Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Peder Skou 4/2-2018 Dagsommerfugle
GRATIS INSEKTKASSER

Jeg har 20 gamle kasser som jeg ikke mere får brug for. Målene er 42,8 x 27,5 x 5,9 cm. De har kittede låg og er ikke kønne, men de dur. Hvis nogen er interesserede i kasserne kan de fås uden betaling. Jeg kan medbringe dem til Entomologisk Årsmøde. Yderligere ca. 30 lignende kasser bliver tomme senere. Er du interesseret, så skriv til mig på info@apollobooks.dk, så sender jeg et par fotos af nogle af kasserne.

Med venlig hilsen

Peder Skou


Skrevet d. 4/2-2018

Peder Skou 11/1-2018 Dagsommerfugle
Hej Alle og godt nytår.

Jeg har netop modtaget nedenstående. Sommerfuglene er +200 millioner år gamle!!! Læs selv.

Mvh

pederDear Lepidopterists,

here our new paper published yesterday (maybe interesting also for you):

http://www.sciencemag.org/news/2018/01/earliest-evidence-butterflies-poses-intriguing-mysteryhttp://www.bbc.com/news/science_and_environmenthttps://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2018/01/10/exquisite-fossils-show-butterflies-appeared-before-there-were-flowers-to-pollinate/?utm_term=.18839c752fb0http://www.newsweek.com/ancient-wing-scale-fossils-re-write-evolutionary-history-moths-and-butterflies-777353and
here link to the original paper:

http://advances.sciencemag.org/content/4/1/e1701568Regards

Hossein

................................................................................

Dr.
Hossein Rajaei

Researcher and Curator of Lepidoptera, Department Entomology

State Museum of Natural History Stuttgart

Rosenstein 1, 70191 Stuttgart, Germany

P +49 (0) 711 89 36 - 223

F +49 (0) 711 89 36 - 100

hossein.rajaei@smns-bw.de

www.naturkundemuseum-bw.de


Skrevet d. 11/1-2018

Martin Bjerg 5/11-2017 NEZ Dagsommerfugle
Selvfølgelig er den generelle overgræsning som følge af "naturpleje" kun en del af problemet med dagsommerfuglenes forsvinden, men det er så tydeligt, da områderne bliver ødelagt nærmest fra dag til dag. Jeg har her lokalt prøvet at snakke med kommunen, men det ikke så let at få ændret noget, før det er for sent, og det handler om alt fra tradition, manglende kompetencer i forhold til insekter hos kommunens folk, opnåelse af EU-tilskud og meget andet. Var fx ude på Spodsbjerg, som tidligere var en fin sommerfuglelokalitet, her forleden. 15 køer på 8 hektar, og sådan har det set ud i snart mange år. Ikke meget grønt over 5 cm. Og 15 køer er vel sådan cirka 12 for meget, mindst, hvis der skal plejes for dagsommerfugle. Har skrevet, men det er jo allerede for sent, da arealet i dag vel ikke holder meget andet end en phlaeas måske. Og mon ikke vi skulle bede om at få flyttet vores diskussion over i Forum :-)
Skrevet d. 5/11-2017

Thomas Mller 2/11-2017 NWZ Dagsommerfugle
Den beskrivelse, jeg havde modtaget om plejen/oppløjningen af Okkergul Pletvinges - Cinxias - levested ved Nykøbing Vesterlyng, viste sig ved selvsyn at være noget overdrevet. Heldigvis. Der er stadig store dele af arealet, der er nogenlunde urørt, så det kan godt være, at populationen på stedet overlever behandlingen. Bortset fra det mener jeg, at der ikke er basis for den helt store optimisme omkring perspektivet for denne og andre arters fortsatte eksistens i Odsherred-området. Områderne med den oprindelige lave og åbne urteflora, som denne og andre arter er afhængige af, bliver færre og færre. De, der ikke går tabt som følge af bebyggelse og andre indgreb, er i vidt omfang under forandring mod græs og buskads. Og plejen, der iværksættes nogle steder, er ofte for hårdhændet eller uhensigtsmæssig i forhold til sommerfuglene og deres ungdomsstadier. Det er som pest og kolera. I modsætning til planterne kan sommerfugles ungdomsstadier udryddes med et enkelt års uhensigtsmæssig pleje. Hvis det først er sket, og en sjælden arts sidste skanse i et område derved er gået tabt, er det for sent at snakke med dyreholderen om græsningstrykket bagefter.

Rørvighalvøen er et fuldstændigt forandret område i forhold til, hvordan det så ud for blot 30-40 år siden. Nogle arter, som var talrige eller i hvert fald stadig havde populationer så sent som i ADD-årene i 1990'erne ses i dag kun få steder eller er helt forsvundet. F.eks. Idas, Agestis, Amandus, Malvae og Virgaureae. Den eneste større positive udvikling, jeg kan få øje på, er udviklingen omkring Elleslettegård, hvis jorder er udlagt til naturområder med en pleje, der øjensynligt alene dikteres af ønsket om at skabe de bedst mulige forhold for planter og insekter. Og at man fra kommunens side er holdt op med at foretage slåning af visse naturarealer, sådan som man ellers var begyndt på det i de senere år. Derudover synes jeg, at det generelt ikke ser ret godt ud, må jeg desværre sige.
Skrevet d. 2/11-2017

Kenneth Jensen 1/11-2017 NEJ Dagsommerfugle
Overgræsning er et kæmpe problem i dansk naturforvaltning, men inden man anser alle nanturplejere for at være ignoranter i den henseende, så synes jeg også man skal sætte sig ind i hvilke rammer de arbejder under. Det er jo sjældent NST eller kommunen selv der har dyrene, så afgræsningen foregår som en forhandling med en dyreholder. Her kommer der noget tilskud ind over med en masse regler der ikke tilgodeser et lavt græsningstryk. Ydermere så vil en dyreholder meget meget ofte jo gerne have sine dyr til at vokse, og det sker med det friske græs - ergo der skal græsses i bund. Endelig så er der år hvor græsset virkelig gror meget som i år, som kan tåle et dyretryk, og så er der tørre somre, hvor det kan tale et andet dyretryk. Den fleksibilitet med at tage dyr fra og på er ikke let at forhandle hjem - hvor skal han så have dyr han tager af fx. I det hele taget er hele det spil med at finde gode dyreholdere der vil god insektvenlig naturpleje med de støtte regler der gælder på grænsen til en gotisk knude. Jeg oplever faktisk større og og større forståelse hos naturplejerne, men der er som sagt mange faktorer der arbejder imod. Ikke en klagesang fra min side af, men blot en uddybning af emnet overgræsning. Og ser man ikke hensigtsmæssig naturpleje derude, så kan jeg da opfordre til at kontakte relevante myndighed for at høre deres forklaring og få en god dialog om det kan gøres anderledes. Man lad være med at kalde dem "amatører" til en start...


Skrevet d. 1/11-2017

Thomas Mller 25/10-2017 NWZ Dagsommerfugle
Okkergul Pletvinge - melitaea cinxia er en lille solstrålehistorie midt i al elendigheden. (I øvrigt stor respekt for dit og Magnus' store arbejde med at eftersøge de sjældnere arter de senere år, Emil!) Det er fantastisk at se, at cinxia har haft et par store hyppighedsår i 2016 og 2017. Og at den efter alt at dømme har været i stand til at (gen-) erobre gamle eller nye levesteder. Nu har jeg ikke selv været så meget i felten de senere år, men jeg kan sige med stor sikkerhed, at cinxia var så godt som forsvundet fra hele Rørvig-halvøen fra ca. midten af 1990'erne og i mange år frem. Det eneste tilbageværende levested var mig og andre bekendt det omtalte areal ved Nykøbing Vesterlyng, som man nu har oppløjet. Det er muligt, at der har været andre gode bestande længere ude ad Odden også i disse år. Men ellers er det sandsynligt, at det omtalte areal har været et af artens sidste strongholds, som den så har formået at brede sig tilbage fra. Dette skal ses i sammenhæng med, at cinxia i 1960'erne var en af Rørvig-områdets hyppigste sommerfugle overhovedet, og at man så den i stort antal næsten alle vegne, hvor der var åbne arealer. Og dens sorte larver så man også alle vegne senere på året. Den forsvandt så i takt med at de åbne arealer blev bebygget eller groede til i krat og skov. Det kunne være interessant at vide, hvad der er årsag til dens tilbagekomst, og om det er en midlertidig opblomstring eller en mere holdbar ditto.
Skrevet d. 25/10-2017

Emil Bjerregrd 23/10-2017 Dagsommerfugle
...og ellers helt enig i ált for meget mislykket naturpleje. Thomas historie er et tydeligt bevis på dårlig kommunikation. Et af de største problemer jeg generelt irriteres over, i forhold til naturplejen herovre, er det ofte for høje græsningstryk. Det kan dog altid være en god idé og sørge for at tage kontakt til de ansvarlige, og være lidt insisterende. Senest, er det for undertegnede og andre entomologer, endelig lykkedes (efter flere år) at få en god aftale i hus, i forbindelse med Engperlemorsommerfugl i Stenholts Indelukke.
Skrevet d. 23/10-2017

Emil Bjerregrd 23/10-2017 Dagsommerfugle
Aaaaaargh! Nu bliver folk altså simpelthen nødt til at tjekke op på diverse fund (i dette tilfælde af Okkergul Pletvinge i Nykøbing-Rørvig området), inden de udtaler sig! Cinxia har mange bestande i området, og jeg har også selv fundet den på nye lokaliteter de senere år.

I foråret claimede en observatør at have genfundet Pyrgus malvae på Disbjerg, i forbindelse med hans i øvrigt helt korrekte nyfund af Pyrgus armoricanus på lokaliteten. Det havde dog været rart hvis vedkommende havde tjekket op på at Pyrgus malvae allerede var genfundet på lokaliteten tidligere på året af andre. Kald mig bare tøsefornærmet :)
Skrevet d. 23/10-2017

Thomas Mller 23/10-2017 NWZ Dagsommerfugle
Jeg bliver efterhånden ikke længere overrasket - blot tiltagende opgivende overfor den uforstand, jeg møder i 'naturplejen'. Senest har jeg fra lokal kilde modtaget orientering om, at man på Okkergul Pletvinges sidste tilbageværende levested i Nykøbing-Rørvig-området har foretaget bekæmpelse af Rynkerose m.m. ved dels at afbrænde og dels at oppløje hele lokaliteten. Den var i forvejen ikke længere talrig, men den var der. Nu er den med garanti væk også der. Man kan så på basis af dens gode år på Sjællands Odde sidste sommer håbe, at den kan brede sig tilbage. Men jeg kan gudhjælpemig ikke forstå, at der sidder biologer og beslutter den slags. Hvornår begynder man at tage insekter alvorligt og tage hensyn til dem i naturplejeprojekter? Og hvordan kan det være, at der ikke er en database med alle de lokaliteter, der huser sjældne eller truede arter, som administratorer skal gå ind i forud for planlægning af sådanne plejeprojekter? Jeg græmmes..

Ps.: Glyphosat havde kunnet klare Rynkerosen effektivt og skånsomt. Men uha nej, det må vi ikke!
Skrevet d. 23/10-2017

Emil Bjerregrd 22/10-2017 Dagsommerfugle
Hej Svend,Tak for dit svar og selvfølgelig respekterer jeg det. Jeg ville blot lige høre dig, da det er min pligt, eftersom jeg er kontaktperson i EFU for Svalehale.Mvh. Emil
Skrevet d. 22/10-2017

Svend Kaaber 22/10-2017 SJ Dagsommerfugle
Kære Emil.

Der er gammelt latinsk ordsprog, der på dank sig, at ' den lever vel, som lever skjult'. Det gælder åbenbart også mht Svalehalen. Jeg kan henvise til Lars Andersens website 'danske natur, hvor begivenhederne med svalehale-larverne ved Gentofte sø foregik i fjor til stor forargelse hos ham. Dem ønsker jeg ikke skal gentage sig i det jyske, hvor jeg bor, hvorfor jeg ikke kan kommentere oplysningerne derfra nærmere her. Min kilde har jeg ubetinget tillid til, da jeg har kendt ham i mange år og været med på flere fælles ekskursioner, dengang jeg var ved godt helbred. Jeg håber, at du vil respektere dette svar.

Venligst Svend Kaaber
Skrevet d. 22/10-2017

Emil Bjerregrd 21/10-2017 Dagsommerfugle
Svend, du skriver to ting jeg ikke forstår:"Der er dog stadig sommerfugle tilbage i Danmark, men et stort spørgsmål er fortsat om de danske øer er blevet for naturfattige til, at vi kan få Svalehalen tilbage som ynglende der. Eksemplet fra Gentofte sø i 2016 synes desværre at afkræfte dette ønske på grund af de mange 'kiggere', der ødelagde artens ynglechancer der i fjor."

Hvordan har "kiggere" ødelagt artens ynglechancer? Jeg vælger at tage chancen, og gætter på du ikke har været på stedet, så hvordan vil du begrunde denne påstand?

"Til gengæld har arten i disse år fred for samlerne i Sydjylland og trives tilsyneladende godt flere steder der."

Hentyder du til at Svalehale yngler flere steder i den sydlige del af Jylland? Er det bestande du selv har fundet, eller er det noget man ikke må høre om?...

Mvh. Emil
Skrevet d. 21/10-2017

Svend Kaaber 21/10-2017 SJ Dagsommerfugle
Aarhus V, 21-102017.

I forlængelse af Steens indlæg om insektnedgangen i de vesttyske nationalparker kan jeg oplyse, at jeg læst rapporten selv, som en god botanikerven har downloadet il mig. Analyse metoden har været meget enkel, nemlig Malaise-telte, som primært bruges af flueforskere, og som er nævnt i den fine ''fluefælden'', som mange sikkert har læst. Den kraftige nedgang i den tyske rapport skyldes ,

at de undersøgte områder alle er omgivet af konventionelt drevet landbrugsjord, hvor pesticidniveauet har udryddet alle skadedyr, som derved ikke længere kan trække ind over de fredede arealer. I min egen bog om Nationalpark Mols bjerge fra 2012, som næppe mange har læst, har jeg på det kvalitative plan ikke kunnet registrere en tilsvarende bestandsnedgang, nok fordi de undersøgte arealer er så store og sammenhængende og har været holdt fri af den moderne landbrugsdrift siden 1965.For de få samlere på øerne har rapporten stor relevans og kan forklare, hvorfor man i Lep. For. stort set kun rapporterer fra Melby overdrev. Der er dog stadig sommerfugle tilbage i Danmark, men et stort spørgsmål er fortsat om de danske øer er blevet for naturfattige til, at vi kan få Svalehalen tilbage som ynglende der. Eksemplet fra Gentofte sø i 2016 synes desværre at afkræfte dette ønske på grund af de mange 'kiggere', der ødelagde artens ynglechancer der i fjor. Til gengæld har arten i disse år fred for samlerne i Sydjylland og trives tilsyneladende godt flere steder der. Venlig hilsen fra Svend Kaaber
Skrevet d. 21/10-2017

Steen Bork Christensen 21/10-2017 Dagsommerfugle
Uhyggelig læsning i dagens Information: Insektdød i Tyskland varsler et ´økologisk Armageddon´.

Tre fjerdedele af de flyvende insekter i Tysklands naturområder er forsvundet over de sidste 25 år. Det kan få alvorlige konsekvenser for alt liv på jorden, advarer forskere.

I artiklen står der bl.a.: "Forskningsprojektet, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Plos One, bygger på arbejde udført af adskillige amatørentomologer over hele Tyskland, som begyndte at anvende standardiserede indsamlingsmetoder i 1989. Særlige telte blev brugt til at fange flere end 1.500 eksemplarer af alle former for flyvende insekter i 63 forskellige naturreservater. Da den samlede vægt af insekterne i hver prøve blev målt, viste den et forbløffende stort fald. Det årlige gennemsnit faldt med 76 procent over den 27 år lange periode, men faldet var endnu større - 82 procent - om sommeren, hvor antallet af insekter når deres højeste."
Skrevet d. 21/10-2017

Carsten Hviid 15/10-2017 WJ Dagsommerfugle
Skallingen/Ho

15-16/10-2017

En Chrysodeixis chalcites

En Spodoptera cilium. Ny dansker.


Skrevet d. 17/10-2017

Klaus Hermansen 13/10-2017 Dagsommerfugle
En eftermiddagspause fra arbejde gav følgende i Krageskoven ved Køge:

1 io, 4 c-album, 2 atalanta og 1 rapae flyvende rundt i blomstrende mark. Langs skovvejen i den sydlige del af skoven fløj en rhamni-hun rundt.


Skrevet d. 13/10-2017

Martin Bjerg 8/10-2017 NEZ Dagsommerfugle
En lille rundtur på Halsnæs gav phlaeas, atalanta og megera samt lidt innotata-larver ved Sølager, atalanta, phlaeas og betulae ved Hundested, samt 15 antiqua-, 9 innotata-, 4 contigua- og et dusin måske w-latinumlarver på Melby.
Skrevet d. 8/10-2017

Christian Videnkjr 27/9-2017 NWZ Dagsommerfugle
Kære SvendI Bugbase er der ikke angivet observationer fra Røsnæs. Det nærmeste er fra Lille Vrøj nord for Saltbæk Vig (2006), der ligger ca. 12 km øst for Ulstrup. Du kan få et geografisk overblik over de observationer, der ligger i Bugbase under menuen "Dagsommerfugle", hvor du vælger Guldhale. Her kan du se, at hele kystområdet fra Kalundborg til Korsør mangler observationer, så prøv at eftersøg Guldhale i dette område. Den er der ganske givet, men som en klog mand engang har sagt; sommerfuglene er jo kun der hvor observatørerne kommer ;-)
Skrevet d. 27/9-2017

Svend Rastrup Andersen 25/9-2017 NWZ Dagsommerfugle
Har observeret 3-4 Guldhale på Røsnæs v. Kongstrups klinter, i et gammelt krat med høje mirabeltræer og slåenbuske. Endnu et eksemplar fløj over grusvejen på vej til stedet og forsvandt i et mirabelkrat. Observationerne skete i dag mellem 12 og 13, da solen og varmen brød frem. En halv time senere var det overstået. Når man ser på DDA 2.0 og Fugle og Natur er der langt til andre observationer. Findes der andre observationer fra Røsnæs af Guldhale - eller er det første gang?
Skrevet d. 25/9-2017

Jrgen Krogh 17/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
I Gurre nær Helsingør så jeg atalanta, brassicae samt et par rhamni. Med de enorme mængder af atalanta i år er der da i det mindste håb om at kunne se dagsommerfugle langt hen på efteråret!
Skrevet d. 17/9-2017

Thomas Mller 17/9-2017 NWZ Dagsommerfugle
På sommerfuglebusken i Rørvig var der en io, en atalanta og en c-album.

Martin m.fl.: Skulle vi ikke snart forsøge at slå til lyd for at man ikke fører denne nærmest altomfattende krig mod insekterne? (Intet under at der er mindre end 80% tilbage i forhold til tidligere..) Landbruget, trafikken, kvælstofnedfald og urbanisering er, hvad det er. Men vi behøvede jo ikke at gå efter at ødelægge de sidste små biotoper for sommerfugle og andre insekter ved hjælp af meningsløse slåninger? Jeg mener, at vi burde få DN m.fl. til at gå ind i en kampagne for at lade være med at bekrige naturen i vore næromgivelser. Og på industriområder og alle mulige andre steder, hvor man meningsløst slår naturen til golde græsplæner.
Skrevet d. 17/9-2017

Martin Bjerg 16/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
Var lige ude i klitterne langs Liseleje Plantage. Fandt en enkelt argentea-larve mere. Naturstyrelsen "udryddelseskampagne" mod rynket rose, har for andet år i træk resulteret i at store dele af klitterne fra Liseleje og østpå forbi Melby Overdrev er pløjet op. Det jo både godt og skidt. På lokaliteten for argentea ude ved Amager Huse har både den private og kommunale græsslåer været på spil, så bynkerabbatten nu er ret bynkeløs. Svært sted at være argentea.
Skrevet d. 17/9-2017

Martin Bjerg 9/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
Var lige en tur ude på Melby Overdrev mellem regnbygerne. Gav to phlaeas, en lathonia, 1 cardui, et par rapae og lidt Cucullia-larver; tre argentea og en absinthii.
Skrevet d. 9/9-2017

Thomas Mller 4/9-2017 NWZ Dagsommerfugle
Mange atalanta på lufthavnsområdet i de forløbne dage.

Ellers vil jeg blot sige, at jeg nu langt om længe har bekvemmet mig til at finde ud af at logge ind og kigge i bugbase. Der er heldigvis registreret en hel del fund af idas, argus, amandus og andre gode arter i Korevle-området i årene efter afgræsningens opstart. De skal blot søges under de respektive 'Lyng'er': Gudmindrup, Ellinge, Højby osv. Men tendensen synes nedadgående, og langt de fleste fund er gjort nord for og udenfor fold-området, og der er, så vidt jeg kan se, ikke noteret fund af Zygaena viciae i 2016 eller -17.. Men bortset fra det er bugbase jo super!

Tak for svar, Martin. Godt at høre at jeg ikke er alene med min frustration. Men du har nok ret i, at vi skal lave en tråd om det ;)
Skrevet d. 4/9-2017

Steffen Johansen 3/9-2017 NEZ Dagsommerfugle
Græse Bakkeby. Formiddag på gyldenris ved slåenhegn,1 stor flot hun guldhale (betulae).
Skrevet d. 3/9-2017

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste