observeret Gul Høsommerfugl (Colias hyale) 15/7 & 16/7 i år, men så ikke noget deroppe i dag i løbet af den halv times tid jeg var der - var også generet af kraftig vestenvind.

Fokuserede efterfølgende på lucernemarken syd for byen, der så småt er ved at komme i fin blomst. Her lykkedes det mig kl. 11:00 at finde en hyale-han ca. 150 meter ude over marken, som jeg desværre ikke fik set meget mere end 10 sekunder. 25 minutter senere kom den tilbage igen, eller en ny, og fløj målrettet i samme retning. Om der har været 1 eller 2 dyr er ikke til at sige, men skriver 1 dyr for god ordens skyld.

Herefter besluttede jeg mig for at tage årets første rigtige digevandring. Planen var derfor at starte i nord ved Sildestrup Strand og gå turen hele vejen til Gedser, gennem Marielyst Strand, Bøtø Strand, Gedesby Strand, Birkemosen og Gedser Odde - i alt en gåtur på 25 km. Det kunne godt mærkes i fødderne sidst på dagen skulle jeg hilse og sige.

De mest nævneværdige observationer hvad fastboende arter angår blev 25 stk. Sort Ildfugl (Lycaena tityrus), 2 stk. Rødplettet Blåfugl (Aricia agestis), 1 stk. Markperlemorsommerfugl (Argynnis aglaja) og 22 stk. Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene). Træk var der ikke det store af på selve diget, hvor en enkelt Tidselsommerfugl sås, men nok så interessant så jeg en målrettet N-trækkende Kejserkåbe (Argynnis paphia) ved Bøtø Strand. Det er blot 2. gang jeg ser paphia på diget. Og jeg er næsten sikker på jeg senere nede ved Gedesby Strand så endnu en N-trækkende ude over vandet. Ville være fint hvis der kommer lidt bevægelser i Argynnis-arterne... ;-)

Ved Gedser Odde var der dog kommet væsentligt mere træk ind - tusinder, og atter af tusinder Gammaugler sås, samt 8-10 Tidselsommerfugle. Desuden bemærkede jeg at der i år står usædvanligt meget Strandsennep mellem Frisenfelt og Gedser Odde. Det ser virkelig godt ud til Grønbroget Kålsommerfugl (Pontia edusa) hernede nu - bedre end i flere år. Hvis bare der kommer sydøstenvind og hedebølge om en uges tid, skal det nok blive rigtig sjovt hernede på LFM. ;-)

20/7: NWZ

Valgte at tage en runde på Vestsjælland efter Fransk Bredpande (Pyrgus armoricanus).

Første lokalitet blev Havnemarken ved Asnæs. Arten er ret fåtallig på lokaliteten, og det er klart bedst at se til denne armoricanus-population i 2. generationen hér, da den er meget svær i 1. generationen. Jeg var derfor meget glad for at kunne notere +15 armoricanus i bogen - mit højeste observationsantal herfra nogensinde af armoricanus.

Næste lokalitet blev Gisseløre, hvor Sven Aage Hansen to dage forinden genfandt armoricanus, efter ikke at have været set her siden 1911, altså i 107 år! Dog havde han kun observeret et enkelt eksemplar, så om det var en strejfer eller en population var svært at sige. Selv lykkedes det mig denne dag kun at finde én enkelt armoricanus. Bliver spændende at følge området i fremtiden - ville være herligt hvis den bidder sig fast!

Kørte herefter mod Røsnæs, hvor jeg lagde ud ved Timeglas Klint, som var den sidste armoricanus-lokalitet i Danmark jeg ikke havde set arten på i år. I løbet af ret kort tid fik jeg set +30 armoricanus, men obsen blev hurtigt afbrudt, da der tikkede en melding ind om en ny armoricanus-lokalitet ved Klosterskov Nord nær Saltbæk - igen Sven Aage Hansen der slog til - stærkt og stor credit herfra!

Da jeg ankom til skoven fandt jeg ret hurtigt et eksemplar præcis hvor Sven havde haft hans ene dyr forinden. Jeg tænkte det nok var samme eksemplar, og da vi var på en skovlysning, havde jeg ikke lige fantasi til at forestille mig der kunne være en bestand - og jeg så jo kun et enkelt dyr, og Sven havde ligeledes set ét dyr.

Jeg begyndte dog at lede videre i området, og pludselig begyndte der at dukke flere og flere armoricanus op. Jeg så vel 8-10 dyr inden jeg blev jagtet væk af en halvsur tyr. Så er der altså med sikkerhed en armoricanus-population her - på en SKOVLYSNING! Hvor flippet er det ikke lige!?!? Det havde jeg sgu aldrig nogensinde troet jeg skulle opleve i Danmark! Lokaliteten ligger ret tæt på Saltbæk Vig, hvor arten flyver meget spredt og talstærkt, så geografisk overrasker det dog ikke.

Så fik jeg altså lige to nye armoricanus-lokaliteter i bogen på én dag - ikke hverdagskost. Det er især et år som dette at armoricanus har det forrygende, og spreder sig til flere og flere lokaliteter. Hvem havde troet for 15-20 år siden at én af vores allermest truede dagsommerfugle, som virkelig er knyttet til højkvalitetsnatur, lige pludselig skal være i fremgang? Hvilken succeshistorie! :-) Global opvarmning og varmere klima hjælper varmeelskende arter som armoricanus, comma, adippe, aglaja og cinxia!

21/7: LFM

Rykkede endnu engang til Falster for at tjekke lucerne-og kløvermarker for Colias-arter. Brugte en del tid ved Idestrup, hvor der blev set 1 stk. Gul Høsommerfugl på gennemtræk kort inden min ankomst. Desværre sås der ikke mere til Gul Høsommerfugl denne dag på trods af eftersøgning fra flere folk i området. I øvrigt helt vildt latterligt mange blåfugle i marken efterhånden - man tænker helt argiades...

Kørte også forbi lucernemarkerne syd for Marrebæk - her er der netop blevet høstet, men det skal nok blive godt hernede igen om et par uger. Så status på trækfronten hernede er fortsat kun enkelte hyale og ingen af de andre sjove arter. I Sverige er der fortsat helt tomt, men i England begynder croceus dog at røre mere og mere på sig her de senere dage.
Skrevet d. 21/7-2018

Martin Bjerg 21/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Mest almindeligheder her oppe i Nordsjælland. Holder øje med et par fine lucernemarker efter Colias. Betulae er som årets sidste art startet et par uger før normalt, men der er ikke rigtig noget normalt i det her år. Nærmest alle sommerarterne har jeg set tidligere end i noget år de sidste 25 år.

Ja har også godt lagt mærke til det med semele. Næsten heller ingen her. Antallet af lineola har også været sølle i år. Tror godt et par af arterne kan komme i problemer fremadrettet, fx cinxia som ellers havde et bragende fint år i flyvetiden, må kunne komme i problemer. Vejbreden er helt og aldeles væk. Ikke skyggen af grønt. Med udsigt til endnu nogle uger med sol, så kunne det godt bliver trangt for nogle af dem. Men de klarer sig jo i Sydeuropa, så...

Ja interessante 2. generationer. Lidt skal der nok komme.
Skrevet d. 21/7-2018

Thomas Mller 20/7-2018 NWZ Dagsommerfugle
På sommerfuglebusken har der i de seneste dage været aegeria, jurtina, phlaeas, brassicae, io (mange), urticae, c-album, atalanta, lathonia, paphia og - camilla!

En stor og ret velholdt dame.. Troede de for længst var færdige med at flyve. De har været på vingerne siden først i juni - altså ca. 1½ måned. Det er lige før, at der kunne komme overlappende generationer i år? Hvis der kommer en 2. generation, kunne den vel allerede være på vingerne om 2-3 uger?

Noget andet er semele.. Jeg var på stranden i eftermiddags. På denne tid plejer det at myldre med dem i klitterne og over det hele. I dag så jeg en. EN.. Hvad sker der? Har I andre bemærket, at der er meget få i år? Grund til bekymring..?


Skrevet d. 20/7-2018

Emil Bjerregrd 16/7-2018 LFM Dagsommerfugle
Valgte i dag endnu engang at rykke til LFM, for at finde gode trækdyr. Startede dagen på kløvermarken ved Idestrup, hvor jeg i går d. 15/7 så 1 stk. Gul Høsommerfugl (Colias hyale). Og efter at have kigget intenst i næsten en hel time forgæves efter Colias'er, lykkedes det mig kl. 11:05 at finde en livlig hyale-han ca. 200 meter inde over marken. Så den kun i et lille minuts tid, men til mit held kom den undervejs forbi mig på næsten klodshold, inden jeg mistede den. Ikke helt galt!

Herefter kørte jeg til Det Falsterske Dige. Planen var at starte ved Sildestrup Strand i nord og gå ca. 10 km til Bøtø Strand, og tjekke Bøtø Plantage, for derefter at gå yderligere 3-4 km tilbage til Marielyst Strand, inden jeg fortsatte videre til andre lokaliteter.

De samlede totaler for Sildestrup Strand, Marielyst Strand og Bøtø Strand af de mest nævneværdige arter blev 14 stk. Sort Ildfugl (Lycaena tityrus), 21 stk. Rødplettet Blåfugl (Aricia agestis), 2 stk. Argusblåfugl (Plebejus argus), 3 stk. Markperlemorsommerfugl (Argynnis aglaja) og 25 stk. Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene). Desværre ingen sjove trækdyr - det bedste på den front blev enkelte Tidselsommerfugle.

Inden jeg vendte om, for at fortsætte nord på langs diget, valgte jeg lige at tage en kort runde i Bøtø Plantage. Det gav 1 Spejlbredpande (Heteropterus morpheus), 1 tityrus og endnu 1 agestis.

Digevandringen herfra op til Marielyst Strand igen, gav ikke andet end lidt supplering til dagens tal. Ikke fordi observationsantallet denne dag for de fastboende arter blev særlig imponerende, da jeg ikke rigtig gik efter dem, da jeg var mere fokuseret på træk, og dermed klitrækken især. Men det fik jeg jo så ikke engang noget ud af.

Herefter var planen at tjekke en lucernemark på det sydvestlige Falster, som jeg havde "fået" af Gert Juul Jeppesen. Inden da gik jeg lige igennem Nykøbing Strandhuse, for at tjekke nogle ruderater for trækdyr. Fandt en enkelt agestis, muligvis en aglaja, men ellers ikke de store.

Da jeg ankom til lucernemarken, brugte jeg en god times tid i området fra kl. 17, til lidt over 18. Desværre lykkedes det ikke at finde høsommerfugle denne dag på denne ellers ganske fine lucernemark. Men trods alt alligevel en godkendt dag.
Skrevet d. 16/7-2018

Emil Bjerregrd 15/7-2018 LFM Dagsommerfugle
Rapporter for de sidste 2 dage:

14/7: SZ

Rykkede til Stevns for at køre lidt Skovperlemorsommerfugl (Argynnis adippe). Startede nede ved Faxe Ladeplads, i skovene Strandskov & Stubberup Skov.

Uheldigvis blev vejret ikke lige som lovet. Udsigterne til fuld sol blev aflyst, og i stedet måtte jeg nøjes med noget kedeligt overskyet vejr med enkelte solhuller. Resultatet blev derfor blot 5 Kejserkåber (Argynnis paphia) ved Strandskov, og +40 paphia i Stubberup Skov som det mest nævneværdge. Mere blev det ikke til denne dag, da jeg ikke gad mere efterfølgende køre rundt i skodvejret.

15/7: LFM

Rykkede til Falster for at lede efter høsommerfugle med Magnus Vest Hebsgaard.

Vi startede dagen ved Idestrup, hvor der ligger flere store lucerne-og kløvermarker. Lucernemarkerne var for nyligt blevet høstet, men kløvermarkerne stod ganske pænt. Vi ankom lidt over 10, og tjekkede området ud frem til kl. 12 sammen, uden at se nogle Colias'er.

Herefter valgte vi at splitte os op - Magnus rykkede mod Det Falsterske Dige, mens jeg fortsatte jagten ved Idestrup. Og efter at jeg havde rendt rundt ved Idestrup i ca. 2,5 time, lykkedes det sgu kl. 12:55 at finde en fin han af Gul Høsommerfugl (Colias hyale). Skønt!

Ikke lang tid efter fik jeg en melding fra Magnus om en enkelt Gul Høsommerfugl ved Bøtø Strand flyvende mod syd. Så er der altså fint gang i Colias hyale i det sydøstlige DK nu :-)
Skrevet d. 15/7-2018

Jrgen Krogh 15/7-2018 SZ Dagsommerfugle
Jeg har aldrig taget på tur på Stevns-kanten før, så det blev i dag. Jeg havde en drøm om - denne sommer, hvor vi har haft helt sydeuropæisk vejr i 2½ måned - at få noget sensationelt indflyvende i bogen, f.eks. en daplidice eller ligefrem en galathea, men det forblev naturligvis en drøm.

I klitområdet ved Fakse Ladeplads var det eneste nævneværdige en enkelt agestis.

I Vemmetofte Skov bagefter blev det til gengæld til 18 arter, og de bedste steder, med masser af hjortetrøst og tidsler m.v., kunne man dårligt trække vejret for levana, paphia og io. Desuden en hel del atalanta og quercus, et par argioulus, samt ikke mindst en lathonia og en cardui. Meget fint sted!

På hjemvejen i Fakse Kalkbrud var der meget sommerfuglefattigt - en minimus var det eneste blot lidt interessante dér.
Skrevet d. 15/7-2018

Steffen Kjeldgaarg 15/7-2018 EJ Dagsommerfugle
Hej

Er der nogen her der kender andre sommerfugl larver, end processionsspinderne, der kan give eksem? Og kunne tænkes at være her på Anholt. En ung pige har fået er voldsom eksem på armen.

Mvh Steffen Kjeldgaard

Tlf:23456641
Skrevet d. 15/7-2018

Jeanette schlichting mikkelsen 13/7-2018 WJ Natsommerfugle
Sommerfuglelarver (5stk) af arten blodplet fundet i husby Vester Mosevej, d 13.juli 2018.
Skrevet d. 13/7-2018

Steen Bork Christensen 12/7-2018 B Natsommerfugle
Løkken ligger som bekendt i NEJ
Skrevet d. 12/7-2018

Steen Bork Christensen 12/7-2018 B Dagsommerfugle
I aftes d. 11.07 kl. 18.30 sad vi på en udendørs-restaurant i yderste klitrække i Løkken. På bordet stod nogle visne hjælme i en vase. Pludselig kom en duehale (stellatarum) forbi og svirrede et kort øjeblik ved planterne. Den kommer til at lede længe efter gode blomster i denne tørre sommer!
Skrevet d. 12/7-2018

Emil Bjerregrd 11/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Rapporter for de sidste 2 dage:

10/7: NEZ

Havde en frisørtid sidst på eftermiddagen, og vejret var jo heller ikke det mest fantastiske man kunne forestille sig, så valgte at tage en lille virgaureae-runde i NEZ. I år har jeg besluttet mig for at fokusere mere på denne art end tidligere, da den jo kan risikere at blive den nye hippothoe eller noget, med den tilbagegang af virgaureae vi ser i disse år.

Startede i Gribskov, hvor jeg sjovt nok inden denne dag aldrig har set virgaureae, selvom det jo var mit lokalområde i mange år, inden jeg flyttede til Hvidovre. Resultatet blev 5 virgaureae i Burevang(1 ved Storkevad og 4 centralt i Burevang), 1 virgaureae ved Karensport nær Maglemosen samt også 2 virgaureae ved Femvejskorset - i alt 8 stk.

Bagefter gik jeg en tur på Skansebakken i Hillerød med Magnus, hvor vi fik set i alt 8 virgaureae samt en gallii-larve.

11/7: NEZ

Med udsigt til fint vejr på Hornsherred besluttede vi os for at tage en tur dertil, for at raide lidt aglaja og virgaureae. Vi startede ved Hornsved Strand. Vi opdagede området tilfældigt på satellit-fotos for et par år siden, hvor vi dengang så det som en oplagt argus-lokalitet. Vi tjekkede det i 2017, men fandt desværre intet, men nu ville vi lige give det et skud igen - en lidt spontan beslutning, da vi tilfældigt lige kom i tanke om vi jo kom lige forbi i dag. Og minsandten om vi ikke denne dag fandt en ny sjællandsk bestand af argus! 2 slidte hunner blev det til, og hvis det ikke havde været så sent på året, kunne vi sikkert have fundet pænt med dyr. Lidt spøjst vi overså den her i 2017.

Herefter kørte vi til Skovsøgård Overdrev. Her findes en meget stor bestand af virgaureae, og vi fandt da også 18 stk. på en lille runde.

Næste stop blev Jægerspris Nordskov Strandenge - resultatet var 1 virgaureae og 1 aglaja.

Herefter sås 1 virgaureae på den vestlige del af Jægerspris Skydeterræn - bare rolig, obset fra vejen... ;-)

Sluttede dagen på den østlige del af Jægerspris Skydeterræn ved Brandbjerg - her fandt vi +15 virgaureae og 2 aglaja.

Dertil skal det også nævnes vi fandt endnu en virgaureae ned Nyhuse på hjemvejen.
Skrevet d. 11/7-2018

Emil Bjerregrd 11/7-2018 Dagsommerfugle
Ja, en stor del af tiden går selvfølgelig med vores fastboende arter. Nu forholder det sig jo heldigvis sådan at de vigtige trækperioder, ikke overlapper synderligt meget med de vigtige perioder for vores fastboende arter. I foråret plejer jeg at se en del efter polychloros/xanthomelas, hvor der alligevel ikke er andet at lave på dagsommerfuglefronten. Lige omkring maj/juni-skiftet er jo også et godt tidspunkt til træk i NEJ som bør prioriteres(især i år, hehe). Og så er der selvfølgelig den vigtigste periode fra medio juli til primo september. Nu satser jeg lige på den næste uges tid at gøre virgaureae, adippe og aglaja "færdige" for i år, og så skal der fokuseres udelukkende på træk i 1,5 måned, dog med enkelte armoricanus-og comma-ture til afveksling i ny og næ. Så må vi se om det i år giver andet end de forventede croceus og hyale. Heldigt universitetet først starter til september:D
Skrevet d. 11/7-2018

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste