Udenlandske sommerfugleobservationer

Foreningens startsideDanske rapporter

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt/amt/landskab Obs. type
Jørgen Strabo 29/6-2021 Småland Dagsommerfugle
Backebo, Småland

Var på en smuk tur med min søn Jacob til Algunnan området.

4 friskklækkede Xanthomelas (østlig takvinge), det virker som om, at arten er blevet meget udbredt i det sydlige Sverige de seneste år.

5 Limenitis populi (poppelsommerfugl), hvor vi havde lejlighed til at følge en stor hun ganske tæt på.
Skrevet d. 1/7-2021

Emil Bjerregård 24/7-2020 Frankrig Dagsommerfugle
Rapport for d. 23/7 & 24/7: Frankrig

23/7: Massif Central, Ardèche & Haute-Loire

Målet denne dag var at finde Erebia ottomana tardenota (Ottomanarandøje) i Centralmassivet. Erebia ottomana er jo ellers i Europa hovedsageligt et Balkan-dyr, så det ville være sjovt at finde arten her ved sin isolerede forekomst i Centralmassivet.

Startede tidligt ved Gerbier de Jonc (1420 m), som et kendt område for arten. Det var intet problem at finde ottomana tardenota - det lykkedes inden for ret kort tid at finde ca. 20 dyr. Dertil sås lidt Aporia crataegi (Sortåret Hvidvinge), Plebejus argus (Argusbåfugl), Melanargia galathea (Galathea), Hipparchia fagi (Fagirandøje), Erebia meolans (Meolansrandøje), Speyeria aglaja (Markperlemorsommerfugl), Melitaea phoebe (Phoebepletvinge) m.v.

Var egentlig ganske fint tilfreds med dagens resultater af Erebia ottomana tardenota, men det gik alligevel videre mod nord til grænsen mellem Haute-Loire og Ardèche for at aflægge Mont Mézenc (1700 m) et besøg. Lige nu er det lidt sent på flyvetiden for ottomana, så lidt klogt at komme længere op i højden. Umiddelbart blev det kun til et par enkelte ottomana ved Mont Mézenc, men til gengæld blev det til mange andre fine arter som Aporia crataegi, Lycaena hippothoe (Violetrandet Ildfugl), Lycaena virgaureae (Dukatsommerfugl), Speyeria aglaja, Fabriciana niobe (Klitperlemorsommerfugl), Brenthis ino (Engperlemorsommerfugl), Boloria titania cypris (Titaniaperlemorsommerfugl), Melitaea diamina (Mørk Pletvinge), Melitaea parthenoides (Parthenoidespletvinge), Melitaea athalia (Brun Pletvinge), Melanargia galathea, Erebia ligea (Skovbjergrandøje), Erebia meolans stygne og Coenonympha arcania (Perlemorrandøje). Men så lykkedes det på vestsiden af skoven der grænser op til Mont Mézanc i 1545 m at finde en stor ottomana-forekomst. I alt +25 eksemplarer blev hurtigt spottet.

Herefter gjadt en en god vejkant ved Prévenchères (1300 m). Her fløj mange fine arter. Det blev til Lycaena virgaureae, Speyeria aglaja, Melitaea didyma meridionalis (Rød Pletvinge), Brenthis ino, Melitaea athalia, Melanargia galathea, Coenonympha arcania, Erebia meolans stygne og Erebia ligea.

En anden vejkant lidt nord for ved Le Villard (1315 m) gav Colias crocea (Orange Høsommerfugl), Speyeria aglaja og Melanargia galathea.

Dagens sidste vejkants-tjek i Centralmassivet ved Vallée de l'Ance (1200 m) gav Phengaris arion (Sortplettet Blåfugl), Lycaena virgaureae, Speyeria aglaja, Melanargia galathea, Erebia euryale, Erebia ligea og Hesperia comma (Kommabredpande).

Dertil kan også nævnes lidt bilobs (også i Centralmassivet) henover dagen af Iphiclides podalirius (Sydeuropæisk Svalehale) og Papilio machaon (Svalehale).

24/7: Massif Central, Puy de Dôme

Håbet var at finde fabeldyret Coenonympha gardetta lecerfi. Denne underart af randøjen Coenonympha gardetta findes udelukkende i Monts du Forez i hele verden, hvor den flyver på nogle få lokaliteter mellem 1200 og 1600 m. Og den er bestemt ikke let at finde. I hvert fald ingen danskere i historien har nogensinde fundet dette superdyr - ingen. Jeg er ikke engang sikker på at top-top WP-twitchere som f.eks. Van Der Poorten og Willy De Prins har den? Der er generelt ret få tilgængelige oplysninger på den.

