Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Per Stadel Nielsen 11/1-2018 Meddelelse
Hej alle,

Så kan programmet for det kommende Entomologisk Årsmøde 2018 læses på vores hjemmeside, og der er en tilmeldingsformular, som du kan tilmelde dig med.

Mødet holdes i Avedøre i den sydlige del af København, tæt på motorvej og med gode parkeringsmuligheder uden problemer.

http://www.lepidoptera.dk/arsmoede


Hilsen

Bestyrelsen
Skrevet d. 11/1-2018

Peder Skou 10/10-2017 F Meddelelse
Hej Jan.

Jeg har modtaget lup-brillen, men har ikke lige nu noget at præparere. Jeg kører dog inden længe syd på efter målere, så måske jeg undervejs kan få nogle erfaringer med luppen og jeg skal se om jeg kan huske at skrive noget om erfaringerne når jeg er retur i November. Jeg har i mange år haft en brillelup til at sætte på de læsebriller som jeg bruger når jeg præparerer mine målere. Sådan en koster i dag +500 kr. hos en optikker. Derfor tænkte jeg at flere forstørrelser for langt mindre var interessant. Med forsendelse kom det til at koste en anelse over 200 kr. I min tidligere omtale af luppen skrev jeg at den havde indbygget LEP-lys (hvad hjertet er fuldt af osv.)men så godt er det trods alt ikke for det er almindeligt LED-lys. :-)
Skrevet d. 10/10-2017

Jan F. Rasmussen 9/10-2017 Meddelelse
Hej Peder: Kunne du ikke lave en lille anmeldelse, når du har prøvet din lup-brille?
Skrevet d. 9/10-2017

Peder Skou 5/10-2017 F Meddelelse
Med den gennemsnitsalder, som danske sommerfugleinteresserede efterhånden har, var der måske nogen der kunne have brug for en brillelup når der skal præpareres dag- og natdyr. Frimærkehandlen NORDFRIM har en brillelup med LEP lys og tre forskellige forstørrelser til 170 kr. Se her: http://www.nordfrim.dk/lup-brille-med-led-lysJeg
har bestilt en.Mange hilsner

Peder SKou


Skrevet d. 5/10-2017

Erik Steen Larsen 20/9-2017 Meddelelse
HUSK: European Moth Nights løber af stablen i dagene 21.-25. september.

Har I mulighed, så tag ud en aften og luft rødvinssnorene eller den gamle generator.

Alle fund meldt i bugbase indgår automatisk i det danske bidrag.
Skrevet d. 20/9-2017

Jrgen Verner Hansen 17/8-2017 SZ Meddelelse
Hvor er det trist, at en samling som Flemming Naabyes måske bliver hjemløs og går til grunde.

Kunne de entomologiske foreninger ikke gå sammen om at oprette et lille sommerfuglemuseum, måske i samarbejde med en rigmand iblandt os, der har plads, måske på en herregård eller lignende. På Egeskov er der jo plads til et veteranbilmuseum.

Jeg giver gerne en skærv årligt til driften. Der kunne arrangeres skiftende udstillinger fra samlingerne med oplysninger om alt muligt - og tingenes tilstand.

P.S. Webmaster kan flytte dette til Forum, hvis det ikke hører hjemme her, eller slette det, hvis det ikke hører hjemme nogen steder.


Skrevet d. 17/8-2017

Flemming Naabye 16/8-2017 Meddelelse
Efter 30 år skal jeg - med vemod - flytte fra Amstrup, og i min nye bolig er der ikke plads til min sommerfuglesamling!!

Jeg er bekendt med, at Zoologisk Museum p.t. ikke er interesseret i at modtage flere samlinger, og Naturhistorisk Museum i Aarhus har jeg fravalgt. Til dem formidlede jeg for år tilbage Erik Standbæks samling, og aftalen var, at kasserne skulle tømmes, sælges på auktion i Aarhus Entomologklub og familien skulle have provenuet. Jeg ved ikke om kasserne er blevet tømt, men familien har ikke set en krone. Det vil jeg ikke byde min familie.

Jeg søger derfor en køber til mit skab (specialfremstillet 3-fløjet egetræskab 127 x 56 x 181 cm) med 65 insektkasser (65 x 45 x 6 cm - topkvalitet, fremstillet af viceinspektør S.Johs. Larsen i Odense).

Sommerfuglene - ca. 10.000 macros fordelt på 907 arter, samlet gennem 65 år kan medfølge efter nærmere aftale. Jeg har en database med artsnavn, findested, UTM-kvadrat, fangstdato, fangstmåde og finder.

Er du interesseret i flere oplysninger (fotos o.s.v.) så kontakt mig på f.naabye@mail.tele.dk
Skrevet d. 16/8-2017

Knud Bech 13/8-2017 Meddelelse
HURRA

Så er 1 million indtastninger passeret i Bugbase. TAK for alle indtastningerne og fortsæt bare.
Skrevet d. 13/8-2017

Kjeld Mathiasen 17/7-2017 Meddelelse
Har fundet masser af Blodpletlarver på Engbrandbægerplanter i en have i Sig by

ved Varde.
Skrevet d. 17/7-2017

Maiken 11/7-2017 Meddelelse
5 smukke blodplet larver i indkørslen. Vendsyssel . Ville gerne vedhæfte billede.
Skrevet d. 11/7-2017

Klaus Hermansen 28/5-2017 Meddelelse
Den bredpande jeg har fået sendt er 100 % sikker armoricanus - der er meget, der tyder på, at armoricanus breder sig i DK, som det kendes fra Sverige, i disse år. En del af den svenske konklusion er, at det måske skyldes klimaændringer, men naturpleje er bestemt også vigtig (tilpas græsning uden det totalt nedgræsses).Så stort tillykke med Diesebjerg-armoricanus! :-)
Skrevet d. 28/5-2017

Steen Bork Christensen 8/5-2017 EJ Meddelelse
Hvidding Krat lørdag den 6. maj

I det lune og solrige vejr registrerede jeg fra kl. 8.00 - 13.00 følgende arter: D. subpurpurella (i uhyre mængder), H. sericiella, N. swammerdamella, I. pectinea, E. tetraquetrana, P. argyrana, A. cardamines, G. rhamni, I. io, A. levana, A. notha (meget enkeltvis).
Skrevet d. 8/5-2017

Per Stadel Nielsen 15/3-2017 LFM Meddelelse
Nyt, stort naturområde på Danmarks sydspids
Skoven ved Bøtø på det sydlige Falster skal være levested for flere af de sjældne arter i den danske natur. Et storstilet projekt til 15 mio. kr. skal omdanne 150 ha mørke granbevoksninger til lyse skove med åbne sletter, der afgræsses af kvæg og vildheste.
Det er bl.a. havørn, rødtoppet fuglekonge, sortstrubet bynkefugl, ni arter af flagermus og sommerfugle som f.eks. sort ildfugl, der skal have bedre levesteder.
se mere her http://ddnf.dk/2017/03/nyt-stort-naturomraade-paa-danmarks-sydspids/
Skrevet d. 15/3-2017

Svend Kaaber 2/3-2017 Meddelelse
Berigtigelse af tidligere meddelelse.

For et par dage siden oplyste jeg om et par oversete ældre fund af dværgmåleren

Eupihecia selinata. Efter et besøg af Steen Bork Christensen, hvor deres identitet blev diskuteret, må der være tale om tre atypiske trisignaria, da de alle mangler den lyse bølgelinje foran forvingens mellemfelt, som synes at være det bedste kendetegn overfor trisignaria, et kendetegn som Fibiger& Svendsen også nævner. Forhåbentlig vil andre have held med at finde denne oversete danske art på nye findesteder. Venlig hilsen Svend Kaaber
Skrevet d. 2/3-2017

webmaster 8/2-2017 Meddelelse
Det endelige program for Entomologisk Årsmøde foreligger nu.
Du finder alle oplysninger om tilmelding, program, priser etc. på
Aarhus Entomologklubs hjemmeside.

Bemærk tilmelding senest torsdag 2. marts 2017


Skrevet d. 8/2-2017

Svend Kaaber 18/12-2016 EJ Meddelelse
Aarhus V,18.DECEMBER 2016

Selv om det er tåget og udbredt nattefrost for tiden, bliver dagpåfugleøjerne fortsat lokket ud af deres vinterkvarter til en lille flyvetur, inden de atter søger vinterskjul. Forhåbentlig bliver det snart koldt nok til at arten går i rigtigt vinterhi. Frostmålerne dvs. brumata flyver fortsat i skumringen og bliver nok ved i den kommende uge. Med ønsket om en god jul fra Svend Kaaber
Skrevet d. 18/12-2016

Sune R. Hansen 28/11-2016 Meddelelse
Større samling af fugle- og naturbøger sælges. Se linkhttp://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?MessageID=1650869&ForumID=17


Skrevet d. 28/11-2016

Sune R. Hansen 27/11-2016 Meddelelse
Større samling af sommerfugle- og insektbøger sælges. Se link:http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?MessageID=1648395&ForumID=17


Skrevet d. 27/11-2016

Svend Kaaber 1/10-2016 Meddelelse
Vedr. Acherontia atropos-larvens foderplanter.

Det viste billede fra Amager viser tydeligt en larve på en ligustergren, men fortæller ikke, om larven forsætligt er blevet anbragt på grenen, for måske at lette fotograferingen. Arten lever udover af kartofler også af andre plantearter som Bukketorn, og hos STRØM (1891) angives den også fundet på liguster af den dengang kendte samler Dohlmann. Så den luftede skepsis her på hjemmesiden er vel mest udtryk for manglende viden blandt den nuværende generation af danske amatørentomologer om artens biologi.Den er der fortsat brug for! Venlig hilsen Svend Kaaber


Skrevet d. 1/10-2016

Bjarne Skule 2/9-2016 Meddelelse
Vedr. Guldsmede, der trækker

Hvis I har bedre forslag til, hvorfra der kan tiltrækkes informationer tilo glæde for vores schweiziske venner - så er der jo helt åbent for, at I sender beskeden videre.

Jeg er ikke, og jeg kommer det aldrig, på Facebook, så kære Lars, send endelig opfordringen videre, tak.

Mange hilsner

Bjarne


Skrevet d. 2/9-2016

Per Stadel Nielsen 13/6-2016 Meddelelse
Foreningen har modtaget nedenstående ønske om hjælp med et isotop-studie af europæiske sommerfugle:

For an isotope study I need butterfly samples from different European locations.

I was wondering if you could help me in order to obtain samples from Denmark of some or all the species listed below:

- Plebejus argus

- Polyommatus icarus

- Thymelicus sylvestris

- Hesperia comma

Any sample should be labelled with date, location (preferably GPS), collector, and ideally kept in a glassine stamp envelope. We would prefer fresh specimen from 2016, 5-10 animals per species (males, females equally fine). Samples including several species from the same location would be ideal.

The samples will be used for an isotope study on butterflies.

Any help would be highly welcome.

Kontakt Marco Thomas, Bern, Schweiz: marco.thoma@iee.unibe.ch
Skrevet d. 13/6-2016

Per Stadel Nielsen 3/6-2016 NEZ Meddelelse
Hej alle,

Foreningen
deltager i en bioblitz p den tidligere Flyvestation Vrlse lrdag den 18. juni kl. 10 til sndag den 19. juni kl. 10, hvor du er meget velkommen. Der vil blive set bde p dagsommerfugle og natsvrmere. Mdestedet er den store hangar i det nordstlige hjrne af omrdet, tt p naturcenteret.
Se billeder fra omrdet her

Hilsen bestyrelsen
Skrevet d. 3/6-2016

Klaus Hermansen 25/5-2016 Meddelelse
Hej Emil,Ja det er samme sammenhængende lokalitet, jeg har besøgt hvert år siden 1993. Det er gået op og ned, som vist både du og Magnus har konstateret de seneste år. De sidste år har det været en ekstremt individfattig bestand, men de er også flyttet rundt i området. Den har sikkert flere "små" steder (nicher) indenfor lokaliteten. Den har flyttet sig en del de år, jeg har besøgt stedet. For meget græsning/for lidt græsning har voldt bestanden problemer gennem årene.Bh

Klaus


Skrevet d. 25/5-2016

Klaus Hermansen 25/5-2016 Meddelelse
Hej Emil,Når du skriver Kongstrup Klint, er det så ikke nærmere bestemt Timeglas Klint? Det sidste sted så jeg den sidste år i pænt antal i forhold for 2-3 år siden; så her er armoricanus på vej frem igen!Bh

Klaus


Skrevet d. 25/5-2016

Jan Petersen 7/5-2016 Meddelelse
Hej!I april var jeg på en ferietur til solkysten og fik et par hunner af Harlekinsvalehalen Zerynthia rumina til at lægge æg på Aristolochia baetica. Jeg tog en bunke planter med hjem, men de er ikke begyndt at regenerere endnu, så jeg er ved at løbe tør for foderplante til ca 100 larver i L2/L3. Har snakket med botanisk have i KBH, men de har smidt deres ellers meget invasive Aristolochia clematitis planter ud da de renoverede deres bede og ydermere må de ikke give planter til almenheden....Derfor tænkte jeg at der måske er nogen i det Københavnske der har nogle skud og/eller pottede planter der kan hjælpe mig med at få forpuppet disse larver??? Vi kan evt finde ud af nogle pupper i bytte for lån af foderplante?Hvis du kan hjælpe, venligst kontakt mig på pbftc2003 at yahoo dot com eller en SMS til 0046 700375242, så kan jeg evt ringe op. På forhånd tak.Mvh,Jan Petersen

Malmö
Skrevet d. 7/5-2016

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste