Let og renlig sukkerlokning


Af Bjarne Skule, Rødovrevej 230, 2.mh, 2610 Rødovre

  Med sukkerlokningens utrolige udbredelse i disse år efter introduktionen af snore vædet med en opløsning af sukker i rødvin er fangsterne blevet meget forbedret, men vores sukkerlokningsaftener er blevet meget mere klistrede, da snorene jo skal håndteres både ved ophængning og nedtagning. Selvfølgelig skal snorene være fugtige af vinblandingen, men de skal heller ikke dryppe, når de skal hænges ud ved solnedgang, og naturligvis er det også en fordel for samlerne, at snorene ikke driver af den klistrede lokning.

De første snore skulle i brug
Der har været flere bud på, hvordan problemet med dryppende snore skulle klares. Først lå alle snorene blot i spanden fuld af lokning, spanden blev taget i hånden og hver snor blev taget op og strøget af mellem to fingre for overskydende lokning, hvorpå snoren blev hængt op på fx en gren. Dels var det tungt at slæbe spanden med væske og snore, og dels var det et frygteligt griseri - og ophængningen tog meget lang tid! Senere var vi mange, der gik over til et to-spandssystem, hvor vi enten hjemmefra eller ude på lokaliteten hældte lokningen fra spanden med snorene over den anden spand. Snorene havde så mulighed for at dryppe af inden ophængningen. Fordelene var iøjenfaldende: Spanden blev lettere, snorene mindre våde og ophængningstiden var forkortet væsentligt! De nederste snore lå dog stadig i væske, nemlig den væske, der var drevet ned fra de ovenpå liggende snore. Snore i bundter
Mellemløsningen lå i, at snorene, der var pænt tilpassede til næsten samme længde, blev holdt i bundter, der let lod sig fiske op af lokningen, hvorefter de med lidt øvelse og forsigtighed simpelthen kunne vrides over spanden, der opsamlede den overskydende lokning. Det er meget praktisk, at man kan holde op mod 200 snore i et eller to bundter i én hånd, hvorfra man med den anden hånd tager en snor af gangen og hænger den op. Spanden skal slet ikke med rundt på ophængnings- og nedtagningsrunderne, så ophængningstiden for 200 snore kan komme ned på under en halv time, selvfølgelig afhængigt af terræn og afstand mellem snorene.

Den ultimative sukkerlokningsspand
Selv har jeg siden syslet med muligheden for en dobbeltbundet spand! Først tænkte jeg på at have to af de gængse 10 liter spande inde i hinanden, men det ville naturligvis ikke blive tæt nok. Princippet skulle jo være, at lokningen kunne ligge under en perforeret bund. Hjemme skulle spanden vendes rundt på hovedet, så væsken kom rundt til alle snorene over dobbeltbunden, for så atter at løbe tilbage under dobbeltbunden, så snorene kunne dryppe af i ro og mag på turen ud til lokaliteten. Jeg overvejede metalgitre på fødder, men ville snorene utvivlsomt hænge fast i et sådant.
Løsningen viste sig at være simpel. Jeg fandt en 6-literspand fra opvaskemiddel til maskinopvask. Den passede ned i 10-literspanden således, at den ca. 6 cm over bunden kilede sig fast ved lågranden. Jeg skar 6-literspanden af i denne højde under låget, udstansede en masse ca. 8 mm huller i låget med en huggepibe og satte spandkant med låg ned i min sukkerlokningspand. Det fungerer perfekt. Der er plads til ca. 1,5 liter lokning under bunden og der er lige plads til 200 snore over dobbeltbunden. Og så har jeg adopteret systemet med snorene i bundter, det er utroligt nemt at håndtere, og meget renligt!

Fig. 1. En 10 l sukkerlokningsspand med gennemhullet indsats kan let rumme 200 snore. (Foto: B. Skule)
Fig. 2. Sukkerlokning med snore mættet med en rødvin-sukkerblanding giver ofte et imponerende resultat. (Foto: B. Skule)