I første omgang blev arten forsøgt eftersøgt ved Col des Supeyres (1400 m). Det lykkedes desværre ikke at finde lecerfi trods en god indsats. Flyvetiden blev ikke ramt optimalt her i 1400 m, en uge før havde været bedre. Kun lidt aglaja, hippothoe, idas og galathea fløj her.

Valget faldt derfor på at køre længere mod nord til Col de Béal. Her kan man komme op til ca. 1530 m, og håbet var at de 130 meter ville betyde ca. en uges forsinket flyvetid heroppe, således at lecerfi stadig var på vingerne hér.

Så fra foden af Col de Béal gik det bare op. Fortsatte op - og óp, og óp og óp. Jo længere op, jo mere forsinket flyvetid. Her fløj en del fine dyr, men ikke noget vildt.

Men lige pludselig oppe omkring toppen var der et dyr der fik min puls op... "Faaandme!", nåede jeg at råbe ud over Col de Béal. Lecerfi! En slidt hun, som i øvrigt var den eneste det lykkedes at finde denne dag, men en stor oplevelse at finde dette drømmedyr.

Af andre fine dyr på Col de Béal blev det til Papilio machaon (Svalehale), Lycaena hippothoe (Violetrandet Ildfugl), Lycaena virgaureae (Dukatsommerfugl), Speyeria aglaja (Markperlemorsommerfugl), Boloria euphrosyne (Rødlig Perlemorsommerfugl), Melitaea athalia (Brun Pletvinge), Melitaea parthenoides, Erebia euryale og Erebia medusa.

En god vejkant vest for Col de Béal (1370 m) gav Lycaena virgaureae (Dukatsommerfugl), Speyeria aglaja (Markperlemorsommerfugl), Brenthis daphne, Boloria selene (Brunlig Perlemorsommerfugl), Melitaea parthenoides, Melanargia galathea (Galathea), Erebia euryale, Erebia aethiops m.fl. Fin afslutning på en supergod dag igen.

Next target i morgen bliver superdyret Erebia sudetica liorana, også her i Centralmassivet. Det kan kun blive godt.
Skrevet d. 24/7-2020

Emil Bjerregård 18/6-2020 Sverige Dagsommerfugle
17/6: Västmanland

Elendigt vejr denne dag (for en gangs skyld!), så denne dag stod bare på et relativt kort ophold ved Gammelby slåtteräng, Virsbo. Det var grå-og regnvejr, så der fløj absolut intet, så kunne kun gå og finde nogle få dyr siddende i vegetationen. Det blev til 1 Carterocephalus silvicola (Sortplettet Bredpande), 1 Melitaea athalia (Brun Pletvinge) og 1 Euphydryas aurinia (Hedepletvinge).

18/6: Västmanland

Heldagseftersøgning efter Melitaea britomartis (Ærenprispletvinge) i Västmanland. Siden 2000 har arten kun været kendt fra 4 områder i Sverige. Dels en bestand i Stockholm Län som forsvandt i 2001, i Östergötland ved Ödeshög hvor arten blev grundigt undersøgt af Marcus Franzen i 2002, men forsvandt herfra i 2004, samt til sidst nogle få lokaliteter i Småland, hvor arten ikke er set siden 2018 og her i Västmanland hvor britomartis ikke er fundet siden 2017. Der blev ingen fund gjort i Sverige i 2019, hvorfor man frygter den er forsvundet. Så sent som i 1980'erne fandtes arten på et hav af lokaliteter fra det sydlige Småland og hele vejen op gennem det østlige Sverige til Hälsingland.

Trods intens eftersøgning lykkedes det ikke at se så meget som skyggen af bare én enkelt britomartis på lokaliteten hvor den endnu fløj for bare 3 år siden! Af øvrige observationer blev det til: Pyrgus malvae (Spættet Bredpande) 2, Colias palaeno (Mosehøsommerfugl) 3, Leptidea sinapis/juvernica (Skovhvidvinge/Enghvidvinge) 2, Lycaena hippothoe (Violetrandet Ildfugl) 4, Callophrys rubi (Grøn Busksommerfugl) 1, Aricia artaxerxes lyngensis (Sortbrun Blåfugl) 1, Eumedonia eumedon borealis (Stregblåfugl) +10, Cyaniris semiargus (Engblåfugl) +20, Polyommatus amandus (Isblåfugl) 1, Glaucopsyche alexis (Kløverblåfugl) 1, Plebejus idas (Foranderlig Blåfugl) 1, Speyeria aglaja (Markperlemorsommerfugl) 3, Brenthis ino (Engperlemorsommerfugl) 1, Boloria euphrosyne (Rødlig Perlemorsommerfugl) 5, Boloria selene (Brunlig Perlemorsommerfugl) +30, Melitaea athalia (Brun Pletvinge) +200, Melitaea diamina (Mørk Pletvinge) +25, Euphydryas aurinia (Hedepletvinge) 1, Coenonympha arcania (Perlemorrandøje) +20, Coenonympha tullia (Moserandøje) 1, Lasiommata maera (Skov-Vejrandøje) 2.

De næste to dage vil jeg lede videre både omkring de (tidligere) kendte områder i Västmanland samt på nye potentielle lokaliteter, selvom det nok mere er et udtryk for min naivitet og desperation snarere end realisme og klarsyn. Jeg synes heller ikke det ser så godt ud for arten mere her. Det virker tilgroet med alt for meget opvækst omkring værtsplanterne. Sux.

I virkeligheden burde jeg vel bare se kendsgerningerne i øjnene, og indse at et eventyr i skandinavisk lepidopterologi ser ud til at være slut. For altid. Det er et af livets nederlag.
Skrevet d. 18/6-2020

Emil Bjerregård 16/6-2020 Sverige Dagsommerfugle
Rapport for d. 16/6: Hälsingland

Hovedmålet med denne dag var at finde Erebia embla. Det var min sidste chance i år for at finde embla, så efter at have tænkt alle muligheder meget nøje igennem, faldt valget på nogle moser nord for Edsbyn i Hälsingland, da det nok var det taktisk klogeste af flere årsager. Jeg havde jo egentlig besluttet mig for at jeg skulle finde min egen embla-lokalitet (derfor jeg forleden gik 42 km gennem kæmpestore moser), men i dag overgav jeg mig, og gik efter noget mere sikkert. Hele dagen i går gik derfor med transport fra Öje i Dalarna til Edsbyn i Hälsingland, hvor jeg ankom sidst på eftermiddagen. Her kunne jeg overnatte på vandrehjem, med gratis udlån af cykel, hvilket var ret smart da den offentlige trafik i Hälsingland er mildest talt elendig, samt det faktum at der fra vandrehjemmet i udkanten af Edsbyn til embla-moserne nord for byen alligevel var 20 km, hvilket så havde betydet at jeg skulle ud på et maraton igen. Tid ville jeg ej heller have til det, da jeg skal afsted fra Edsbyn kl. 16:48 i dag for at ramme Fagersta kl. 23:15 - mere om det senere.

Så...cyklede tidligt afsted kl. 6:30 fra vandrehjemmet og de 20 km mod moserne nord for Edsbyn på et fladt bagdæk (det havde de ikke lige annonceret på forhånd) - pænt hård tur på møgcyklen, med de mange stigninger op til Sömyrarna ved Fullen og Räken, så godt jeg kom relativt tidligt afsted.

Undervejs op til moserne lykkedes det at cykelobse en række standard-arter som Carterocephalus silvicola, Leptidea sinapis, Boloria euphrosyne, Melitaea athalia, Lasiommata petropolitana m.fl.

Ca. 2 km øst for den kendte embla-mose i området, fandt jeg en anden mose ved Fullen som jeg stoppede op ved og skuede ind i..."Dét dér kunne godt ligne en embla-mose...". Således var tanken, og jeg tjekkede den. Efter at have gået et minuts tid rundt i mosen, gik jeg og tænkte på at Klaus Hermansen engang havde fortalt mig, at det var rigtigt godt tidligt på dagen at kigge den ud, og finde den hvilende lavt på små træer. Skuede rundt i mosen, og på god afstand spottede jeg en mørk klat i den anden ende af mosen og tænkte immediately "det der er sgu ikke en jutta der sidder nede i den anden ende af mosen...". Da jeg kom derned af havde jeg helt ret - Erebia embla! Endelig! Brugte nogen tid i mosen og det samlede resultat blev 3-4 embla og dertil også lidt ekstra dyr som Colias palaeno 2 og Oeneis jutta +75.

Herefter cyklede jeg videre til den kendte embla-mose i området oppe mod Räken. Gik det hele igennem - resultatet blev 2 friske embla. Dertil en række sidegevinster som 3 Pyrgus centaureae, 1 Papilio machaon, 1 Colias palaeno, lidt Callophrys rubi, +50 Boloria eunomia subargentata og +100 Oeneis jutta.

På vej tilbage mod Fullen, lykkedes det at finde en sidste embla ude langs en grusvej. Så i alt 6-7 embla blev resultatet for denne dag. Undervejs blev det langs grusveje til en enkelt Erynnis tages, endnu en Carterocephalus silvicola, mængder af Melitaea athalia og andre standard-arter. På cykelturen tilbage til STF Vandrarhem Edsbyn, kan jeg da også melde en enkelt Svalehale mere fra østkanten af byen.

Nu får jeg lige pakket mine ting, inden jeg i aften rejser til Västmanland, hvor jeg har sat 4 dage af til at forsøge at genfinde Melitaea britomartis i Sverige. Det bliver så det sidste mål for denne tur, inden jeg tager hjem til Danmark fra d. 20. juni i 10 dages tid, hvorfra det derefter går videre til Alta i Norge.
Skrevet d. 17/6-2020

Emil Bjerregård 14/6-2020 Sverige Dagsommerfugle
Rapport for i går, d. 14/6: Dalarna

Denne dag stod dagen på et mosemaraton - i bogstavelig forstand. Valget faldt på en nøje udvalgt vandreture på nøjagtig 42 km, estimeret til varighed på ca. 14 timer med sommerfugleeftersøgninger undervejs. Startede tidligt ved min base i Öje 5:30 om morgenen, for planmæssigt at afslutte ved Limedsforsen ved 19-20 tiden hen mod aften.

Havde udset mig moseområdet mellem Öje og Limedsforsen som aldeles interessant. Der er ikke ret mange meldinger herfra, så jeg tænkte der var mulighed for at gøre nogle gode fund. Jeg skal dog gerne indrømme, at det eneste rigtig interessante der var meldt herfra, var en håndfuld Erebia embla oppe med Limedsforsen, som jeg kunne lede efter deroppe sidst på dagen og evt. finde den og andre gode arter på vejen derop.

De samlede totaler på dagens tur Öje ---> Limedsforsen blev: Pyrgus centaureae +20 (Kanon!), Papilio machaon 12, Colias palaeno 3, Callophrys rubi +50, Eumedonia eumedon borealis 1, Boloria selene 1, Boloria euphrosyne +500, Boloria eunomia subargentata +25, Boloria frigga 2 (Kanon!), Melitaea athalia 2, Oeneis jutta +250 og Lasiommata petropolitana 5. Superkanon med Pyrgus centaureae og Boloria frigga - men er stadig sur over jeg ikke fandt Erebia embla, missede den også big time sidste gang jeg ledte efter den i Dalarna. Den er bare blevet møgsvær i Sverige...

Men alt i alt en lækker mosetur, godt at få sat nogle nye prikker og bidrage, samt også fine vildmarks-observationer af bl.a. Tjur, Elg, ingen mennesker og ingen dækning, men altså desværre ingen embla i denne omgang. Blaffede hjem fra Limedsforsen (de 42 km sidder virkelig i benene), og i dag rykker jeg yderligere nordpå til Hälsingland. Nu SKAL det simpelthen bare lykkes med Erebia embla...
Skrevet d. 15/6-2020

Emil Bjerregård 13/6-2020 Sverige Dagsommerfugle
12/6: Uppland

Tog tidligt afsted i nat kl. 2:25 fra Rødovre direkte fra fødselsdagsfest på en 9 dages tur til Sverige. Det meste af dagen i dag var mest udset til transport, men kunne dog alligevel godt nå en smule. Målet var en hemmelig lokalitet i Uppland for Parnassius mnemosyne romani, hvor jeg altså ankom efter ca. 11 timers transport fra København.

Mnemosyne er gået meget tilbage i Uppland de sidste årtier. Arten er kendt fra Uppland i to hovedudbredelsesområder, et mod nord og et mod syd. Jeg valgte denne dag at fokusere på det sydlige. Omkring år 1900 kendtes arten fra ca. 20 lokaliteter inden for artens sydlige udbredelsesområde i Uppland, men var omkring 1985 indskrænket til kun 13 lokaliteter, og omkring år 2000 til kun tilbageværende 6 lokaliteter. Siden årtusindskiftet er arten ydermere forsvundet fra 3 lokaliteter i området, så der nu kun er 3 lokaliteter tilbage inden for artens sydlige udbredelsesområde i Uppland.

Selvom der kun er få lokaliteter tilbage, var det dog rart at se, at det fortsat ser nogenlunde fornuftigt ud på de sidste lokaliteter. Det lykkedes i alt at få set +50 mnemosyne romani på den relativt lille lokalitet denne dag - der var mnemosyne i luften konstant. Dejligt, at det stadig kan lade sig gøre at finde mnemosyne i antal i Skandinavien, selvom det kræver både held og arbejdsindsats. Dertil sås også en enkelt malvae på lokaliteten, og i en vejkant i nærheden blev det til lidt sinapis/juvernica og euphrosyne. Det var ikke den værst tænkelige 23-års fødselsdag. 😅

13/6: Dalarna

Forlod mit overnatningssted i Uppsala kl. 6 denne morgen, for at ramme Mora ved 11-tiden. Her havde jeg 4 timer og 19 minutter at slå tiden ihjel med, inden jeg skulle med min bus videre mod Malung, så for at foretage mig noget fornuftigt, tog jeg en i alt 12 km lang gåtur til Kungsvägen, Bergkarlås (ca. 5 km hver vej + 2 km's gang i området) NØ for Mora, med aldeles glimrende resultater til følge, ved bare at gå i en grøft langs en hovedvej. Gåturen derop og tilbage igen til Mora (samleobs for de 2 gåture) gav 2 sinapis/juvernica (næsten helt sikker på sinapis, taget 1 stk. til DNA), 1 tages, 1 malvae, 1 silvicola, enkelte rubi, 2 artaxexes lyngensis, +20 eumedon borealis, 5 semiargus, +15 euphrosyne, 3-4 athalia, 5 diamina, 3 petropolitana og bedst 1 hero. Vejkanterne var fulde af liv.

Ved ankomst til Kungsvägen, Bergkarlås blev det på et par pæne blomsterrige enge til lidt flere gode dyr; 1 palaeno, 5 eumedon borealis, 1 semiargus, 2 selene, lidt euphrosyne, 1 eunomia subargentata, 2 athalia, 1 antiopa, 1 petropolitana og bedst 4 hero. Godkendt.

Fra Mora gik det videre til mit nye overnatningssted 45 km SV for Mora. Ankom ved 17-tiden, så jeg kunne lige nå at bruge et par timer på at udforske nærområdet ved Västra Öje, Malung. Det blev til en del gode dyr; 1 machaon, 3 tages, et par rubi, 10 eumedon, 1-2 alexis, +20 euphrosyne, 10 eunomia subargentata, 1 antiopa, +25 petropolitana og 10 jutta. Godkendt lille aftentur.

Nu glæder jeg mig over en god dag der gav machaon, palaeno, sinapis, tages, malvae, silvicola, rubi, artaxerxes, eumedon, semiargus, alexis, selene, euphrosyne, eunomia, athalia, diamina, petropolitana, jutta, hero m.fl. Lidt træt, skal have noget hvile nu, for i morgen gælder det en 35 km lang vandretur fra 6-22 i et moseområde på størrelse med Falster efter Erebia embla, som er en af de dagsommerfugle der går mest tilbage i Skandinavien og forsvinder overalt lige nu, og den slags skal man jo ikke tøve for meget med...
Skrevet d. 14/6-2020

Emil Bjerregård 2/6-2020 Sverige Dagsommerfugle
Rapport fra de sidste to dage:

1/6: Skåne

Dagens første lokalitetsbesøg denne dag var Löderups strandbad i sydøstligste Skåne. Målet var den ultrasjældne Eumedonia eumedon arenicola, som man kun finder på disse kanter. Var meget tidligt i området, efter bare 3 timers søvn, for at få rekognosceret stedet, for at få optimale resultater ud af dagen. Det var klart de allerstejleste skrænter, som så mest egnede ud, mens de lettere stejle skrænter, så knap så arenicola-egnede ud. Da flyvningen kom i gang, tog det mig i alt 3 timer før jeg var tilfreds med mine arenicola-resultater. I alt ca. 15 dyr blev det til; 1 ex i tilfældig vejkant Ø for bakkerne langs hovedvejen fra Löderup ---> Löderups strandbad, 2 ex på de lettere stejle bakker, samt +12 ex på de allerstejleste skrænter; og her var de utroligt svære at arbejde med. Dels fordi det var svært at komme hurtigt rundt på skrænterne, men især pga. arenicola's adfærd. Når man endelig troede dyrene ville sætte sig på deres værtsplanter, tog de pludselig fart og drønnede i Colias-fart fra den ene ende af dalen til den anden! Heftige arbejdsbetingelser, men altid godt med lidt udfordringer. Dertil også en del cinxia, agestis, icarus osv.

Efterfølgende kunne jeg endelig komme videre nordpå. Fra Löderup gik det videre til Trunelän ved Maglehem, stadig i det østlige Skåne. Målet var Melitaea diamina; I alt 4 diamina sværmede smukt rundt i kæret. Dertil også pænt mange selene, vel +35. Beskuede også en kendt lokalitet for Phengaris arion i området, det varer næppe længe før de også påbegynder flyvning heroppe. På arealet hér fløj der dog ikke andet end en malvae i vejkanten tilstødende til arealet.

Herfra stod aftensmaden på en halv pakke svenske hindbærkiks og en deciliter cola, inden jeg kunne lægge mig til at sove under et træ.

2/6: Blekinge

Tidligt afsted ved 5-tiden fra Skåne mod Blekinge. Her havde jeg udset mig 3 lokaliteter jeg vil besøge. Planen var først at besøge en mnemosyne-lokalitet, hvor jeg så nogle få hanner sidste år på præcis denne dato, for herefter at eftersøge arten på to gammelkendte lokaliteter, hvor mnemosyne formentlig i dag er forsvundet fra. Det endte dog med at jeg aldrig nåede andet denne dag end kendte mnemosyne-lokalitet, som efterhånden er det sidste sted for arten i Sydsverige.

Jeg gik længe forgæves efter mnemosyne, men så dog andre fine ting som machaon, malvae, fuciformis, tityus m.fl. Til gengæld faldt jeg så i snak med en næsten 80-årig gammel sommerfugleinteresseret, som jeg aldrig har kendt eller hørt om før. Jeg fik desværre aldrig navnet på ham. Han havde boet i Sverige de sidste 45 år, men kom oprindeligt fra Danmark, og var meget aktiv i sine unge dage på Sjælland tilbage i 1960'erne. Det var sjovt at høre ham fortælle om sine sommerfugleoplevelser fra Danmark. Han var længe overbevist om jeg var fuld af løgn, men han havde heller ikke været aktiv i Danmark siden 1970'erne. Men sådan er der så meget, godt WP har min største interesse for tiden. Mnemosyne havde han dog ikke nået at se i Danmark, men han kunne dog berette at han på ubærlig vis kom bare 1 år for sent til den i Nordskoven. Jeg tror efterhånden Ib Kreutzer er det sidste nulevende menneske der har set mnemosyne i Danmark...

Efter han var gået, og jeg reelt set havde givet op, lykkedes det sgu til sidst at jokke en mnemosyne op, efter mere end 7 timers eftersøgning. Så den er stadig herovre, men den er i dyb krise. Helt op i 1980'erne var der stadig mere end 20 lokaliteter i Blekinge, fra 2003-2007 stadig 8 lokaliteter og nu er den stort set væk herovre. Men trods alt dejligt at se de holder på den endnu, så alt håb er da ikke ude endnu. Godt den har det bedre i Uppland og Medelpad!
Skrevet d. 3/6-2020

Emil Bjerregård 26/5-2020 Sverige Dagsommerfugle
Rapport for i dag, d. 26/5: Skåne

Efter hjemkosten fra min forrige Sveriges-tur til Danmark her for to dage siden d. 24/5, blev jeg allerede træt af Danmark efter bare éen dag herhjemme, så stod tidligt op med 5-tiden her til morgen for at drønne til Sverige igen. Målet denne dag var Skåne, med især fokus på Pyrgus armoricanus (Fransk Bredpande).

Det første turmål i dag var egentlig Benestads backar SV for Tomelilla i det østlige Skåne. Undervejs kom jeg dog helt tilfældigt forbi Örups almskog ved Övraby, og spottede et areal på nogen afstand lidt gemt væk og tænkte "det der kunne sguda godt ligne en armoricanus-lokalitet". Hmm, skal, skal ikke. Tjekker det. Og med superbingo, 1 fin armoricanus fundet. Efterfølgende kunne jeg dog se på Artportalen, at der er set et par armoricanus her for en del år siden. Men godt at vide den stadig er hér, selvom det jo ikke ligefrem er en art man er nervøs for i disse år, hverken på Vestsjælland eller i Skåne.

Valgte at bruge lidt tid på at tjekke området yderligere igennem, og fandt en superegnet tages-lokalitet lidt nord for armoricanus-lokaliteten. Desværre havde jeg ikke heldet med mig trods en solid indsats.

Efter det succesfulde ophold ved Örups almskog, kunne jeg endelig komme videre til den superkendte armoricanus-lokalitet ved Benestads backar. Lidt skuffende fandt jeg kun 2 armoricanus i løbet af en times tid. Skulle nok have været her i 2. generationen hvis jeg skulle have haft rigtig gode resultater. Men under alle omstændigheder godt at se området og lidt armoricanus.

Herfra gik det små 20 km mod øst videre til nogle på forhånd udvalgte lokaliteter, beliggende lidt nord for Gärsnäs der ligger lige øst for Smedstorp. Retningen var sat mod Listarums grushed. Hovedmålet var Erynnis tages (Gråbåndet Bredpande) som "kun" findes spredt hist og her i Skåne. Inden da kom jeg tilfældigt forbi endnu et godt areal ved Komstad, hvor jeg igen tænkte "det ligner godt nok en armoricanus-lokalitet, og jeg ved den er kendt ikke langt herfra". Skal, skal ikke. Skal. Og med bingo igen, 1 fin armoricanus sværmede rundt. Godt at konstatere den her på arealet. Der er dog kendt et par små bestande ikke langt herfra.

Nå, men jeg skulle jo også nå Listarums grushed inden det var for sent, så videre. Selvom jeg først ankom ved 17:30-tiden på lokaliteten, fik jeg et udmærket resultat ud af den times tid jeg brugte på lokaliteten. Det blev til +8 tages, + 25 cinxia (Okkergul Pletvinge), 1 agestis (Rødplettet Blåfugl) samt et hav af icarus (Almindelig Blåfugl), noteret +500 individer. De sad overalt i vegetationen, ofte +20 dyr sammen inden for en kvadratmeter. Flot syn.

Sidder i skrivende stund i pågatåget på vej tilbage til Malmö, og slapper af efter en god tur. Dejligt at man endnu kan finde så meget fin natur inden for rimelig afstand, relativt tæt på København.
Skrevet d. 26/5-2020

Emil Bjerregård 22/5-2020 Sverige Dagsommerfugle
21/5:

Med udsigt til godt vejr henover Kristi Himmelfart, valgte Kasper Nyberg og undertegnede at rykke til Sverige i nogle dage på klassisk sommerfugletur med overnatning i det fri. Tidligt op i morges kl. 4:30 for at få pakket og ordne det sidste, inden vi endelig ved 7-tiden kunne krydse broen. Herfra kørte vi mod Östergötland i ét hug - målet var Ostmossen på østsiden af Vättern nordøst for Jönköping, for at finde Hamearis lucina. En tur på godt og vel 350 km. Men de næsten 5 timers kørsel var bestemt turen værd. I løbet af en times tid på dette smukke kodriver-dækkede landskab for lucina, fandt vi én enkelt lucina sammen, og Kasper solo-obsede ydermere et eksemplar. Ellers også et par sinapis/juvernica, 2-3 euphrosyne, 20 malvae og 1 tages blev det til. God start på turen, og dejligt at lucina stadig holder ud her. Arten er i slem tilbagegang i Sverige, bl.a. uddød i Skåne & Blekinge, og er desværre også forsvundet fra en pænt procentdel af artens lokaliteter i Östergötland i løbet af de sidste 10 år.

Fra Ostmossen gik det yderligere 160 km mod nord til Västmanland. Målet var Hammar Rödmosse i håb om at finde Boloria freija. Arten har de sidste 10-20-30 år været i markant tilbagegang i artens sydlige udbredelsesområde i Sverige, og trækker sig længere og længere nordpå i Sverige, ligesom de andre mosearter heroppe. I dag er Boloria freija yderst sjælden i Västmanland, efter ellers at have været vidt udbredt i mange moser heroppe for bare år tilbage.

Vi gik længe forgæves efter freija, men til gengæld fik vi uden problemer fundet mange jutta. Godt og vel 20 eksemplarer af arten blev det til dagen igennem. Men med god indsats lykkedes det sørme også til sidst at finde 8 freija mosen rundt. Dejligt at de mere end 500 km's kørsel denne dag ikke var forgæves. Dertil også værd at nævne lidt sidegevinster denne dag fra Hammar Rödmosse som rubi, malvae, carbonaria, viridata m.fl.

22/5:

Efter en iskold nat på overnatningspladsen i Västmanland, rykkede min rejsemakker og jeg til Spångabäcken vest for Lindesberg. Området er især kendt for sin store forekomst af maturna, som vi så på lokaliteten for 3 år siden, men denne flyver ikke endnu. Vi skulle "blot" se om Euphydryas aurinia (Hedepletvinge) var kommet på vingerne endnu. Vi så ingen individer, men vi var heller ikke så længe på lokaliteten. I det hele taget fløj der ikke andet end lidt rubi. Men et dejligt sted. Kan varmt anbefales især i maturna-flyvetid.

Herefter rykkede vi til Svarttjärnsmossen øst for Lindesberg. Inden vi nåede frem til mosen opdagede vi fra bilen en fin machaon der fløj rundt ude på en mark SV for Svarttjärnsmossen. Fint. Men hurtigt videre ind i mosen. Hovedmålet var at genfinde freija på lokaliteten. Arten forsvandt antageligt fra mosen omkring 2001, og eftersøgt forgæves her flere gange siden. Men hvo intet vover intet vinder. Det skal dog nævnes at freija holdt sig i Grubbmossen i umiddelbar nærhed, helt frem til 2009, men også hér eftersøgt forgæves flere gange siden. Så det er ikke længe siden der har været freija i disse moser, så et skud skulle det have. Omend ikke andet er det aldrig skidt at få nogle 0-meldinger i bogen og blive klogere.

På tur rundt i mosen fandt vi bedst 4 jutta. Dertil også et hav af rubi og lidt malvae inde på mosefladen. Det lykkedes desværre ikke at genfinde freija på denne gammelkendte lokalitet. Mosen er dog stor, så der kunne stadigvæk godt skjule sig en individfattig population, da arten kan være extremt lokal, men der er tidligere ledt efter den, så oddsene er nok i mod freija i Svarttjärnsmossen - desværre. Tilbagegangen på Värmland/Örebro/Västmanland/Södermanland-kanten er uomtvistelig og drastisk - meget sørgeligt. Godt den endnu er almindelig længere nordpå.

Herfra gik det mod sydøst til Södermanland. Inden vi nåede så langt, fik vi lige bilobset endnu en Svalehale - denne gang ved Skomarmossen lige vest for Karmansbo i Västmanland. Vi nåede at stoppe og stige ud, har vedhæftet lidt skud af den. Men videre skulle vi til Södermanland. Målet var Svälten NV for Strängnäs, hvor vi håbede at finde lucina. Det lykkedes mig at se 2 eksemplarer kortvarigt, og Kasper fandt ydermere 2 eksemplarer, så i alt 4 lucina herfra. Dertil også lidt tages, malvae, rubi samt flere formodet eksemplarer af juvernica. Vi fandt i alt 4 Leptidea'er som alle lignede perfekt juvernica, og lokaliteten så også juvernica-agtig ud. Vi får lavet DNA på dem, for at få endeligt bekræftiget en 100 % sikker bestemmelse.

Herefter var planen at gå efter Scolitantides orion wahlgreni (Stenurtblåfugl) som dagens sidste formål. Det eneste sted i Skandinavien jeg tidligere havde set orion, var ved Krokstrand i Västra Götland, som er en efterhånden forsvindende lille population, så det har længe stået højt på ønskelisten, at finde orion i det østlige Sverige. Valget stod enten mellem "taber-orion-lokaliteten" ved Getå i Östergötland, hvor alle tager hen, fordi lokaliteten er nemt tilgængelig, og arten flyver talrigt, eller vi kunne vælge det særdeles mere svære område ved Långaedebergen, Stacksund i Södermanland, hvor orion flyver extremt fåtalligt. Vi valgte helt bevidst at satse på sidstnævnte og køre til det sværeste og mest besværlige sted for arten, med tanke på hvor meget arten går tilbage i Sverige. I det lys ville det være fornuftigt, at få lukket orion af fra dette område inden det evt. er for sent. Det er sådan en beslutning man kan komme til at fortryde om 10 år, så hellere være på forkant med evt. dumme beslutninger.

Det viste sig også som forventet, at være et sindssygt svært sted. Efter at have gået et godt stykke gennem stejl skov, nåede vi endelig ud på klipperne, hvor vi skulle have en chance for at finde orion. Til at starte med gik vi hele det flade område igennem på de øverste klipper, hvor der var nemt at gå. Desværre ikke andet end en masse rubi i sigte.

Vi indså at vi formentlig gik for højt oppe til at se dem, så vi skulle nok længere ned af klipperne. Problemet var bare at klipperne her nærmest er lodrette, eller i hvert fald meget tæt på, og extremt svære at færdes i. Ikke ligefrem den største tryghedsoplevelse at finde de få spots på klipperne, hvor man kunne få et bare nogenlunde solidt fodfæste, for herefter forsigtigt nærmest at "glide" nedad de tæt på lodrette klippeskråninger, mens stenene raslede ned, og ned og ned, én efter én. Set i bakspejlet var det måske ikke helt forsvarligt, men whatever, vi overlevede da.

Og resultatet udeblev ikke. Til allersidst lykkedes det at finde artens extremt begrænsede flyveområde, som også var det eneste sted, hvor vi fandt værtsplanter. Et område på vel højest 10x10 meter, hvor vi var heldige at se 3 orion flyve rundt, heraf en parring. Står man bare 20 meter forkert, ser man den ikke. En helt unik oplevelse at finde orion på denne lokalitet.

Næste opgave var så at komme op igen over de stejle klippeskråninger, men det er jo trods alt mere sikkert end af glide ned af dem, så det gik ganske fint. En fantastisk afslutning på en superkanon dag.
Skrevet d. 26/5-2020

Jørgen Strabo 28/6-2019 Sverige Dagsommerfugle
Skillingaryd Skytfelt, blot 2 timers kørsel fra Helsingborg:

15 Palaeno (mosehøsommerfugl), 30+ Adippe (skovperlemorsommerfugl) og en larve af Antiopa (sørgekåbe)
Skrevet d. 1/7-2019

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste