Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Per Stadel Nielsen 14/9-2018 Meddelelse
Vi har modtaget nedenstående meddelelse, som hermed viderebringes:

Dear All,
If anyone is interested in helping to fund our research into the moths of Albania, or even have a new species of moth named after them, please take a look at our crowd-funding page that I have just this moment set up.
www.justgiving.com/crowdfunding/colin-plant?utm_term=Vn8EJDJqq
This remains "live" until January.
Even if you can't contribute yourself, I would appreciate it if you could e-mail this link to everyone you know with an interest in biodiversity research - every little helps. The various trips so far undertaken have all been funded from my own pocket - which is now showing signs of becoming empty!
Many thanks,
Colin
**************
Colin Plant Associates (UK)
Consultant Entomologists
14 West Road
Bishops Stortford
Hertfordshire
CM23 3QP
England
Skrevet d. 14/9-2018

Per Stadel Nielsen 29/8-2018 NEZ Meddelelse
Selvom det ikke er sommerfugle, så bringer vi alligevel denne besked:

Næsehornsbillelarver

Jeg har 3 spande med delvis omsat flis og måske lidt hestemøg i. Heri lever nogle smukke gule 4-5 cm lange larver, som jeg mener må være næsehornsbillelarver. Jeg vil gerne give dem bort hvis nogen vil passe dem og se dem blive til biller, måske et skoleprojekt. Kan jeres forening styre mig videre til en aftager?

Med venlig hilsen,

Frans Christensen, Absalonsvej 28, 3300 Frederiksværk.

Tlf. 30420325, Frans.christensen28@gmail.com
Skrevet d. 29/8-2018

Per Stadel Nielsen 31/7-2018 SJ Meddelelse

Bioblitz i Abkær Mose


Foreningen har netop modtaget nedenstående invitation:

Abkær Mose skal nu undersøges for naturindhold og Naturstyrelsen inviterer alle til at deltage.

Naturstyrelsen afholder en lille bioblitz i Abkær Mose sydvest for Haderslev lørdag den 11. august 2018 fra kl. 13.00 til ca. 16, hvor alle er velkomne til at deltage.

Arrangementet laves i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening og Haderslev Kommune.

En bioblitz er et arrangement, hvor man mødes for at undersøge, hvilke dyr og planter der lever i området. Det gør ikke noget, at man ikke er ekspert, da vi tager billeder af dyr og planter med vores mobiltelefoner og får dem bestemt af eksperter, som er med.

Det bliver spændende at finde ud af, hvad der gemmer sig i Naturstyrelsens del af den store mose, fordi den i forvejen er dårligt undersøgt. Området er svært fremkommeligt, vildt og vådt med krat, skov, åbne moseområder, gamle tørvegrave og hængesæk.

Jeg glæder mig meget til arrangementet, da Abkær Mose er et dejligt område, hvor kun få mennesker har været og fordi kendskab til dyrene og planterne i mosen er nødvendigt for at kunne lave god naturpleje, fortæller Skovfoged Martin Reimers.

Mødestedet er grusvejen ind til Langdyssevej 11, 6500 Vojens. Der parkeres i rabatten langs den asfalterede Langdyssevej. I mosen lever der hugorme, og der er vådt, så det er en god ide at tage gummistøvler på.

Yderligere oplysninger: Skovfoged Martin Reimers, tlf. 72 54 35 68, mail: mre@nst.dk.

Mødestedet og Naturstyrelsens areal kan ses her.

Hilsen bestyrelsen
Skrevet d. 31/7-2018

Per Stadel 23/7-2018 Meddelelse
Bent skrev:

Det er med en vis undren man konstaterer at Paphia er på rødlisten, medens man samtidig ser et utal af observationer, bl. a. Emil har jo observeret arten adskillige steder. Hvad sker der dog???

Da rødlistningen af dagsommerfuglene blev lavet for godt 10 år siden, havde paphia været i tilbagegang i en længere årrække, og da rødlistevurderingerne principielt kun ser på forandringerne indenfor de sidste 10 år, så fik paphia kategorien EN, truet. At arten så har haft et gevaldigt opsving i både udbredelse og hyppighed de følgende år, bør betyde, at den ikke længere skal have en truselskategori. Iøvrigt er rødlistekriterierne ret rigide, fx ser man ikke på, om en art har naturlige, langvarige fluktuationer, som måske paphia har. Noget af det samme gælde camilla. Se de gældende vurderinger, som er under opdatering, her Rødlisten.

Hilsen Per
Skrevet d. 23/7-2018

Bjarne Skule 20/4-2018 Meddelelse
Vi er som sommerfuglefolk mere end mange andre danskere bekymret for det faldende antal af insekter generelt og af sommerfugle specielt.

Der er forskere i gang med at tælle insekter:

de har brug for hjælpere

så se her:

http://insektmobilen.snm.ku.dk/Jeg
har meldt mig

vh
Skrevet d. 20/4-2018

Anders Beltoft 27/3-2018 WJ Meddelelse
Har lidt lamper til salg; 250 w. både klare- og hvide pærer, nye som gamle! Der medfølger modstand/spoler og fatninger. Yderligere 1 spændebrætkasse med 17 spændebrætter. Tlf. 3022-7446
Skrevet d. 27/3-2018

Per Stadel Nielsen 11/1-2018 Meddelelse
Hej alle,

Så kan programmet for det kommende Entomologisk Årsmøde 2018 læses på vores hjemmeside, og der er en tilmeldingsformular, som du kan tilmelde dig med.

Mødet holdes i Avedøre i den sydlige del af København, tæt på motorvej og med gode parkeringsmuligheder uden problemer.

http://www.lepidoptera.dk/arsmoede


Hilsen

Bestyrelsen
Skrevet d. 11/1-2018

Peder Skou 10/10-2017 F Meddelelse
Hej Jan.

Jeg har modtaget lup-brillen, men har ikke lige nu noget at præparere. Jeg kører dog inden længe syd på efter målere, så måske jeg undervejs kan få nogle erfaringer med luppen og jeg skal se om jeg kan huske at skrive noget om erfaringerne når jeg er retur i November. Jeg har i mange år haft en brillelup til at sætte på de læsebriller som jeg bruger når jeg præparerer mine målere. Sådan en koster i dag +500 kr. hos en optikker. Derfor tænkte jeg at flere forstørrelser for langt mindre var interessant. Med forsendelse kom det til at koste en anelse over 200 kr. I min tidligere omtale af luppen skrev jeg at den havde indbygget LEP-lys (hvad hjertet er fuldt af osv.)men så godt er det trods alt ikke for det er almindeligt LED-lys. :-)
Skrevet d. 10/10-2017

Jan F. Rasmussen 9/10-2017 Meddelelse
Hej Peder: Kunne du ikke lave en lille anmeldelse, når du har prøvet din lup-brille?
Skrevet d. 9/10-2017

Peder Skou 5/10-2017 F Meddelelse
Med den gennemsnitsalder, som danske sommerfugleinteresserede efterhånden har, var der måske nogen der kunne have brug for en brillelup når der skal præpareres dag- og natdyr. Frimærkehandlen NORDFRIM har en brillelup med LEP lys og tre forskellige forstørrelser til 170 kr. Se her: http://www.nordfrim.dk/lup-brille-med-led-lysJeg
har bestilt en.Mange hilsner

Peder SKou


Skrevet d. 5/10-2017

Erik Steen Larsen 20/9-2017 Meddelelse
HUSK: European Moth Nights løber af stablen i dagene 21.-25. september.

Har I mulighed, så tag ud en aften og luft rødvinssnorene eller den gamle generator.

Alle fund meldt i bugbase indgår automatisk i det danske bidrag.
Skrevet d. 20/9-2017

Jørgen Verner Hansen 17/8-2017 SZ Meddelelse
Hvor er det trist, at en samling som Flemming Naabyes måske bliver hjemløs og går til grunde.

Kunne de entomologiske foreninger ikke gå sammen om at oprette et lille sommerfuglemuseum, måske i samarbejde med en rigmand iblandt os, der har plads, måske på en herregård eller lignende. På Egeskov er der jo plads til et veteranbilmuseum.

Jeg giver gerne en skærv årligt til driften. Der kunne arrangeres skiftende udstillinger fra samlingerne med oplysninger om alt muligt - og tingenes tilstand.

P.S. Webmaster kan flytte dette til Forum, hvis det ikke hører hjemme her, eller slette det, hvis det ikke hører hjemme nogen steder.


Skrevet d. 17/8-2017

Flemming Naabye 16/8-2017 Meddelelse
Efter 30 år skal jeg - med vemod - flytte fra Amstrup, og i min nye bolig er der ikke plads til min sommerfuglesamling!!

Jeg er bekendt med, at Zoologisk Museum p.t. ikke er interesseret i at modtage flere samlinger, og Naturhistorisk Museum i Aarhus har jeg fravalgt. Til dem formidlede jeg for år tilbage Erik Standbæks samling, og aftalen var, at kasserne skulle tømmes, sælges på auktion i Aarhus Entomologklub og familien skulle have provenuet. Jeg ved ikke om kasserne er blevet tømt, men familien har ikke set en krone. Det vil jeg ikke byde min familie.

Jeg søger derfor en køber til mit skab (specialfremstillet 3-fløjet egetræskab 127 x 56 x 181 cm) med 65 insektkasser (65 x 45 x 6 cm - topkvalitet, fremstillet af viceinspektør S.Johs. Larsen i Odense).

Sommerfuglene - ca. 10.000 macros fordelt på 907 arter, samlet gennem 65 år kan medfølge efter nærmere aftale. Jeg har en database med artsnavn, findested, UTM-kvadrat, fangstdato, fangstmåde og finder.

Er du interesseret i flere oplysninger (fotos o.s.v.) så kontakt mig på f.naabye@mail.tele.dk
Skrevet d. 16/8-2017

Knud Bech 13/8-2017 Meddelelse
HURRA

Så er 1 million indtastninger passeret i Bugbase. TAK for alle indtastningerne og fortsæt bare.
Skrevet d. 13/8-2017

Kjeld Mathiasen 17/7-2017 Meddelelse
Har fundet masser af Blodpletlarver på Engbrandbægerplanter i en have i Sig by

ved Varde.
Skrevet d. 17/7-2017

Maiken 11/7-2017 Meddelelse
5 smukke blodplet larver i indkørslen. Vendsyssel . Ville gerne vedhæfte billede.
Skrevet d. 11/7-2017

Klaus Hermansen 28/5-2017 Meddelelse
Den bredpande jeg har fået sendt er 100 % sikker armoricanus - der er meget, der tyder på, at armoricanus breder sig i DK, som det kendes fra Sverige, i disse år. En del af den svenske konklusion er, at det måske skyldes klimaændringer, men naturpleje er bestemt også vigtig (tilpas græsning uden det totalt nedgræsses).Så stort tillykke med Diesebjerg-armoricanus! :-)
Skrevet d. 28/5-2017

Steen Bork Christensen 8/5-2017 EJ Meddelelse
Hvidding Krat lørdag den 6. maj

I det lune og solrige vejr registrerede jeg fra kl. 8.00 - 13.00 følgende arter: D. subpurpurella (i uhyre mængder), H. sericiella, N. swammerdamella, I. pectinea, E. tetraquetrana, P. argyrana, A. cardamines, G. rhamni, I. io, A. levana, A. notha (meget enkeltvis).
Skrevet d. 8/5-2017

Per Stadel Nielsen 15/3-2017 LFM Meddelelse
Nyt, stort naturområde på Danmarks sydspids
Skoven ved Bøtø på det sydlige Falster skal være levested for flere af de sjældne arter i den danske natur. Et storstilet projekt til 15 mio. kr. skal omdanne 150 ha mørke granbevoksninger til lyse skove med åbne sletter, der afgræsses af kvæg og vildheste.
Det er bl.a. havørn, rødtoppet fuglekonge, sortstrubet bynkefugl, ni arter af flagermus og sommerfugle som f.eks. sort ildfugl, der skal have bedre levesteder.
se mere her http://ddnf.dk/2017/03/nyt-stort-naturomraade-paa-danmarks-sydspids/
Skrevet d. 15/3-2017

Svend Kaaber 2/3-2017 Meddelelse
Berigtigelse af tidligere meddelelse.

For et par dage siden oplyste jeg om et par oversete ældre fund af dværgmåleren

Eupihecia selinata. Efter et besøg af Steen Bork Christensen, hvor deres identitet blev diskuteret, må der være tale om tre atypiske trisignaria, da de alle mangler den lyse bølgelinje foran forvingens mellemfelt, som synes at være det bedste kendetegn overfor trisignaria, et kendetegn som Fibiger& Svendsen også nævner. Forhåbentlig vil andre have held med at finde denne oversete danske art på nye findesteder. Venlig hilsen Svend Kaaber
Skrevet d. 2/3-2017

webmaster 8/2-2017 Meddelelse
Det endelige program for Entomologisk Årsmøde foreligger nu.
Du finder alle oplysninger om tilmelding, program, priser etc. på
Aarhus Entomologklubs hjemmeside.

Bemærk tilmelding senest torsdag 2. marts 2017


Skrevet d. 8/2-2017

Svend Kaaber 18/12-2016 EJ Meddelelse
Aarhus V,18.DECEMBER 2016

Selv om det er tåget og udbredt nattefrost for tiden, bliver dagpåfugleøjerne fortsat lokket ud af deres vinterkvarter til en lille flyvetur, inden de atter søger vinterskjul. Forhåbentlig bliver det snart koldt nok til at arten går i rigtigt vinterhi. Frostmålerne dvs. brumata flyver fortsat i skumringen og bliver nok ved i den kommende uge. Med ønsket om en god jul fra Svend Kaaber
Skrevet d. 18/12-2016

Sune R. Hansen 28/11-2016 Meddelelse
Større samling af fugle- og naturbøger sælges. Se linkhttp://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?MessageID=1650869&ForumID=17


Skrevet d. 28/11-2016

Sune R. Hansen 27/11-2016 Meddelelse
Større samling af sommerfugle- og insektbøger sælges. Se link:http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?MessageID=1648395&ForumID=17


Skrevet d. 27/11-2016

Svend Kaaber 1/10-2016 Meddelelse
Vedr. Acherontia atropos-larvens foderplanter.

Det viste billede fra Amager viser tydeligt en larve på en ligustergren, men fortæller ikke, om larven forsætligt er blevet anbragt på grenen, for måske at lette fotograferingen. Arten lever udover af kartofler også af andre plantearter som Bukketorn, og hos STRØM (1891) angives den også fundet på liguster af den dengang kendte samler Dohlmann. Så den luftede skepsis her på hjemmesiden er vel mest udtryk for manglende viden blandt den nuværende generation af danske amatørentomologer om artens biologi.Den er der fortsat brug for! Venlig hilsen Svend Kaaber


Skrevet d. 1/10-2016

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste